Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Διευκρινίσεις για τις περικοπές δαπανών ζητά το ΔΝΤ - Στο 3% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2017 και το 2018

Γαλλία: Διευκρινίσεις για τις περικοπές δαπανών ζητά το ΔΝΤ - Στο 3% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2017 και το 2018
Το ΔΝΤ θα εξετάσει λεπτομερώς τον προϋπολογισμό της γαλλικής κυβέρνησης για το 2018 την επόμενη Τετάρτη (27/9)
Η Γαλλία δεν πρέπει να καθυστερήσει να προσφέρει διευκρινίσεις σχετικά με τα σχέδιά της για περικοπές δαπανών, που θα βοηθήσουν ή θα ανατρέψουν τα σχέδια του γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, να αναδιαρθρώσει την οικονομία της χώρας, ανέφερε σήμερα (21/9/2017) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Το ΔΝΤ θα εξετάσει λεπτομερώς τον προϋπολογισμό της γαλλικής κυβέρνησης - τον πρώτο της προεδρίας Macron - για το 2018 την επόμενη Τετάρτη (27/9), αναζητώντας λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσει ταυτόχρονα τις δαπάνες και τους φόρους, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Christian Mumssen.
«Για τη συνολική στρατηγική εργασίας χρειάζεστε πραγματικά ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις των δαπανών σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και πρέπει να προχωρήσετε πολύ νωρίς», δήλωσε ο Mumssen σε τηλεδιάσκεψη κατά την οποία παρουσιάστηκε μια ετήσια έκθεση για τη Γαλλία.
Η κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι έχει στόχο να μειώσει τις δαπάνες κατά 16 δισ. ευρώ το 2018, σε μια πρώτη «δόση» ενός συνολικού πακέτου εξοικονόμησης 60 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της 5ετούς θητείας του Macron.
Ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να κινηθεί γρήγορα για την ελάφρυνση του σημαντικού φορολογικού βάρους της Γαλλίας ξεκινώντας από φορολογικές περικοπές ύψους 10 δισ. ευρώ, επίσης το 2018.
Όπως αναφέρει το «Reuters», η κυβέρνηση μπορεί να βασιστεί για αυτό το δύσκολο εγχείρημα στην ισχυρότερη ανάπτυξη που καταγράφει η χώρα από το 2011, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπττυχθεί κατά 1,6% φέτος και κατά 1,8% το 2018.
Η κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός της θα βασιστεί σε μια πρόβλεψη ανάπτυξης στο 1,7% τόσο για το τρέχον όσο και για το επόμενο έτος.
Το ΔΝΤ ήταν λιγότερο αισιόδοξο όσον αφορά στις προοπτικές για το έλλειμμα του δημοσίου τομέα, εκτιμώντας ότι θα παραμείνει στο 3% του ΑΕΠ τόσο φέτος όσο και το 2018.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προέβλεψε αυτή την εβδομάδα ότι αναμένεται έλλειμμα 2,9% το 2017 και 2,6% το 2018.
Στην έκθεση του ΔΝΤ για τη Γαλλία αναφέρεται ότι η ανάπτυξη στηρίζεται κυρίως στις ισχυρές επιχειρηματικές επενδύσεις, στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας και στην σταθερή ζήτηση των καταναλωτών, ενώ οι καθαρές εξαγωγές, αντιθέτως, εκτιμάται ότι είναι ασθενέστερες από ό,τι προκύπτει από τα βασικά οικονομικά μεγέθη.
Η δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έχει αρχίσει να επιταχύνεται με μέτριο ρυθμό και το ποσοστό ανεργίας έχει αρχίσει να υποχωρεί από το 10% μετά την κρίση.
Παράλληλα, το ΔΝΤ αναφέρει πως οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν υποτονικές, όπως σε πολλές άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, η δημοσιονομική εξυγίανση, σε διαρθρωτική βάση, έχει βρεθεί σε τέλμα από το 2015, και ο δείκτης δημόσιου χρέους εξακολουθεί να αυξάνεται.
Το Ταμείο αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση προωθεί μια φιλόδοξη στρατηγική οικονομικής μεταρρύθμισης, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της δυναμικής της οικονομίας και της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών της.
Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Γαλλίας θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης