Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες στη Wall Street, καθώς η Fed προανήγγειλε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων για το 2017

Ήπιες απώλειες στη Wall Street, καθώς η Fed προανήγγειλε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων για το 2017
Οι ανακοινώσεις της Fed ήταν κάπως πιο «επιθετικές» από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές
Με απώλειες άνοιξε σήμερα (21/9/2017) η Wall Street, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), με την κεντρική τράπεζα να ανακοινώνει ότι ξεκινά να συρρικνώνει τον ισολογισμό της, ενώ έστειλε μήνυμα για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2017.
Ενώ οι ανακοινώσεις της Fed ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενες, ήταν κάπως πιο «επιθετικές» από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, ωθώντας υψηλότερα την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου.
Έτσι, περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,05%, στις 22.402,50 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 0,19% και κινείτο στις 2.503,38 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,38% χαμηλότερα, στις 6.431,73 μονάδες.



Όπως ήταν αναμενόμενο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητο στην κλίμακα του 1%-1,25% το βασικό επιτόκιο, ενώ ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο ξεκινά η μείωση του ισολογισμού της, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 4,5 τρισ. δολάρια, προχωρώντας σε μειώσεις κατά 10 δισ. δολ. μηνιαίως.
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε παράλληλα τις προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων, συνεχίζοντας να αναμένει μία ακόμη αύξηση εντός του 2017 και τρεις αυξήσεις το 2018.
Οι ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας προσέφεραν ώθηση στις τραπεζικές μετοχές, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια γενικά συμβάλλουν στην αύξηση των κερδών του κλάδου.
Οι μετοχές των JPMorgan και Citigroup σημείωσαν «άλμα» άνω του 1% αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed.
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές έδειξαν να «προσπερνούν» ορισμένα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός κλάδος των ΗΠΑ κατέγραψε σημαντική επιτάχυνση τον Σεπτέμβριο, ανερχόμενος μάλιστα σε υψηλό 3 μηνών, καταδεικνύοντας ότι η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να ενισχύεται.
Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης της Philadelphia Fed διαμορφώθηκε στις 23,8 μονάδες, από 18,9 τον Αύγουστο.
Την ίδια ώρα, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση κατά 23.000 και διαμορφώθηκαν στις 259.000 την περασμένη εβδομάδα, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για 300.000 αιτήσεις.
Εν τω μεταξύ, «βαρίδι» στον Nasdaq αποτελεί η μετοχή της Apple, η οποία υποχωρεί κατά 1,5%, στον απόηχο της συμφωνίας συνεργασίας, ύψους 1,1 δισ. δολ., που ανακοίνωσαν αργά χθες η Google και η εταιρεία κατασκευής smartphones HTC.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, το πετρέλαιο κινείται σήμερα πτωτικά, καθώς η αύξηση των αποθεμάτων και της παραγωγής στις ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στον «μαύρο χρυσό».
Περί τις 16:55, το αργό υποχωρούσε κατά 0,2%, στα 56,6 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το Brent κινείτο κατά 0,2% χαμηλότερα, στα 56,2 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης