Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYT: W. Schaeuble, ο αρχιτέκτονας της λιτότητας εγκαταλείπει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

NYT: W. Schaeuble, ο αρχιτέκτονας της λιτότητας εγκαταλείπει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ
Θεωρητικά η ανάληψη της προεδρίας της Bundestag είναι αναβάθμιση
Στο ενδεχόμενο αποχώρησης του W. Schaeuble από τη θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και τη μετάθεσή του στην προεδρία της Bundestag, αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times.
Όπως σημειώνει «ο Wolfgang Schaeuble, μία κυρίαρχη φιγούρα στη γερμανική πολιτική ζωή, ο οποίος αντιμετωπίζονταν σε χώρες όπως η Ελλάδα ως ο υπέρμαχος της λιτότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, θα εγκαταλείψει την πανίσχυρη θέση του ως υπουργός Οικονομικών για να γίνει πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου.
Αν και η μετακίνηση θα μπορούσε να θεωρεί ως αναβάθμιση, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία θέση με λιγότερη δύναμη σε σύγκριση με αυτή που είχε ο Schaeuble ως υπουργός Οικονομικών από το 2009, μέσω της οποίας μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή ακόμη και από τους αρχηγούς κυβερνήσεων.
Η αναχώρησή του προκαλείται μετά τις εθνικές εκλογές της Κυριακής (24/9) στις οποίες οι Χριστιανοδημοκράτες –το κόμμα του και το κόμμα της καγκελαρίου Angela Merkel- κέρδισαν άλλα είδαν τη δύναμή τους να μειώνεται.
Αν και είναι ένας σταθερός υποστηρικτής της ενότητας της Ένωσης, ο Schaeuble δέχθηκε κριτική και επιθέσεις για την επιμονή του τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών, αφού είχαν χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών και την ικανότητά τους να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Αρκετοί οικονομολόγοι κατηγόρησαν τις πολιτικές λιτότητας για τη συνεχιζόμενη οδύνη που βιώνει η Ελλάδα.
Ως πρόεδρος της Bundestag, ο Schaeuble θα βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη θέση στην ιεραρχία της γερμανικής πολιτικής. «Πάνω» από αυτόν θα βρίσκεται ο πρόεδρος της χώρας  Frank-Walter Steinmeier, ενώ η θέση του/της καγκελαρίου θεωρείται η τρίτη ισχυρότερη στη Γερμανία.
Η είδηση της «μετακόμισης» επιβεβαιώθηκε από τον Volker Kauder, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.
Ο Schaeuble είναι 75 ετών, δραστηριοποιείται στην πολιτική τα τελευταία 40 χρόνια».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης