Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η επικοινωνία Lagarde – Τσίπρα και η πυροσβεστική δήλωση Thomsen απέτρεψαν το χάος….όμως το πρόβλημα είναι εμπρός

Η επικοινωνία Lagarde – Τσίπρα και η πυροσβεστική δήλωση Thomsen απέτρεψαν το χάος….όμως το πρόβλημα είναι εμπρός
Πυροσβεστικές παρεμβάσεις για να αποτρέψουν τα χειρότερα....
Υπό τον κίνδυνο της τραπεζικής, οικονομικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης, εάν συνεχιζόταν η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, η κυβέρνηση θορυβημένη ξεκίνησε τις παρεμβάσεις με στόχο να εκτονωθεί η ένταση και να αποτραπούν τα χειρότερα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός είχε πρόσφατα επικοινωνία με την Ch. Lagarde την επικεφαλής του ΔΝΤ και της ζήτησε να υπάρξει κάποιας μορφής παρέμβαση από το Ταμείο καθώς οι τράπεζες διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο συστημικής αποσταθεροποίησης.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε σοβαρές οχλήσεις από τους τραπεζίτες και άλλους φορείς ότι εάν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση που θα εκτονώσει την πίεση είτε μέσω bank run ακόμη και με capital controls είτε μέσω αύξησης των προβληματικών δανείων και των  ασυνεπών δανειοληπτών θα μπορούσε να δημιουργήσει domino effect στην οικονομία.
Η Lagarde άκουσε τον Τσίπρα.
Η Lagarde όμως δέχθηκε την παρέμβαση και της ΕΚΤ αλλά και ιδιωτών μεγαλομετόχων των τραπεζών που ενεργοποιήθηκαν για να αποτρέψουν εκτροπή.
Το αποτέλεσμα της παρέμβασης όλων αυτών ήταν η πυροσβεστική δήλωση Thomsen του επικεφαλής του ΔΝΤ για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Ο Thomsen ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητα τα AQRs.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι τα AQRs είχαν εγκαταλειφθεί εδώ και πολλές εβδομάδες και από το ΔΝΤ γιατί είχε υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Δεν θα γίνουν AQRs αλλά μέσω των επιτόπιων ελέγχων της ΕΚΤ με το TAR δηλαδή την ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων όπου θα εξεταστούν 1200 δανειακοί φάκελοι σε συνδυασμό με τα IFRs 9 δηλαδή την εφαρμογή νέου λογιστικού προτύπου που αποτιμά διαφορετικά τον πιστωτικό κίνδυνο και βεβαίως τα stress tests…ουσιαστικά ο έλεγχος που θα πραγματοποιηθεί στις τράπεζες θα προσομοιάζει τα AQRs.
Όλα αυτά δεν είναι νέα, δεν είναι φρέσκες ειδήσεις.
Είναι γνωστό ότι δεν θα γίνουν AQRs αλλά με άλλους τρόπους θα φουσκώσουν τον λογαριασμό που θα είναι τουλάχιστον 7 δισεκ.
Το βασικό πρόβλημα δεν είναι από πού θα προέλθουν οι ζημίες

IFRs 9 εκτιμώμενες ζημίες 4 με 5,5 δισεκ. με δυνατότητα απόσβεσης στην 5ετία.
Οι αγορές όμως θα αποτιμήσουν επενδυτικά και όχι λογιστικά το IFRs 9 δηλαδή θα αφαιρέσουν προκαταβολικά τα 4 με 5,5 δισεκ. από τα κεφάλαια.

ΤΑΡ εκτιμώμενες ζημίες από 1 έως 2 δισεκ. ευρώ

Stress tests εκτιμώμενες ζημίες 2 με 4 δισεκ. ευρώ.

Όλα αυτά θα διαμορφώσουν ένα τελικό λογαριασμό που σχεδόν θα μηδενίσει το capital buffer των τραπεζών, το κεφαλαιακό τους απόθεμα που φθάνει τα 9,5 δισεκ..
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τράπεζες στα stress tests που θα ανακοινωθούν Μάιο 2018 δεν κινδυνεύουν με επαπειλούμενη αφερεγγυότητα αλλά με μηδενισμό των capital buffers.
Οι τράπεζες δεν θα πέσουν κάτω από τα επίπεδα των 12,25% με 13% που είναι τα κατώτερα προσδιορισμένα όρια των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Οι ζημίες θα προέλθουν κυρίως από τις αναπροσαρμογές και απομειώσεις των collaterals και ειδικά των ακινήτων.
Το επίσης σημαντικό θέμα είναι πως θα λειτουργήσει η ΕΚΤ.
Όταν σχεδόν μηδενιστούν τα capital buffers η ΕΚΤ θα δεχθεί τα capital plans και θα δώσει χρόνο π.χ. 2 χρόνια για να καλυφθούν οι ζημίες ή θα ζητήσει εντός του 2018 να ανακεφαλαιοποιηθούν κάποιες εξ αυτών;

Ως προς το χρηματιστηριακό ράλι, υπήρχαν υπερβολές και στα κάτω και ακόμη μεγαλύτερες υπερβολές και στα πάνω.
Το ανοδικό πάρτι θα έχει πολύ σύντομη ημερομηνία λήξεως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης