Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem: «Αν χρειαστεί» θα γίνει ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος

Dijsselbloem: «Αν χρειαστεί» θα γίνει ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος
Ο αν. υπουργός Οικονομικών προέβλεψε υπέρβαση του στόχου με πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% ως 2,2,% to 2017 και άνετη επίτευξη του στόχου για 3,5% του ΑΕΠ το 2018
«Περισσότερη ελάφρυνση χρέους θα έρθει το επόμενo διάστημα εφόσον χρειάζεται» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem εξηγώντας πως αν η ανάπτυξη δεν είναι αυτή που περιμένουμε στην Ελλάδα υπάρχει ένας μακροχρόνιος μηχανισμός ελάφρυνσης (δείχνοντας προς την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017).

Μεταρρυθμίσεις για πολλά χρόνια

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι «περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, δεν χρειάζεται να σας θυμίσω την αρχή του 2015 όταν φτάσαμε πολύ κοντά σε μια κρίση που θα ήταν εξαιρετικά καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» για να στείλει ακόμη ένα μήνυμα:
Θα προχωρήσουμε μαζί, «σημαίνει αυτό ότι για πολλά χρόνια θα έχουμε πιο πολλές μεταρρυθμίσεις, θα έχουμε κι άλλη προσαρμογή; Ναι».
Μιλώντας ευρύτερα τόνισε ότι οι εκλογές στη Γερμανία δεν θα αλλάξουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Eurogroup.
Για το πολιτικό σκέλος είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς «ο λαϊκισμός είναι ακόμη σε φάση ανόδου, ακόμη και στη Γερμανία».

Χουλιαράκης: Πλεόνασμα 2,2% το 2017

Ο αν. υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιάκης είπε στο ίδιο συνέδριο ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο για ανάπτυξη 1,8% φέτος και 2,4% το 2018.
Τόνισε ότι η Αθήνα αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% ως 2,2% του ΑΕΠ φέτος (έναντι στόχου 1,75%) κάτι που σύμφωνα με τον αν. υπουργό θα επιστρέψει την άνετη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Σημείωσε επίσης ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος του έτους θα δώσει στη χώρα «καθαρό αέρα» για να έρθει πολλές φορές σε επαφή με τις αγορές και να συζητήσει με τους εταίρους το πλαίσιο για μετά τον Αύγουστο του 2018, μιλώντας για καθαρή έξοδο (clean exit) από το μνημόνιο.

Lew: Χρειάζεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Νωρίτερα, στο πάνελ που προηγήθηκε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew τόνισε ότι «το ΔΝΤ δεν βλέπει λύση που θα έχει διάρκεια χωρίς αναδιάρθρωση χρέους» στο ελληνικό ζήτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης