Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Παρά τους φόβους της πετρελαϊκής αγοράς, αναμένεται «κενό» στην προσφορά το 2018

Citigroup: Παρά τους φόβους της πετρελαϊκής αγοράς, αναμένεται «κενό» στην προσφορά το 2018
Οι χώρες του ΟΠΕΚ υστερούν στις επενδύσεις για την εξόρυξη πετρελαίου
Εκείνοι στην πετρελαϊκή αγορά που φοβούνται ότι για μια υπερβολική αύξηση της προσφορά το επόμενο έτος (2018) πιθανότατα θα ήταν καλύτερα να προετοιμαστούν για μια… έλλειψη, σύμφωνα με τη Citigroup.
Πέντε χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ -η Λιβύη, η Νιγηρία, η Βενεζουέλα, το Ιράν και το Ιράκ- ενδέχεται να έχουν ήδη αντλήσει τη μέγιστο δυνατό για φέτος, δήλωσε ο Ed Morse αναλυτής της τράπεζας.
Στο πλαίσιο αυτό, αντί για μια ραγδαία μείωση της παραγωγής, υπάρχει ο κίνδυνος εξασθένισης της αγοράς από το 2018, λόγω των ασθενέστερων επενδύσεων στην εξερεύνηση και την ανάπτυξη, δήλωσε ο ίδιος.
«Ο φόβος στην αγορά είναι ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ θα αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Morse.
Ωστόσο, «θα μπορούσε να προκύψει ένα κενό στην προσφορά, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο σφιχτή αγορά», είπε ο ίδιος.
Ο Morse επεσήμανε όταν εάν οι μειώσεις στην παραγωγή συνεχιστούν, αυτό θα επιταχύνει την προοπτική μιας σφιχτότερης αγοράς, ενώ πρόσθεσε ότι η πηγή συμπίεσης της αγοράς θα είναι ο ΟΠΕΚ και όχι οι παραγωγοί εκτός του γκρουπ.
«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια γι' αυτούς για να κινηθούν» είπε αναφερόμενος στις πέντε χώρες.
«Βλέπουμε όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι δεν οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, ούτε οι ανεξάρτητες πετρελαϊκές εταιρείες που υστερούν στις επενδύσεις, αλλά οι χώρες του ΟΠΕΚ, κυρίως αυτές οι πέντε» τόνισε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης