Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Καταφύγιο» κακοπληρωτών ο νόμος Κατσέλη - Ποιες τεχνικές βελτιώσεις έρχονται

«Καταφύγιο»  κακοπληρωτών ο νόμος Κατσέλη - Ποιες τεχνικές βελτιώσεις έρχονται
Τι αναφέρουν εκπρόσωποι  των τραπεζών προς το Φώτη Κουρμούση Εδικό Γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους
Με τους εκπροσώπους των τραπεζών έκλεισε ο κύκλος επαφών του Ειδικού Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση, ο οποίος να σημειωθεί έχει λάβει εντολή  από την κυβέρνηση  να προχωρήσει σε τεχνικές βελτιώσεις του νόμου  Κατσέλη έτσι ότι, τα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου, να έχει ολοκληρωθεί η υπόθεσή τους μέχρι το Δεκέμβριο του 2018.
Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συναντήσεις με τους Ειρηνοδίκες της Αθήνας και του Πειραιά με τους εκπροσώπους Δικηγορικών Ενώσεων και τους εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων.
Η χθεσινή (27/9) συνάντηση του ειδικού γραμματεία Φώτη Κουρμούση με τους εκπροσώπους των τραπεζών, έβαλαν στο τραπέζι την κατάργηση του νόμου Κατσέλη καθώς πρόκειται για «καταφύγιο» των κακοπληρωτών, όπως είπαν.  
Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας κ. Φ. Κουρμούσης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των τραπεζών τους ζήτησε να του αναδείξουν τα «παραθυράκια» της νομοθεσίας που να δικαιολογούν το χαρακτηρισμό του καταφυγίου.
Οι εκπρόσωποι των τραπεζών, όμως δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα «κενά» του νόμου ενώ απέφυγαν να καταθέσουν προτάσεις βελτίωσης του νόμου Κατσέλη και διατήρησαν την αρχική τους άποψη ότι πρόκειται για νομοθετικό «καταφύγιο» των κακοπληρωτών και πρέπει να καταργηθεί.
Πάντως στη λήξη της συνάντησης,έδωσαν την υπόσχεση  ότι θα δώσουν τις προτάσεις τους γραπτώς το αργότερο σε δύο εβδομάδες.
Ο κύκλος των επαφών  με τους εμπλεκόμενους του  νόμου Κατσέλη με τους Ειρηνοδίκες ήταν η πιο σημαντική καθώς  ανέδειξαν λύσεις σε τεχνικά  ζητήματα για την επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων.
Οι αρχικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2015 είχαν πάρει χρόνο εκδίκασης το 2030 στο Ειρηνοδικείο του Πειραιά.
Οι βελτιώσεις που προτάθηκαν μείωσαν το χρόνο εκδίκασης το 2023 αλλά δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα.
Το Ειρηνοδικείο του Πειραιά έχει μόνο δύο αίθουσες εκδίκασης και αρκετές φορές χρησιμοποιούνται και για άλλες  υποθέσεις.
Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά  τις παρεμβάσεις που είχε κάνει ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης, οι σημερινές αιτήσεις εκδικάζονται σε τρείς μήνες όπως και για τις παλιές υποθέσεις παίρνουν νέες ημερομηνίες που εκδικάζονται το αργότερο σε 3 με 4 μήνες.
Η βελτίωση του χρόνου εκδίκασης  προήλθε διότι η διοίκηση του Ειρηνοδικείου δέσμευσε 5 αίθουσες μόνο για τον νόμο Κατσέλη και αύξησε τον αριθμό των δικαστικών.
Ο σκοπός των επαφών  του ειδικού γραμματέα κ. Φώτη Κουρμούση είναι να συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις των φορέων για τεχνικές βελτιώσεις του νόμου Κατσέλη έτσι ώστε ο κύριος όγκος των υποθέσεων που φθάνει τις 150.000 να εκδικασθούν το συντομότερο δυνατό.
Η κυβέρνηση θέλει να λύσει τα τεχνικά προβλήματα του νόμου Κατσέλη και να εκδικασθούν οι υποθέσεις έτσι ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις που πρόκειται να ανοίξει ο κύκλος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Πρόκειται για ένα καυτό ζήτημα για την κυβέρνηση το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί όσο το δυνατό καλύτερα και με κριτήρια ανθρωποκεντρικά λένε όσοι παρακολουθούν το ζήτημα.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης