Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς επώδυνο συμβιβασμό ΕΚΤ - ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες - Καλό σενάριο 6 δισ κακό 9-10 δισ και ο κίνδυνος κρατικοποίησης

Προς επώδυνο συμβιβασμό ΕΚΤ - ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες - Καλό σενάριο 6 δισ κακό 9-10 δισ και ο κίνδυνος κρατικοποίησης
Τι σημαίνει όμως αυτή διαφοροποίηση και θέση ότι η ΕΚΤ θέλει να απαντήσει στις ανησυχίες του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες;
Μια νέα διάσταση στο θρίλερ με τις ελληνικές τράπεζες προκύπτει καθώς ΕΚΤ και Γερμανία δεν βρίσκονται σε κόντρα με το ΔΝΤ όπως λανθασμένα αναφέρεται με επίκεντρο τα AQRs και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ο Couere της ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει AQRs αλλά θέλει να μετριάσει και να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες.
Ακριβώς την ίδια θέση παίρνει και η Γερμανία, για τα AQRs.... ευθύνη έχει μόνο η εποπτική αρχή των τραπεζών η ΕΚΤ αλλά από την άλλη πρέπει να καθησυχαστούν οι ανησυχίες του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες.

Τι σημαίνει όμως αυτή διαφοροποίηση και θέση ότι η ΕΚΤ θέλει να απαντήσει στις ανησυχίες του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες;
Επίσης γιατί επιμένει το ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 10 δισεκ. νέα κεφάλαια ενώ ενδέχεται και να μην επαρκούν;
Ταυτόχρονα τόσο το πολιτικό σύστημα, όσο και οι τράπεζες εύλογα ανησυχούν για τις εξελίξεις ειδικά Τσίπρας (έλληνας πρωθυπουργός) και Μητσοτάκης (ΝΔ) στις συναντήσεις που είχαν με τους τραπεζίτες ήταν πολύ ανήσυχοι.
Είναι προφανές ότι ΔΝΤ, ΕΚΤ και Γερμανία αναζητούν μια συμβιβαστική λύση και αυτή η λύση βρέθηκε.
Όχι AQRs στις τράπεζες αλλά η ΕΚΤ θα πρέπει να πράξει με τέτοιο τρόπο ώστε να καθησυχάσει τις ανησυχίες του ΔΝΤ.
Τι σημαίνει αυτό;
Μεταξύ των κορυφαίων ελλήνων τραπεζιτών υπάρχουν δύο προσεγγίσεις οι οποίες χρήζουν πολύ μεγάλης προσοχής.

Καλό σενάριο 6 δισεκ. ζημία με την ΕΚΤ να αποδέχεται τα capital plans

1)Η μια άποψη λέει ότι το τελικό νούμερο που θα προκύψει για τις τράπεζες, η ζημία χωρίς AQRs θα είναι 6 ή 7 δισεκ. εκ των οποίων τα 4 δισεκ. θα είναι από το IFRs 9.
To νέο λογιστικό πρότυπο IFRs 9 θα καταδείξει νέες προβλέψεις 4 δισεκ. τις οποίες οι τράπεζες θα έχουν 5 χρόνια για να τις αποσβέσουν.
Απομένουν άλλα 2 ή 3 δισεκ. ζημίες κυρίως από το TAR Troubled Asset Review, δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σε Alpha και Εθνική και τον Νοέμβριο 2017 σε Eurobank και Πειραιώς.
Επίσης θα υπάρξουν και αλλαγές στον δείκτη coverage ratio NPEs στον δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των τραπεζών (Πειραιώς 45%, Alpha 48%, Eurobank 51,2% και Εθνική 55%)
Με βάση μια αισιόδοξη παραδοχή οι τράπεζες θα μπορέσουν να καλύψουν παρουσιάζοντας τα πλήρως αναδιαρθρωμένα capital plan.
Οι τράπεζες θα παρουσιάσουν τα κεφαλαιακά τους σχέδια στην ΕΚΤ στηριζόμενες στα προ προβλέψεων έσοδα 4,3 δισεκ. σε ετήσια βάση ή 13 δισεκ. έως το 2019 για να καλύψουν την ζημία.
Παρ΄ ότι τα 2 με 3 δισεκ. κεφάλαια θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα υπάρχει εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα αποδεχθεί τα νέα αναθεωρημένα capital plan με όρους κυρίως χρονικούς.    

Κακό σενάριο ζημίες κοντά 9-10 δισεκ. και την ΕΚΤ να μην δέχεται τα capital plans – Πιθανή η μερική κρατικοποίηση

2)Υπάρχει μια άλλη άποψη την οποία κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης μας την παρουσίασε με πολύ μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία.
«Η θέση του ΔΝΤ ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται 10 δισεκ. με τον ένα ή άλλο τρόπο θα επιβεβαιωθεί.
Από τα IFRs 9 η ζημία με νέες προβλέψεις θα είναι 5,5 με 6 δισεκ. με δυνατότητα απόσβεσης σε 5 χρόνια.
Τα υπόλοιπα 4,5 με 4 δισεκ. θα προκύψουν όχι μόνο από το TAR αλλά και από πιέσεις σε πωλήσεις προβληματικών δανείων, αύξηση του coverage ratio NPEs κ.α.
Οι ελληνικές τράπεζες θα καταθέσουν αναθεωρημένα capital plans στα οποία θα υποστηρίζουν ότι μπορούν να καλύψουν αυτή την ζημία.
Η ΕΚΤ θα την απορρίψει και θα χρειαστεί άμεσα ανακεφαλαιοποίηση όπου δυνητικά η νέα κρατικοποίηση είναι πιθανότητα όχι εξωπραγματική.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ κατέχει το 40% της Εθνικής, το 25% της Πειραιώς, το 11% της Alpha bank και 2,3% της Eurobank»

Ο μέγιστος κίνδυνος

Τα βασικά ερωτήματα είναι
-τι ύψους θα είναι οι ζημίες στις τράπεζες λόγω νέων προβλέψεων;
-Θα γίνουν αποδεκτά τα νέα capital plans που θα υποβάλλουν οι τράπεζες;
-Μηδενίζεται το capital buffer το κεφαλαιακό απόθεμα των 9 δισεκ. που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες;
- Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αύξησης του ποσοστού του ΤΧΣ μέσω κρατικοποίησης;
- Είναι ρεαλιστικός ο κίνδυνος bail in στις καταθέσεις.

Οι απαντήσεις

Οι απόψεις διίστανται, μεταξύ των τραπεζιτών κάποιοι θεωρούν ότι θα περάσουν τα νέα capital plan τα νέα κεφαλαιακά σχέδια όπου οι τράπεζες θα εξηγούν στην ΕΚΤ από πού θα βρουν τα κεφάλαια χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου.
Άλλοι θεωρούν ότι θα απορριφθούν τα capital plans και αυτό σημαίνει ότι θα οδηγηθούν στην ανάγκη για αυξήσεις κεφαλαίου εντός του 2018.
Θεωρείται στο σύστημα ότι υπάρχουν 2 πιο δυνατές και 2 πιο αδύναμες τράπεζες και ίσως να δούμε κάποια τράπεζα να μην χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου και κάποια άλλη να χρειάζεται μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.
Ο κίνδυνος της κρατικοποίησης μέρους των ελληνικών τραπεζών αποτελεί βασική ανησυχία τράπεζας στην οποία διεξάγεται ήδη έλεγχος από την ΕΚΤ.
Ο κίνδυνος bail in είναι μηδενικός καθώς οι τράπεζες έχουν φερεγγυότητα και κεφαλαιακή επάρκεια.
Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες, όπου τελικώς το 2018 ανακύψουν σοβαρές ζημίες λόγω νέων προβλέψεων με ή χωρίς AQRs….δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ενεργοποίησης του bail in των καταθετών.
Ως μέτρο σύγκρισης θα ληφθεί υπόψη το 2015 όπου οι τράπεζες προέβησαν στην ενεργοποίηση των LME και ουσιαστικά υποχρέωσαν «εθελοντικά» τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση ύψους 13,8 δισεκ. ευρώ.
Το 2015 όμως οι ελληνικές τράπεζες προέβησαν σε προληπτικές αυξήσεις κεφαλαίου γιατί βρισκόντουσαν στα όρια της επαπειλούμενης αφερεγγυότητας.
Οι ελληνικές τράπεζες το 2015 κινδύνευαν κεφαλαιακά, είχαν θέματα επάρκειας και φερεγγυότητας, οπότε ενεργοποιήθηκαν οι ομολογιούχοι LME για να μειώσουν την ανάγκη για αυξήσεις κεφαλαίου σε μετρητά από τους μετόχους.
Το 2018 εάν υποθέσουμε ότι όλα θα εξελιχθούν άσχημα για τις ελληνικές τράπεζες και χρειαστούν 10 δισεκ. που αναφέρει το ΔΝΤ οι τράπεζες κινδυνεύουν με bail in;
Οι καταθέτες κινδυνεύουν με bail in;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ.
Γιατί;
Οι ελληνικές τράπεζες είναι με όρους 2017 φερέγγυες και κεφαλαιακά επαρκείς.
Διαθέτουν 33,6 δισεκ. συνολικά εποπτικά κεφάλαια, 28,8 δισεκ. tangible book, 19,8 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία DTA, αρνητικά αποθεματικά -31 δισεκ. και κεφαλαιακό απόθεμα 9 δισεκ.
Το κεφαλαιακό απόθεμα είναι η διαφορά μεταξύ των κατώτερων συνολικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας όπως έχουν προσδιοριστεί από την ΕΚΤ και των υφιστάμενων κεφαλαίων.
Ο χαμηλότερος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στην Πειραιώς είναι 13% και στις άλλες τράπεζες 12,25%
Π.χ. στην περίπτωση της Πειραιώς η διαφορά μεταξύ του 13% και 16,5% που είναι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας με Βασιλεία ΙΙΙ είναι το capital buffer με μια διευρυμένη έννοια.
Στο κακό σενάριο για τις τράπεζες θα χάσουν πλήρως το capital buffer δηλαδή θα χάσουν και τα 9 δισεκ. – που δεν αναμένεται μεν – αλλά ας υποθέσουμε ότι χάνουν και τα 9 δισεκ. capital buffer.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να είναι κεφαλαιακά επαρκείς αλλά χωρίς κεφαλαιακό απόθεμα.
Οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν με χρεοκοπία, ούτε χάνουν τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας οπότε σε καμία περίπτωση δεν ενεργοποιείται το bail in και ο νόμος BRRD για την εξυγίανση των τραπεζών και αυτό είναι 100% βέβαιο….

Ποια είναι τα υπάρχοντα LME των τραπεζών για το μέλλον;

Τα LME τα Liability Management διαχείριση των στοιχείων παθητικού που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν οι τράπεζες στην περίπτωση ανάγκης για νέα κεφάλαια είναι
-Πειραιώς Cocos 2 δισεκ. που αποτελεί μεγάλη δικλείδα ασφαλείας μετριάζοντας πιθανές αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες
-Eurobank 950 εκατ προνομιούχες που θα μετατραπούν σε ομολογιακό tier 2 – έχει πολύ διαφορετική αντιμετώπιση από το tier 1 –
-Attica bank προνομιούχες μετοχές 100 εκατ ευρώ που θα μετατραπούν σε ομολογιακό tier 2 ή νέα αύξηση κεφαλαίου.
-Alpha bank και Εθνική έχουν σχεδόν μηδενίσει τα εναλλακτικά LME.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης