Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το έντονο «παρασκήνιο» πριν τη δήλωση Thomsen - Ξεμπλοκάρουν το Ελληνικό ακόμα και με νομοθετική ρύθμιση

Το έντονο «παρασκήνιο» πριν τη δήλωση Thomsen - Ξεμπλοκάρουν το Ελληνικό ακόμα και με νομοθετική ρύθμιση
H κυβέρνηση έβλεπε ότι όσο δεν μπαίνει φρένο στα σενάρια για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η «κατρακύλα» των μετοχών τους στο «ταμπλό» δεν θα σταματούσε
Μόνο τυχαία δεν ήταν η ανακοίνωση με τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου P. Thomsen στο Λονδίνο σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών την οποία εξέδωσε χθες (28/9) το Ταμείο.
«Πίσω» από τη δήλωση του ξένου αξιωματούχων κρύβεται ένα ζωηρό παρασκήνιο με πρωταγωνιστές έλληνες και ξένους αξιωματούχους που διήρκεσε σχεδόν μία εβδομάδα.
Άλλωστε, η κυβέρνηση έβλεπε ότι όσο δεν μπαίνει φρένο στα σενάρια για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η «κατρακύλα» των μετοχών τους στο «ταμπλό» δεν θα σταματούσε.
Ο P. Thomsen στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργανώνει το Ταμείο στην Βρετανική πρωτεύουσα ανέφερε ότι σε ότι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, «δεν βλέπουμε καθόλου προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα» ανοίγοντας στην ουσία μια «βαλβίδα εκτόνωσης» στην πίεση που παρουσίαζε το ελληνικό χρηματιστήριο και την κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετώπιζαν εκ νέου τα τραπεζικά ιδρύματα.
Όμως ο κ. Thomsen ξεκαθάρισε ότι «το ζήτημα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα».
Αυτό ήταν και το «deal» καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στελέχη που μετέχουν στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης και βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με στελέχη του Ταμείου ζητούσαν εδώ και 48-ώρες μια δήλωση του Ταμείου ώστε να εκτονωθεί η εκρηκτική κατάσταση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.  
Η «συμφωνία» επετεύχθη και το Ταμείο με τον πλέον επίσημο τρόπο δια στόματος του κ. Thomsen παρείχε την κάλυψη που ζητούσε η Αθήνα η οποία από την πλευρά της δεσμεύθηκε ότι θα τρέξει χωρίς καθυστερήσεις και πολιτικές ιδεοληψίες το ζήτημα των κόκκινων δανείων.
Πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινώνησε με τον P. Thomsen (δύο φορές) προκειμένου να εξασφαλίσει τη δήλωση – σανίδα σωτηρίας.  
Την ίδια ώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχειρούσε λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας να πάρει πάνω του την εμπλοκή με την μεγάλη επένδυση του ελληνικού και να λύσει τον «Γόρδιο Δεσμό».
Συγκάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και λίγο αργότερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου έστελνε σαφές μήνυμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αλλά και τον σκληρό κομματικό πύρινα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτές σκόπιμες καθυστερήσεις.
Ενδεικτικό είναι ότι στην ανακοίνωση γίνεται ειδική αναφορά στην «γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ» αλλά διατυπώνεται και η ανάγκη «ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Το ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό μήνυμα πάντως διατυπώνεται με ξεκάθαρο τρόπο ότι υπάρχει η «αποφασιστικότητα του κόμματος να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης» με κάποιους να εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να φέρει ακόμα και νομοθετική ρύθμιση προκείμενου να ξεμπλοκάρει η επένδυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης