Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Με παρέμβαση της αστυνομίας εκκενώθηκε το κοινοβούλιο στη Γουατεμάλα- Είχε περικυκλωθεί από διαδηλωτές

Le Monde: Με παρέμβαση της αστυνομίας εκκενώθηκε το κοινοβούλιο στη Γουατεμάλα- Είχε περικυκλωθεί από διαδηλωτές
Με κλούβες της αστυνομίας έφυγαν οι βουλευτές, ενώ οι διαδηλωτές δεν ήθελαν να περάσει νόμος για χαλαρές ποινές σε περίπτωση παράνομης χρηματοδότησης των κομμάτων
Χρήση δακρυγόνων έκανε η  αστυνομία της Γουατεμάλας το βράδυ της Παρασκευής 15/9 για να διευκολύνει την έξοδο των βουλευτών από το κοινοβούλιο, όπου παρέμεναν επί εφτά ώρες, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές τους είχαν αποκλείσει, σύμφωνα με τη Le Monde.
Oι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τις μεταρρυθμίσεις του ποινικού κώδικα, που κάνουν πιο χαλαρές τις κυρώσεις σε περιπτώσεις παράνομων χρηματοδοτήσεων των κομμάτων.
Μπροστά στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν από την Τετάρτη 13/9, το κοινοβούλιο αναγκάστηκε να αποσύρει αυτές τις μεταρρυθμίσεις την Παρασκευή 15/9.
Αλλά παρά το γεγονός αυτό, η Παρασκευή 15/9 ήταν και η ημέρα της ανεξαρτησίας για τη Γουατεμάλα, κι έτσι η κινητοποίηση συνεχίστηκε με τους διαδηλωτές να ζητούν  την παραίτηση του προέδρου Jimmy Morales, o οποίος έχει επίσης κατηγορηθεί ότι για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας.
Στη συνέχεια το κοινοβούλιο περικυκλώθηκε από διαδηλωτές και οι βουλευτές έφυγαν με κλούβες της αστυνομίας.
Την Τετάρτη 13/9 το βράδυ σε μία έκτακτη συνεδρίαση 107 από τους 158 βουλευτές που προέβλεπε ότι οι γενικοί γραμματείς των κομμάτων δεν μπορούν να είναι άμεσα αντικείμενο έρευνας για περιπτώσεις παράνομης χρηματοδότησης.
Δύο μέρες νωρίτερα το κοινοβούλιο είχε απορρίψει αίτημα της εισαγγελίας διαφθοράς για άρση της ασυλίας του προέδρου Morales, προκειμένου να δικαστεί για πιθανές παρατυπίες στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2015.
Ο πρόεδρος ήταν και γενικός γραμματέας του δεξιού κόμματος FCN - Nacion.
Το κοινοβούλιο υιοθέτησε, εξάλλου, την Τετάρτη 13/9 μία άλλη τροποποίηση του ποινικού κώδικα που επιτρέπει την απελευθέρωση με εγγύηση κρατούμενων που έχουν καταδικαστεί σε δέκα χρόνια φυλάκισης.
Μέχρι τώρα αυτό γινόταν για ποινές μέχρι πέντε χρόνια φυλάκισης.
Ο γενικός εισαγγελέας της Γουατεμάλας και ο Αμερικάνος πρέσβης εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτή την τροποποίηση.
Η χώρα ταλανίζεται από μία μάχη για την εξουσία ανάμεσα στον πρόεδρο Morales και την Cicig, μία ειδική αποστολή του ΟΗΕ, μοναδική στον κόσμο.
Στις 25 Αυγούστου ο γενικός εισαγγελέας της Γουατεμάλας και η Cicig είχαν ζητήσει την άρση της ασυλίας του αρχηγού του κράτους, αλλά δύο μέρες μετά εξοργισμένος ο Morales κατηγόρησε τον επικεφαλής της Cicig Κολομβιανό Ivan Velasquez ότι εμπλέκεται σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και διέταξε την άμεση απέλασή του.
Αυτή η απόφαση προκάλεσε επίσης διαδηλώσεις και τελικά ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης