Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen: H Fed ίσως να έκανε λάθος με τον πληθωρισμό και την απασχόληση των ΗΠΑ

Yellen: H Fed ίσως να έκανε λάθος με τον πληθωρισμό και την απασχόληση των ΗΠΑ
Η σταθερά χαλαρή πολιτική θα μπορούσε επίσης να έχει δυσμενείς συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προειδοποίησε η πρόεδρος της Fed
H Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ενδέχεται να υπερεκτίμησε την ισχύ της αγοράς εργασίας και να έκανε λάθος σχετικά με τον ρυθμό του πληθωρισμού, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Janet Yellen.
Σε μια ομιλία της στην Εθνική Ένωση Οικονομικών Επιχειρήσεων στο Κλίβελαντ, η Yellen παραδέχτηκε ότι οι τάσεις στην απασχόληση και στους μισθούς και οι πιέσεις στις τιμές έχουν μετατοπιστεί από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.
«Οι συνάδελφοί μου και εγώ ίσως έχουμε παρανοήσει την ισχύ της αγοράς εργασίας, τον βαθμό στον οποίο οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι σύμφωνες με τον στόχο μας για τον πληθωρισμό ή ακόμα και για τις θεμελιώδεις δυνάμεις που καθοδηγούν τον πληθωρισμό», δήλωσε η Yellen.
Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τόνισε πάντως ότι η Fed συνεχίζει να αναμένει ότι ο μακροπρόθεσμος πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον στόχο του 2%, ένα επίπεδο που οι υπεύθυνοι πολιτικής πιστεύουν ότι είναι υγιές για την οικονομική ανάπτυξη.
Ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να κάνουν λάθος.
«Πώς πρέπει να σχηματιστεί η πολιτική μπροστά σε τόσο σημαντικές αβεβαιότητες», διερωτήθηκε.
«Κατά την άποψή μου, αυτό ενισχύει την υπόθεση για έναν σταδιακό ρυθμό προσαρμογών», τόνισε η Yellen.
H επικεφαλής της Fed επεσήμανε πάντως πως θα ήταν απερίσκεπτο να αφήσουμε τα επιτόκια αμετάβλητα μέχρις ότου ο πληθωρισμός να φτάσει το 2%, αναφέροντας πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τον πληθωρισμό.
Η Yellen υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ενώ τα πρόσφατα στοιχεία δικαιολογούν έναν σταδιακό ρυθμό αυξήσεων, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να κινηθεί η Fed υπερβολικά αργά.
«Πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί να μην κινηθούμε υπερβολικά αργά», δήλωσε η Yellen.
«Υπάρχει ο κίνδυνος η αγορά εργασίας να υπερθερμανθεί, προκαλώντας ένα πρόβλημα με τον πληθωρισμό στην πορεία», δήλωσε.
«Και η σταθερά χαλαρή πολιτική θα μπορούσε επίσης να έχει δυσμενείς συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», πρόσθεσε η πρόεδρος της Fed.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η Yellen τόνισε ότι το να επιτραπεί στον πληθωρισμό να βρίσκεται για χρόνια κάτω του 2% θα ήταν «κακή ιδέα».
Η επικεφαλής της Fed δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τον στόχο για τον πληθωρισμό, τονίζοντας πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβει το κοινό ότι ο στόχος αυτός είναι συμμετρικός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης