Τελευταία Νέα
old

ΔΝΤ: Βρισκόμαστε σε πλήρη συμφωνία με την ΕΚΤ αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες - Βασικός στόχος η μείωση των NPLs

ΔΝΤ: Βρισκόμαστε σε πλήρη συμφωνία με την ΕΚΤ αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες - Βασικός στόχος η μείωση των NPLs
Μετά τον P. Thomsen και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου επιβεβαίωσε τη «συμφωνία τακτικής» με την ΕΚΤ
Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε, για δεύτερη φορά σήμερα (28/9), την επίτευξη «συμφωνίας τακτικής» με την ΕΚΤ αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, όπως αποδείχθηκε και από τη συνέντευξη Τύπου του William Murray, αναπληρωτή εκπρόσωπου Τύπου του Ταμείου.
Ο Murray δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις από τους Έλληνες ανταποκριτές, αναφορικά με τη «στροφή» του ΔΝΤ, το οποίο, εμφανίζεται πλέον να μην πιέζει για την πραγματοποίηση AQRs στις τράπεζες αλλά να αρκείτε στα stress tests τα οποία έχει προγραμματίσει η ΕΚΤ για το 2018, για το σύνολο του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού τομέα και όχι μόνο του ελληνικού.
Ο Murray αρνήθηκε ότι το ΔΝΤ έχει αλλάξει στάση, υποστηρίζοντας ότι «το πιο σημαντικό για εμάς είναι η Ελλάδα να έχει μία συγκεκριμένη στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα του ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών.
Θεωρούμε ότι η απόφαση της ΕΚΤ να πραγματοποιηθούν νωρίτερα τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί μία ορθή και εποικοδομητική στάση.
Με την ΕΚΤ μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες».
Πάντως ο Murray δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα πρόθυμος να απαντήσει στο ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι «στόχοι», πέραν φυσικά από τη μείωση των NPLs.
Ανάλογα διστακτικός ήταν και σε ό,τι αφορά την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή φρασεολογία του Ταμείου ότι βρίσκεται σε πολύ καλή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ότι στόχος του είναι να βοηθήσει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα «μονοπάτι βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης» και φυσικά ότι εξακολουθεί να θεωρεί απαραίτητη μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Επιβεβαίωσε, ακόμη, ότι η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde, έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών στο Λονδίνο, στο οποίο βρίσκονται προκειμένου να συμμετάσχουν στο roadshow που πραγματοποιεί η Bank of America.
Υπενθυμίζεται ότι σε επίσημη ανακοίνωσή του ο P.Thomsen, επικεφαλής για την Ευρώπη του ΔΝΤ υπογράμμισε «όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε καθόλου προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα.
Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα.
Σχετικά με αυτό, είχαμε προτείνει την επικαιροποίηση της αναθεώρησης της ποιότητας του ενεργητικού του 2015 (AQR) μέχρι την επόμενη άνοιξη.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρότεινε αντίθετα να προωθηθούν οι ήδη προγραμματισμένες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress tests) και να πραγματοποιηθούν στοχοθετημένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε κατά πόσον η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να διενεργηθεί πλήρης αναθεώρηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR).
Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρείς στόχους και τώρα συζητάμε τους ακριβείς τρόπους με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης