Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 5 μηνών το πετρέλαιο - Κέρδη 3,1%, στα 52,22 δολ. ανά βαρέλι

Σε υψηλά 5 μηνών το πετρέλαιο - Κέρδη 3,1%, στα 52,22 δολ. ανά βαρέλι
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015 το Brent, στα 59,02 δολ. ανά βαρέλι 
Σε υψηλά 5 μηνών έκλεισε σήμερα (25/9/2017) το αργό, ενώ το Brent ανήλθε σε υψηλά άνω των 2 ετών, καθώς μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες ανέφεραν ότι η παγκόσμια αγορά βρίσκεται σε τροχιά εξισορρόπησης, ενώ η Τουρκία απείλησε να «κόψει» τις ροές πετρελαίου από το Κουρδιστάν προς τα λιμάνια της.
Το πετρέλαιο ενισχύεται τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω της βελτίωσης της ζήτησης και των προσδοκιών ότι οι παραγωγοί θα επεκτείνουν τις περικοπές στην παραγωγή.
Επιπλέον, ώθηση στον «μαύρο χρυσό» προσφέρουν οι ενδείξεις ότι οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να μειώσουν την παγκόσμια υπερ-προσφορά αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, αλλά και ότι οι χώρες συμμορφώνονται με τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής.
Έτσι, στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ τερμάτισαν με κέρδη 3,1% ή 1,56 δολ., στα 52,22 δολ. ανά βαρέλι - το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Απριλίου 2017.
Την ίδια ώρα, το Brent έκλεισε κατά 3,8% ή 2,16 δολ. υψηλότερα, στα 59,02 δολ. ανά βαρέλι - το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015.
Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν στις αρχές του 2017 σε μια μείωση της παραγωγής περίπου κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Μάρτιο του 2018 σε μια προσπάθεια μείωσης των αποθεμάτων.
Η συμφωνία έχει βοηθήσει στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου περίπου κατά 15% τους τρεις τελευταίους μήνες.
Όπως ανέφερε σήμερα (25/9) ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ, Mohammed Barkindo, το καρτέλ θα συνεχίσει την προσπάθειά του μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της σταθεροποίησης στην ενεργειακή αγορά, ενώ αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak ότι η αγορά οδεύει προς τη σταθεροποίηση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Essam al-Marzouq, δήλωσε ότι οι περικοπές στην παραγωγή έχουν βοηθήσει στον περιορισμό των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, κάτι που ήταν ο αρχικός στόχος του ΟΠΕΚ.
Παράλληλα, η ανάκαμψη στη ζήτηση των αμερικανικών διυλιστηρίων, στον απόηχο των τυφώνων που έπληξαν πρόσφατα τις ΗΠΑ, έχει ασκήσει επίσης θετική επίδραση στον «μαύρο χρυσό».
Την ίδια ώρα, ο τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να διακόψει έναν αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από το βόρειο Ιράκ στην παγκόσμια αγορά, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στην κουρδική αυτόνομη περιοχή σχετικά με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
Η ιρακινή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα και κάλεσε τις ξένες χώρες να σταματήσουν να εισάγουν κουρδικό αργό πετρέλαιο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης