Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο συμβιβασμός – Οι ανησυχίες του ΔΝΤ θα περάσουν στα stress tests της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες – Προς ζημία 7 δισ ευρώ

Ο συμβιβασμός – Οι ανησυχίες του ΔΝΤ θα περάσουν στα stress tests της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες – Προς ζημία 7 δισ ευρώ
Το τελικό νούμερο των ΑΜΚ θα είναι μικρότερο των 7 δισ αλλά πόσο μικρότερο και ποιες τράπεζες θα επιβαρυνθούν περισσότερο ή λιγότερο θα εξαρτηθεί κυρίως από το πλαίσιο της τελικής συμφωνίας – συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Το σπιράλ αβεβαιότητας που ξεκίνησε με τις αιτιάσεις του ΔΝΤ για τα AQRs των τραπεζών και συνεχίστηκε με το FDP το κόμμα των Φιλελευθέρων που αναμένεται να συμμετάσχει στην επόμενη Γερμανική κυβέρνηση και διάκειται αρνητικά προς την Ελλάδα…έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημία χρηματιστηριακά καθώς από τα υψηλά 2017 οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει σχεδόν 3 δισεκ. σε κεφαλαιοποίηση.
Το ΔΝΤ έσπειρε την αβεβαιότητα και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να περάσει το μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδος ότι διατηρεί ισχυρό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ακολούθησε ο Coeure της ΕΚΤ o οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για AQRs για ελέγχους ποιότητας ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες αλλά πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο Dijsselbloem ο επικεφαλής του Eurogroup που αποχωρεί προσεχώς δήλωσε ότι δεν μπορεί να πάρει θέση εάν πρέπει να γίνουν ή όχι AQRs στις ελληνικές τράπεζες.
Η ΕΚΤ και ο M. Draghi πρόσφατα τόνισε ότι προβληματίζει η διατήρηση υψηλού ρυθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες και πρέπει να παρθούν μέτρα στην ΕΕ.
Οι έλληνες τραπεζίτες, όπως καταγράφεται στο πολύ εύστοχο άρθρο του Φωκίωνα Καραβία του CEO της Eurobank που ανέφερε στους FT ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται χώρο και χρόνο για να ξεκαθαρίσουν με τα προβληματικά δάνεια.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπου οι προθέσεις των εμπλεκομένων πλευρών είναι γνωστές το ΔΝΤ θα συνεχίσει να επιμένει στο ζήτημα των AQRs ενώ κατά ορισμένες πηγές θα ξεκαθαρίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια στις 13 με 15 Οκτωβρίου στο ετήσιο συνέδριο του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
Ως προς τα stress tests προκαλεί έκπληξη που λίγοι γνώριζαν ότι θα ξεκινήσουν  αρχές Φεβρουαρίου και θα ανακοινωθούν αποτελέσματα τον Μάιο του 2018, οι έλληνες τραπεζίτες το γνώριζαν εδώ και καιρό... 
Με βάση πολύ έγκυρη πηγή που μίλησε στο bankingnews «επέρχεται ένας συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο συμβιβασμός δεν θα περιλαμβάνει AQRs αλλά τελικώς θα πραγματοποιηθούν AQRs κάποιας ανεπίσημης μορφής.
Το ΔΝΤ δεν θα εστιαστεί τόσο στο τελικό νούμερο που θα προκύψει στα stress tests που θα ανακοινωθούν Μάιο 2018 αλλά στο ότι η ΕΚΤ στα stress tests θα αναγνωρίσει ως βάσιμες τις θέσεις του ΔΝΤ.
Πως μπορεί να γίνει αυτό;
Να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις του ΔΝΤ για την πρόοδο της διαχείρισης των προβληματικών δανείων, για την αξία των ακινήτων ή για τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει για βασικά ζητήματα των NPLs.
Έχοντας IFRs 9, έχοντας TAR δηλαδή ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και τα stress tests θα προκύψει ένα ποσό κεφαλαιακών ζημιών που μπορεί να προσεγγίσει τα 7 δισεκ.
Τα IFRs 9 επειδή έχουν δυνατότητα απόσβεσης στην 5ετία και επειδή θα περάσουν απευθείας από τα κεφάλαια και όχι από τα αποτελέσματα σε συνδυασμό με τα TAR που είναι στατικής και όχι δυναμικής ανάλυσης κάποιες τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια 1 με 1,5 δισεκ. για να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.
Σε αντίθεση με το παρελθόν, κινδύνευαν οι τράπεζες καθώς έπεφταν κάτω από τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας που έχουν οριστεί 12,25% για όλες τις τράπεζες πλην της Πειραιώς που είναι στο 13%.
Τα 9 με 9,5 δισεκ. κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών θα πληγούν 10000000%..... μπορεί σε μεγάλο βαθμό να μειωθούν δραστικά και εκεί θα εστιαστεί η ΕΚΤ εάν θα κάνει δεκτά τα capital plans που θα συνταχθούν από τις τράπεζες το 2018.
Εφόσον προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες η ΕΚΤ θα ζητήσει εμπροσθοβαρή κάλυψη ως συνήθως και το διάστημα Μαίου με Αύγουστο του 2018 που θα υπάρχει 3ο μνημόνιο και κεφάλαια θα αποδειχθεί πολύ κρίσιμο.
Μόνο εάν υπάρξει πιστωτική γραμμή ECCL οι τράπεζες θα έχουν σχετική χρονική ευελιξία»

Εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο για ζημίες 7 δισεκ. δεν πρέπει να σπεύσουμε να προεξοφλήσουμε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι 7 δισεκ. γιατί το IFRs 9 έχει 5ετή απόσβεση.
Συν τοις άλλοις θα δούμε στην Ελλάδα και διεθνώς το φαινόμενο να αυξάνονται οι προβλέψεις λόγω IFRs 9 γιατί επιβαρύνοντας την οικονομική χρήση 2017…βελτιώνουν τους δείκτες τους τις επόμενες οικονομικές χρήσεις, οδηγώντας σε μεγάλη μείωση προβλέψεων το 2018 κ.ο.κ.

Συμπέρασμα
Οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν θα είναι 7 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες.
Το τελικό νούμερο των ΑΜΚ θα είναι μικρότερο των 7 δισ αλλά πόσο μικρότερο και ποιες τράπεζες θα επιβαρυνθούν περισσότερο ή λιγότερο θα εξαρτηθεί κυρίως από το πλαίσιο της τελικής συμφωνίας – συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης