Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντονο παρασκήνιο στο Πεκίνο για τη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη - Τι σηματοδοτεί αυτή η αλλαγή

Έντονο παρασκήνιο στο Πεκίνο για τη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη - Τι σηματοδοτεί αυτή η αλλαγή
Οι βασικοί υποψήφιοι, τι αναμένουν οι επενδυτές
Η Κίνα πρόκειται να αποκτήσει νέο επικεφαλή της Kεντρικής Tράπεζας μετά από 15 χρόνια και η τελική επιλογή για τη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη θα αποκαλύψει το τι σχεδιάζει το Πεκίνο για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.
Ο Zhou Xiaochuan, επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί σύντομα, καθώς βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση από το 2002, καθιστώντας τον μακροβιότερο επικεφαλή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και του G-20, έχοντας εργαστεί υπό τη διακυβέρνηση τριών κινέζων προέδρων και τριών επικεφαλής της Fed.
Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν ότι σταμάτησε την άμεση σύνδεση του κινεζικού γουάν με το δολάριο, επιτρέποντας στις δυνάμεις της αγοράς να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό της αξίας του νομίσματος.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Zhou, επέβλεψε επίσης την άνοδο του γουάν ώστε να γίνει διεθνώς αποδεκτό ως αποθεματικό νόμισμα.
Ο Zhou ήταν μερικές φορές αμφιλεγόμενος, δεδομένης της υποστήριξής του στη χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση, καθιστώντας τον ως ριζοσπαστικό στοχαστή στους κύκλους του Πεκίνου.
Ο Zhou έχει "διεθνές προφίλ, οι αγορές τον άκουγαν με προσοχή όταν μιλούσε και είχε μεγάλη αξιοπιστία", δήλωσε ο Kerry Brown, καθηγητής της κινεζικής πολιτικής στο King's College του Λονδίνου.
Τον τελευταίο καιρό, το Πεκίνο έχει "σφίξει" την επίβλεψη του πάνω από το  γουάν για να αποτρέψει την αστάθεια της αγοράς και τον οικονομικό κίνδυνο.
Υπάρχει μια "μειωμένη εμπιστοσύνη στο δυτικό μοντέλο, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση", δήλωσε ο Andrew Polk, συνιδρυτής και οικονομολόγος της ερευνητικής εταιρείας Trivium China στο Πεκίνο.
Σε αντίθεση με τους δυτικούς ομολόγους της, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας δεν έχει πλήρη αυτονομία για να αποφασίσει την πολιτική της.
Το Κρατικό Συμβούλιο, το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της χώρας, έχει τον τελευταίο λόγο.
Ωστόσο η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας απέκτησε κάποια σχετική ανεξαρτησία υπό τη διακυβέρνηση του Zhou.
Αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι πόση ελευθερία θα επιλέξει να δώσει το Πεκίνο στο νέο Κεντρικό Τραπεζίτη ή αν οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας θα ασκήσουν μεγαλύτερο έλεγχο παρασκηνιακά.

Οι δύο βασικοί υποψήφιοι για τη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη στην Κίνα

Guo Shuqing



Ο Guo είναι επικεφαλής της Επιτροπής Ρύθμισης Τραπεζών της Κίνας.
Προηγουμένως ήταν επικεφαλής του Ρυθμιστικού Φορέα για το Χρηματιστήριο, ενώ υπηρέτησε και ως πρόεδρος της κρατικής China Construction Bank και ήταν επικεφαλής της Κρατικής Αρχής Διαχείρισης Συναλλάγματος.
Επίσης κατείχε πολιτικές θέσεις, μεταξύ άλλων και ως κυβερνήτης της επαρχίας Shandong και διοικητή της επαρχίας Guizhou.
 Γεννήθηκε στην εσωτερική Μογγολία, έχει πτυχίο στη φιλοσοφία και διδακτορικό στη νομική.
Από τότε που ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Ρύθμισης Τραπεζών της Κίνας τον Φεβρουάριο του 2017, ο Guo εποπτεύει μια σειρά ενεργειών που μειώνουν τους κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας.
"Αυτά τα νέα μέτρα δείχνουν ότι ο Guo σκοπεύει να επιδιώξει περισσότερη ρυθμιστική επιβολή και να προωθήσει τον ρόλο του πιο δυναμικά από ό,τι έκανε ο προκάτοχός του", ανέφεραν εκπρόσωποι της ομάδας της Eurasia Group.
Αυτή η προσδοκία έχει γίνει πραγματικότητα.
Οι πρόσφατες κινήσεις του στην Επιτροπής Ρύθμισης Τραπεζών της Κίνας φαίνονται να υποστηρίζονται από κορυφαίους κινέζους αξιωματούχους.

Jiang Chaoliang



Ο Jiang έγινε Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στην επαρχία Χουμπέι τον Οκτώβριο του 2016 και έχει διατελέσει πρόεδρος δύο κρατικών τραπεζών - Bank of Communications και της Agricultural Bank of China και ως επικεφαλής της China Development Bank, ενός κρατικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Νωρίτερα στην καριέρα του, ήταν επικεφαλής της PBOC στο Shenzhen και στο Guangzhou του PBOC.
Στο Guangzhou ασχολήθηκε με τη μεγαλύτερη χρεοκοπία της Κίνας.
Μια πτώχευση ύψους 5 δισ. δολαρίων της Guangdong International Trust and Investment Corporation, η οποία έγινε πρωτοσέλιδο το 1999.
Ήταν η πρώτη από την Κομμουνιστική επανάσταση το 1949 και ο Jiang εργάστηκε για να αποτρέψει το φαινόμενο μαζί με τον Wang Qishan, ο οποίος ήταν τότε αντιπρόεδρος της επαρχίας και είναι τώρα ισχυρός τσάρος της Κίνας κατά της διαφθοράς.
Λίγα ακόμα ονόματα περιλαμβάνονται στη λίστα για τη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη.
Ο Liu Shiyu, πρόεδρος της Επιτροπής Ρύθμισης των Κινητών Αξιών της Κίνας  και ο Yi Gang, ο αναπληρωτής κυβερνήτης του PBOC.
Αλλά στρατηγικοί αναλυτές τονίζουν ότι η κούρσα είναι για δύο μεταξύ Guo και Jiang.

Τι πολιτική θα ακολουθήσει το Πεκίνο

Η κινεζική κυβέρνηση με τις κινήσεις της προωθεί ηρεμία και σταθερότητα στην οικονομία και στις αγορές της Κίνας.
Ο Πρόεδρος Xi Jinping προχωρά στη δεύτερη θητεία του στην εξουσία και «το τεκμήριο είναι ότι αυτό που συνέβη στα πρώτα πέντε χρόνια ήταν όλη η πολιτική», δήλωσε ο Damien Ma, στο think tank Paulson Institute.
Ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει να «διπλασιαστούν οι μεταρρυθμίσεις, καθορίζοντας τον κρατικό τομέα με έναν πιο ουσιαστικό τρόπο».
Όταν πρόκειται να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, ο Jiang θα είναι "λιγότερο ανεξάρτητος - είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος ενώ κάποιος σαν τον Guo Shuqing φαίνεται πιο πρόθυμος να χαράξει ένα χώρο για να λειτουργήσει", δήλωσε ο Polk.
Λόγω της πολιτικής επιρροής του Jiang, «θα μπορούσε να έχει μια πολύ ισχυρή φωνή, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να μειώσει τη σχετική αυτονομία του Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας», πρόσθεσε.
Ο Guo, από την άλλη πλευρά, μιλάει αγγλικά και είναι πιο γνωστός σε διεθνές επίπεδο, και αυτό είναι σημαντικό εάν η Κίνα επιδιώξει να έχει μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.
Εάν ο Guo αναλάβει τελικά διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας θα αποτελέσει θετικό νέο για τις αγορές.
Ο τέλειος υποψήφιος θα πρέπει να έχει πρόσβαση και αξιοπιστία στον πρόεδρο Xi, είπε ο Brown, προσθέτοντας ότι ο νέος διοικητής θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να "συναντήσει υπουργούς οικονομικών, κεντρικούς τραπεζίτες και να μιλήσει στην ίδια γλώσσα".
Οι εμπειρογνώμονες είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα στο κατά πόσον έχει σημασία το ποιος τελικά θα γίνει Κεντρικός Τραπεζίτης στην Κίνα.
Με τη συνεχή μετατόπιση των πολιτικών και την έλλειψη διαφάνειας στην κυβέρνηση, είναι δύσκολο να πούμε πόση δύναμη μπορεί να ασκήσει ο Κεντρικός Τραπεζίτης όταν πρόκειται για τη χάραξη πολιτικής.
Κινέζοι κρατικοί αξιωματούχου πάντως τόνιζαν ότι"η Κίνα εξακολουθεί να έχει μια κορυφαία θέση στην παγκόσμια οικονομική σκηνή.
"Αυτός τελικά που θα γίνει ο νέος Κεντρικός Τραπεζίτης της Κίνας θα είναι κάποιος που Πρόεδρος Xi Jinping θα πιστέψει πολύ, και κάποιος αρκετά πιστός σε αυτόν."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης