Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ελλάδα εξετάζει την έκδοση του ρώσου υπόπτου για ξέπλυμα χρήματος που καταζητείται από ΗΠΑ και Ρωσία

tags :
Reuters: Η Ελλάδα εξετάζει την έκδοση του ρώσου υπόπτου για ξέπλυμα χρήματος που καταζητείται από ΗΠΑ και Ρωσία
Οι δικαστές έχουν προγραμματιστεί να ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους σχετικά με το αίτημα των ΗΠΑ στις 4 Οκτωβρίου 2017
Η ελληνική δικαιοσύνη θα εξετάσει την έκδοση του ρώσου κατηγορούμενου για ξέπλυμα χρήματος με τη χρήση bitcoin, ο οποίος καταζητείται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσίας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Ο κατηγορούμενος δήλωσε στους Έλληνες δικαστές την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, ότι δεν είχε " κάνει τίποτα ", για τις κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με τη χρήση bitcoin.
Ο Alexander Vinnik απολογήθηκε σε ακρόαση σχετικά με την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
Συνελήφθη με αμερικανικό ένταλμα σύλληψης σε ξενοδοχείο στη βόρεια Ελλάδα στα τέλη Ιουλίου 2017 και η Ρωσία ζήτησε από τότε εκδοθεί για κατηγορίες απάτης.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ λέει ότι ο Vinnik διέπραξε εγκλήματα από το 2011, συμπεριλαμβανομένης της πειρατείας, της απάτης και της διακίνησης ναρκωτικών με τη νομιμοποίηση τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής BTC-e, που χρησιμοποιείται για την εμπορία bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων.
Ο Vinnik, αρνείται κάθε αδίκημα, ενώ αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει 55 χρόνια φυλάκισης.
"Διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες εναντίον του", δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας από τους δικηγόρους του, η Ξανθίππη Μωισίδου.
Οι δικαστές έχουν προγραμματιστεί να ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους σχετικά με το αίτημα των ΗΠΑ στις 4 Οκτωβρίου 2017.
Δεν έχει ακόμη οριστεί η ημερομηνία δικαστηρίου για το αίτημα της Ρωσίας.
"Ελπίζουμε, και αναμένουμε, ένα θετικό αποτέλεσμα", δήλωσε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, άλλος δικηγόρος του Vinnik.
Είπε ότι η πρόταση του εισαγγελέα υπέρ της εκδίωξης του Vinnik ήταν "αβάσιμη".
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας μπορεί να εγκρίνει την έκδοση σε μία χώρα και να απορρίψει την άλλη, σε περίπτωση αιτημάτων από δύο ή περισσότερες χώρες.
Ο Vinnik είναι ένας από τους επτά Ρώσους που συνελήφθησαν ή κατηγορήθηκαν για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο από τις ΗΠΑ το 2017 και η Μόσχα έχει ζητήσει την έκδοση των υπηκόων της, κάτι που θέλουν κι οι ΗΠΑ.
Ο Yevgeniy Nikulin, ένας υποτιθέμενος Ρώσος χάκερ, συνελήφθη το 2016 στην Πράγα και τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία θέλουν να εκδοθεί.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε επικρίνει τη σύλληψη του Nikulin, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον εφάρμοζε μία επιθετική πολιτική κατά των Ρώσων πολιτών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης