Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Τι σηματοδοτεί για τη L'Oreal ο θάνατος της Bettencourt - Ο ρόλος της Nestle

tags :
CNN Money: Τι σηματοδοτεί για τη L'Oreal ο θάνατος της Bettencourt - Ο ρόλος της Nestle
Το 2004, η Bettencourt και η Nestle, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της L'Oreal, συμφώνησαν ότι κανένας από αυτούς δεν θα αυξήσει τo μερίδιό του στην εταιρεία κατά τη διάρκεια της ζωής της Bettencourt και για έξι μήνες μετά το θάνατό της.
Ο θάνατος της Liliane Bettencourt, της "χρυσής" κληρονόμου της αυτοκρατορίας των καλλυντικών L'Oreal, αφήνει πολλές εκκρεμότητες όσον αφορά το μέλλον του κολοσσού.
Η Bettencourt συμμετείχε ενεργά στην διοίκηση της L'Oreal για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, ελέγχοντας το 33% της εταιρίας που κατείχε η οικογένεια.
Τώρα η κληρονομιά της θα μπορούσε να προκαλέσει το μεγαλύτερο κλονισμό στην 108χρονη ιστορία της γαλλικής εταιρείας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN Money.
Το 2004, η Bettencourt και η Nestle, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της L'Oreal, συμφώνησαν ότι κανένας από αυτούς δεν θα αυξήσει τo μερίδιό του στην εταιρεία κατά τη διάρκεια της ζωής της Bettencourt και για έξι μήνες μετά το θάνατό της.
Η συμφωνία σχεδιάστηκε προκειμένου να εξασφαλίσει την επιρροή της οικογένειας στην L'Oreal και να εμποδίσει τη Nestle να προβεί σε επιθετική εξαγορά.
Η συμφωνία λήγει τον Μάρτιο του 2018.
"Η Bettencourt απεβίωσε, αλλά ο χρόνος τρέχει", ανέφερε σε report της η επενδυτική εταιρία Jefferies.
Οι μετοχές της L'Oreal σημείωσαν άνοδο 4% την Παρασκευή (22/9), λόγω της πιθανότητας η Nestle να προχωρήσει σε αύξηση της συμμετοχής της στην εταιρία - ενδεχομένως μέσω εξαγοράς.
Ωστόσο δεν είναι καθόλου σαφές αν η οικογένεια Bettencourt θα ήθελε να πουλήσει το μερίδιό της.
Σε δήλωσή της η οικογένεια ανέφερε ότι "είναι απολύτως αφοσιωμένη και πιστή στην L'Oreal".
Από την πλευρά της η Nestle μέσω του γραφείου Τύπου της ανέφερε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνει ένα σχόλιο για το μέλλον της συμμετοχής της.
"Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας και τη βαθύτατη συμπάθεια προς την οικογένεια της κ. Bettencourt και όλους όσους βρίσκονται στην L'Oréal σε αυτή τη δύσκολη στιγμή", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρίας.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Nestle μπορεί να σκέφτεται να μειώσει το μερίδιό της στη L'Oreal μεσοπρόθεσμα.
"Θεωρούμε ότι η πώληση του μεριδίου πουθ κατέχει η Nestle στη L'Oreal... είναι πιο πιθανό από μια εξαγορά λόγω των αποκλινουσών στρατηγικών των δύο εταιρειών κατά την τελευταία δεκαετία", ανέφεραν αναλυτές της UBS.
Κάτι τέτοιο θα ευχαριστούσε μερικούς επενδυτές της Nestle, όπως ο επικεφαλής hedge fund Dan Loeb, ο οποίος κατέχει μερίδιο στη Nestle αξίας 3,5 δισ. δολαρίων.
Ο Loeb περιέγραψε τη συμμετοχή της Nestle στην L'Oreal ως "μη στρατηγική" και πρότεινε στους μετόχους να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν εάν επιθυμούν να επενδύσουν στο Nestle ή L'Oreal ή σε κάποιο συνδυασμό των δύο.
Η L'Oreal είχε έσοδα ύψους 25,8 δισ. ευρώ το 2016, καθιστώντας τη, την μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών στον κόσμο.
Οι κύριοι ανταγωνιστές όπως η Procter & Gamble και η Unilever παράγουν πολλά έσοδα από άλλες δραστηριότητες.
Η Nestle αγόρασε αρχικά ένα μερίδιο στην L'Oreal το 1974, όταν η οικογένεια ανησυχούσε για την εθνικοποίηση της εταιρείας.
Η Bettencourt προσχώρησε στην εταιρία του πατέρα της ως μαθητευόμενη στην ηλικία των 15 ετών και κληρονόμησε το μερίδιό της το 1957.
Βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μέχρι το 2012.
Αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο στην ηλικία των 89 ετών και τη διαδέχτηκε ο εγγονός της μετά από μια πικρή νομική διαμάχη με την κόρη της, Francoise Bettencourt-Meyers, η οποία υποστήριζε ότι η Bettencourt δεν ήταν διανοητικά ικανή να χειριστεί τις υποχρεώσεις της.
Για χρόνια, η αποκαλούμενη "υπόθεση Bettencourt" γοήτευσε τη Γαλλία.
Στην κορύφωση του σκανδάλου, όταν η Bettencourt-Meyers ζήτησε νομική ενέργεια για να κηρυχθεί η μητέρα της ανίκανη, η "χρυσή" κληρονόμος έδωσε μια σειρά από συνεντεύξεις, στις οποίες έλεγε στην κόρη της να ασχολείται με τα δικά της πράγματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης