Χρηματιστήριο

Τετραήμερο «φωτιά» στο ΧΑ με απώλειες 6,2% – Βυθίστηκαν οι τράπεζες, ποιες μετοχές άντεξαν

Τετραήμερο «φωτιά» στο ΧΑ με απώλειες 6,2% – Βυθίστηκαν οι τράπεζες, ποιες μετοχές άντεξαν
Ο δείκτης των τραπεζών καταγράφει υπερδιπλάσιες απώλειες έναντι των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών 
Πέντε μήνες πίσω γύρισαν οι τραπεζικές μετοχές του ΧΑ μετά το τετραήμερο «γρονθοκόπημα» που δέχθηκαν.
Μαζί με αυτές γύρισε και όλη η αγορά πίσω και πλέον έχουν πυκνώσει οι ανησυχίες των επενδυτών για τη συνέχεια.
Μάλιστα ενώ χθες αναμενόταν μία ήπια τεχνική αντίδραση, αυτή είχε μικρή διάρκεια και οι πωλητές κράτησαν το πάνω χέρι, βουλιάζοντας την αγορά μέσω ισχυρών τραπεζικών ρευστοποιήσεων.
Ο τζίρος ήταν και πάλι υψηλός όπως ήταν και στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, δείχνοντας ότι βιάζονται να διώξουν μετοχές από τα χαρτοφυλάκιά τους.
Οι λόγοι που έχουν χάσει οι τράπεζες έως και 17,3% σε τέσσερις συνεδριάσεις, έχουν να κάνουν με τις ανησυχίες των επενδυτών για νέες αυξήσεις κεφαλαίου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες μεγάλες χασούρες.
Η Εθνική Τράπεζα πρωταγωνιστεί στον πίνακα με τις μεγαλύτερες απώλειες στο εν λόγω διάστημα με 17,27% και ακολουθεί η Πειραιώς με 16,67%.
Από τις τραπεζικές μετοχές η Alpha Bank έχει υποχωρήσει κατά 12,81% και η Eurobank με 11,81%.
Η Τράπεζα Αττικής ενισχύεται κατά 9,78% αλλά το προηγούμενο διάστημα είχε καταγράψει μεγάλες απώλειες λόγω πληροφοριών για αύξηση κεφαλαίου, ενώ υπενθυμίζεται πως στη μετοχή έχει γίνει ένα μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι, αφού πριν βγουν οι πληροφορίες για AQRs στις τράπεζες, υπήρχε φήμη για ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών που δεν επιβεβαιώθηκε αλλά ώθησε τη μετοχή.
Η Folli Follie έχει χάσει 15%, καθώς τα αποτελέσματα που δημοσίευσε, έδειξαν πως η διοίκηση δεν κατάφερε να φέρει αυτό που είχε υποσχεθεί στους επενδυτές, ήτοι θετικές ταμειακές ροές στο δεύτερο τρίμηνο που θα άλλαζαν την εικόνα του πρώτου.
Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν έντονα αρνητικές και τα καλά κέρδη πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.
Οι επενδυτές με όγκο και βιασύνη, πουλούσαν τις μετοχές τους στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.
Η Viohalco χάνει 10,6%, η Ελλάκτωρ 8,18%, η Τιτάν 8,12%, η ΔΕΗ 6%, λίγο πάνω από το 5% είναι οι απώλειες για Aegean Airlines και ΟΤΕ, στο 4% οι απώλειες για ΕΛΠΕ, ενώ ο ΑΔΜΗΕ χάνει 3,47%.
Οι εκτιμήσεις για κέρδη το 2021 περί τα 100 εκατ. ευρώ για τον ΑΔΜΗΕ, από τα οποία η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα έχει το 51% (όσο το ποσοστό της), έδωσαν αφορμή για κάποιες ρευστοποιήσεις, αφού με αυτά τα κέρδη μπορεί να χαρακτηριστεί η μετοχή φθηνή, αλλά είναι αρκετές χρήσεις μετά.
Η ΕΧΑΕ υποχωρεί κοντά στο 3% και κάτω από 3%, χάνει ο ΟΠΑΠ και η Motor Oil.
Αντέχουν ο ΟΛΠ και η Μυτιληναίος και ακόμα μεγαλύτερες είναι οι αντοχές της Lamda (-0,76%), με δεδομένα ότι μπλοκάρονται μεγάλες επενδύσεις το τελευταίο διάστημα και μεταξύ αυτών καθυστερεί και η δική της στο Ελληνικό.
Η Σαράντης και η Coca Cola επίσης δείχνουν αντοχές, ενώ με άνοδο κινείται η Φουρλής (2,27%), αλλά στο προηγούμενο διάστημα είχε καταγράψει μεγάλη πτωτική κίνηση.
Το ενδιαφέρον της αγοράς μετακινείται στις 650 μονάδες, αλλά κυρίως στην ειδησεογραφία των τραπεζών και στην πορεία της τρίτης αξιολόγησης.

Απώλειες Τετραημέρου                         %
   
Γενικός Δείκτης -6.16%
FTSE 25 -6.28%
Δείκτης Τραπεζών -14.18%
   
Εθνική Τράπεζα -17.27%
Τράπεζα Πειραιώς -16.67%
Folli Follie -15%
Alpha Bank -12.81%
Eurobank -11.81%
Viohalco -10.60%
Ελλάκτωρ -8.18%
Τιτάν -8.12%
ΔΕΗ -6%
Aegean -5.41%
ΟΤΕ -5.08%
ΕΛΠΕ -4.15%
ΑΔΜΗΕ -3.47%
ΕΧΑΕ -2.97%
ΟΠΑΠ -2.70%
Motor Oil -2.11%
Jumbo -2%
Grivalia -1.79%
ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1.76%
Coca Cola -1%
Σαράντης -0.83%
ΛΑΜΔΑ -0.76%
Μυτιληναίος -0.12%
ΟΛΠ 0.65%
Φουρλής 2.27%
Αττικής 9.78%

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης