Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT: Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος

FT: Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου
Για «το τέλος μιας εποχής» κάνουν λόγο οι Financial Times σε δημοσίευμα με σχετικά με την αποχώρηση του Wolfgang Schaeuble από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, ολοκληρώνοντας έτσι μια περίοδο όπου καθόριζε την οικονομική πολιτική της Ευρώπης.
«Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών το έκανε αυτό αναπόφευκτο;
Όποια κι αν είναι η απάντηση σε αυτή τη φημολογία στο Βερολίνο, η έξοδος του αποδεικνύει το πόσο αποδυναμωμένη είναι η Merkel μετά τις εκλογές και υποδεικνύει ότι πως θα πρέπει να αλλάξει το modus operandi τα επόμενα χρόνια» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι από την αλλαγή προσώπου στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας μπορούν να προκύψουν και ευκαιρίες.
Ειδικότερα, όσον αφορά στις συζητήσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους -που πρέπει να γίνουν πριν τον Αύγουστο- ένα νέο πρόσωπο θα μπορούσε να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ του Βερολίνου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπειτα από επτά χρόνια προγραμμάτων διάσωσης.
Στον αντίποδα, ο Schaeuble ήταν παθιασμένος φιλοευρωπαϊστής αλλά και ένα βολικό μέσο για την Merkel στις Βρυξέλλες, προωθώντας μια δύσκολη γραμμή για τα πάντα, από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης μέχρι την ελληνική έξοδο από το ευρώ.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αυτή η αλλαγή θα αλλάξει τη δυναμική μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, όπου ο Schaeuble ήταν συχνά ο απόλυτος κυρίαρχος.
«Η αβεβαιότητα από την αποχώρηση του θα έχει τεράστιο αρχικό αντίκτυπο στην ικανότητα της Γερμανίας να διαμορφώνει τη συζήτηση στο Eurogroup» λέει ο Guntram Wolff από το think tank Bruegel.
Ο διάδοχος του Schaeuble -είτε προέρχεται από το Κόμμα του CDU είτε από το φιλελεύθερο FDP- δεν θα προωθήσει μια ριζική αλλαγή πολιτικής στην οικονομική πολιτική που θέλει να περάσει η Γερμανία.
Όσον αφορά την πολιτική, οι μεγαλύτερες επιπτώσεις είναι πιθανό να είναι εγχώριες παρά ευρωπαϊκές.
Ένας Ο υπουργός Οικονομικών από το FDP θα καταβάλλει σκληρή προσπάθεια για τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις επενδύσεις στη χώρα- τομείς στους οποίους η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης υστερεί επικίνδυνα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης