Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Hourican (Τρ. Κύπρου): Αναγκαία η τιτλοποίηση δανείων για τη μείωση των NPLs

Hourican (Τρ. Κύπρου): Αναγκαία η τιτλοποίηση δανείων για τη μείωση των NPLs
Ο Iρλανδός τραπεζίτης κάλεσε τους δανειολήπτες να προσέλθουν στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία θα τους αντιμετωπίσει δίκαια
Να θεσπίσει νόμο για την τιτλοποίηση δανείων, δίνοντας στις τράπεζες ένα πρόσθετο εργαλείο για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ζητά από την κυπριακή βουλή ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican.
Όπως μεταδίδει το Stockwatch, καθώς η τράπεζα έχει ήδη αξιοποιήσει τέσσερα εργαλεία για τη μείωση δανείων (αναδιαρθρώσεις, προβλέψεις, διαγραφές και ανταλλαγές ακινήτων έναντι χρέους), ο Hourican αναγνώρισε πως η πώληση δανείων είναι ένα εργαλείο προς την κατεύθυνση της ταχύτερης μείωσης των «κόκκινων δανείων», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μια λεπτή γραμμή μεταξύ γρήγορης μείωσης των NPLs και της προστασίας του κεφαλαίου της τράπεζας.
Ανέδειξε εξάλλου και την κοινωνική διάσταση μιας τέτοιας πράξης.
«Αυτό που θα ήταν καλό για την τράπεζα μπορεί να μην είναι καλό για τη χώρα και την κοινωνία», υπέδειξε.
Η Τράπεζα Κύπρου, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την κρίση του 2013 άρχισε να χάνει την υπομονή τηςμε όσους στρατηγικά δεν αποπληρώνουν τα δάνεια τους, επανέλαβε σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο κ. Hourican.
Ο Iρλανδός τραπεζίτης κάλεσε τους δανειολήπτες να προσέλθουν στην τράπεζα η οποία θα τους αντιμετωπίσει δίκαια, αλλά υπογραμμίζει ότι η τράπεζα θα εξετάσει την κάθε περίπτωση έχοντας υπόψη τι συνέβη στους καταθέτες της τράπεζας, οι οποίοι έχασαν γύρω στα €9 δισ. από το κούρεμα καταθέσεων.
Η μη αποπληρωμή των δανείων αποτελεί κηλίδα για τη χώρα, είπε.
Για την κυπριακή οικονομία,  σημείωσε πως το μέλλον είναι ευοίωνο, με σημαντική ανάκαμψη στην πλειοψηφία των παραγωγικών τομέων, οι οποίοι ζητούν νέα δάνεια.
«Παραχωρήσαμε στην Κύπρο και στην ανακάμπτουσα οικονομία της δάνεια πέραν του ενός δισεκατομμυρίου πέρσι και δανείσαμε το πρώτο εξάμηνο φέτος €845 εκατ.
 Συνεπώς έχουμε διπλασιάσει το επίπεδο των δανείων στην οικονομία σε σύγκριση με πέρσι και αναμένω την τάση να συνεχιστεί και τον ισολογισμό μας να σταματήσει να μικραίνει καθώς προχωρούμε στο 2018».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης