Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Στόχος να κλείσουν τα περισσότερα προαπαιτούμενα της γ' αξιολόγησης τον Νοέμβριο 2017

Τζανακόπουλος:  Στόχος να κλείσουν τα περισσότερα προαπαιτούμενα της γ' αξιολόγησης τον Νοέμβριο 2017
Η εικόνα της χώρας αλλάζει, διαμορφώνεται ένα θετικό momentum, εκτίμησε ο κ. Τζανακόπουλος
Στόχος είναι να κλείσουν τα περισσότερα προαπαιτούμενα της γ' αξιολόγησης τον Νοέμβριο 2017, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Η εικόνα της χώρας αλλάζει, διαμορφώνεται ένα θετικό momentum, εκτίμησε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι το περίσσευμα από το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 θα δοθεί πίσω στη κοινωνία όπως πράξαμε και το 2016.
Η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, η ανεργία μειώνεται», τόνισε.
Βασικός στόχος, επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος, είναι η ομαλή έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.
Για τα εμπόδια εν όψει της τρίτης αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες σχετικά με τα προαπαιτούμενα, ενώ σημείωσε ότι προφανώς υπάρχουν και πολιτικές δυσκολίες.
Σχετικά με την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
«Ο κ. Κουρουμπλής είπε το "Δεν θα παραιτηθώ ποτέ" στο πλαίσιο της πολιτικής του αντιπαράθεσης με τον Κ. Μητσοτάκη», ανέφερε.
Για τη συνέντευξη του Wieser τόνισε ότι δεν προέκυψε κάτι νέο.
Όσον αφορά τη θαλάσσια ρύπανση, σημείωσε ότι προέχει η διερεύνηση πολλών παραμέτρων του ναυαγίου στο Σαρωνικό.
Εντός των επόμενων 30 ημερών θα έχει ολοκληρωθεί η απορρύπανση, υποστήριξε o κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο περικοπής κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, σημείωσε πως δεν προβλέπεται μείωση του προϋπολογισμού.
Σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης της Christine Lagarde στην Αθήνα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι δεν έχιε τέτοια ενημέρωση.
O Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι από σήμερα τίθεται σε λειτουργία το government.gov.gr για τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Οι βασικοί άξονες της επόμενης περιόδου

«Οι βασικοί άξονες στο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης είναι αφενός η ομαλή και οριστική έξοδος από την περίοδο των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, αφετέρου η δημιουργία των συνθηκών εκείνων, στο επίπεδο της παραγωγής, της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, που θα οδηγήσουν στο οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης που έφερε τη χώρα και την κοινωνία σε οριακό σημείο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως εξάλλου τόνισε στη συνέχεια, τα δεδομένα της περιόδου είναι ενθαρρυντικά, φράση που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στήριξε με σειρά στοιχείων:
-Η ελληνική οικονομία τρέχει πλέον με θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης και αναμένεται να προσεγγίσει το 2% στο τέλος του 2017.
-Η ανεργία έχει περιοριστεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες και συνεχίζει να βαίνει μειούμενη, γεγονός που αποδεικνύεται από τα συνεχή ρεκόρ 15ετίας στο επίπεδο των νέων προσλήψεων.
-Οι δημοσιονομικές επιδόσεις, για μία ακόμη χρονιά κινούνται πάνω από το στόχο -«και η πορεία των εσόδων μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε βάσιμα ότι θα έχουμε τη δυνατότητα, όπως και το 2016, να αποδώσουμε το ποσό της υπεραπόδοσης προς τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη».
-Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
-Η χώρα επέστρεψε ξανά - έστω σε δοκιμαστικό επίπεδο - στις αγορές χρήματος.
-Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας, ενώ για το 2017 αναμένεται να καταγραφεί περαιτέρω βελτίωση, καθώς ήδη το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, είχαμε εισροή 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία από άμεσες ξένες επενδύσεις.
«Τα παραπάνω», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, «είναι μονάχα ορισμένα από τα αποτελέσματα μιας θετικής πορείας, για την οποία εργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε καθημερινά με σχέδιο, ιεραρχήσεις και απόλυτο σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού.
Σήμερα άλλωστε, που η κυβέρνηση φτάνει στο μέσο της παρούσας θητείας της, είναι εμφανές ότι η εικόνα της χώρας αλλάζει προς το καλύτερο και διαμορφώνεται ένα θετικό μομέντουμ που ενισχύει τις προοπτικές και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος που κατέληξε ως προς το θέμα αυτό:
«Σε αυτό το περιβάλλον, θα διεξαχθούν και οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά τα μέσα Οκτωβρίου και στόχος είναι, όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, μέσα στο Νοέμβριο να έχει κλείσει η πλειονότητα των ζητημάτων, ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η τρίτη αξιολόγηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης