Τραπεζικά νέα

Πόσο πιθανό είναι το ελληνικό χρηματιστήριο να υποχωρήσει στις 700-680 μονάδες; - Το ΔΝΤ θα μπορούσε να προκαλέσει χάος

Πόσο πιθανό είναι το ελληνικό χρηματιστήριο να υποχωρήσει στις 700-680 μονάδες; - Το ΔΝΤ θα μπορούσε να προκαλέσει χάος
Το ΔΝΤ γνωρίζει ότι έχει λογικό και ηθικό πλεονέκτημα γιατί η επιμονή στα AQRs των τραπεζών είναι επιμονή στην διαφάνεια.
Ενώ μέχρι πρότινος πολλοί μιλούσαν με θετικά σχόλια για τις καλές επιδόσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου και προέβλεπαν άνοδο έως τις 1000 μονάδες…η Lagarde του ΔΝΤ άλλαξε την ατζέντα με τέτοιο τρόπο κρατώντας σε ομηρία όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς και την Ελλάδα.
Και ενώ στο ζήτημα του χρέους που αποτελεί σταθερό αίτημα του ΔΝΤ η Γερμανία με την παρελκυστική της πολιτική έχει κερδίσει χρόνο, το Ταμείο για να πιέσει περισσότερο….έθεσε θέμα AQRs στις ελληνικές τράπεζες.
Το ΔΝΤ γνωρίζει τι αδυναμίες υπάρχουν στο σύστημα, γνωρίζει ότι το κεφαλαιακό απόθεμα των 9 δισεκ. στις τράπεζες δεν είναι επαρκές και γνωρίζει ότι για να αντιμετωπιστούν 103,5 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα απαιτείται θεραπεία σοκ και γενναίες πωλήσεις που θα πλήξουν τα κεφάλαια.
Το ΔΝΤ χρησιμοποίησε τα AQRs ως ένα εργαλείο πίεσης ισχυρότερο από το χρέος.
Τα AQRs έχουν να κάνουν με την διαφάνεια, την σταθερότητα των τραπεζών, την φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Τα AQRs είναι έλεγχοι στα στοιχεία ενεργητικού και όταν το ΔΝΤ θέτει θέμα ελέγχων όλοι θα πρέπει να συμφωνούν για έλεγχος σημαίνει διαφάνεια, ασφάλεια και γνώση.
Το ΔΝΤ ωστόσο γνωρίζει και το παιχνίδι της ψυχολογίας των επενδυτών.
Υπάρχουν δύο ειδών ξένοι.
Διεθνή funds που κατέχουν μετοχές τραπεζών και βασικοί μέτοχοι όπως Fairfax, Paulson κ.α. που δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε 4η ανακεφαλαιοποίηση και υπάρχουν και η πλειοψηφία των ξένων επενδυτών που δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να διεξαχθούν AQRs στις ελληνικές τράπεζες.
Το ΔΝΤ γνωρίζει ότι οι τράπεζες ελέγχονται με όρους λογιστικών προτύπων IFRs 9 με δυνατότητα 5ετούς απόσβεσης, γνωρίζει ότι διεξάγονται έλεγχοι TAR δηλαδή ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ και τον SSM και γνωρίζει επίσης ότι το καλοκαίρι του 2018 η ΕΚΤ θα διεξάγει stress tests στις ελληνικές τράπεζες μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.
Το ΔΝΤ γνωρίζει ότι έχει λογικό και ηθικό πλεονέκτημα γιατί η επιμονή στα AQRs των τραπεζών είναι επιμονή στην διαφάνεια.
Ταυτόχρονα γνωρίζει ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει μετά το πέρας της 3ης αξιολόγησης που αναμένεται Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2018.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι θα υποχρεώσει την ΕΚΤ και την ελληνική κυβέρνηση να διενεργήσουν AQRs στις τράπεζες και πιστεύει ότι θα πάρει δεσμεύσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Τι θα συμβεί;

Εάν υποθέσουμε ότι
-Διεξάγονται AQRs
-Υιοθετούνται τα IFRs 9
-Υλοποιούνται οι έλεγχοι TAR
- Υλοποιούνται τα stress tests

Στο σενάριο που υλοποιηθούν όλα αυτά μαζί θα προκύψει μια ζημία στις τράπεζες μεταξύ 5 με 6 δισεκ. στο καλύτερο σενάριο και 8 με 9 δισεκ. στο δυσμενέστερο.
Όμως ακόμη και εάν δεν διεξαχθούν AQRs είναι ξεκάθαρο ότι θα φουσκώσουν σημαντικά οι ζημίες στις ελληνικές τράπεζες από τους ελέγχους που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στο ελληνικό banking.
Σε μια τέτοια περίπτωση που αρχίζει να αποτελεί βασικό σενάριο τουλάχιστον οι 2 από τις 4 ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόβλημα και θα χρειαστούν νέα 4η ανακεφαλαιοποίηση, 4ο γύρο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Οι ελληνικές τράπεζες όπως έχουμε αναλύσει θα δαπανήσουν από τα κεφάλαια τους (συνολικά κεφάλαια 33,4 δισ και tangible book 28,7 δισ) σχεδόν όλο το capital buffer για την εξυγίανση των προβληματικών δανείων.
Να τονιστεί ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν αναβαλλόμενη φορολογία 19,8 δισεκ. και αρνητικά αποθεματικά 31 δισεκ. ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί οι τράπεζες τουλάχιστον οι 2 από τις 4 να αυξήσουν το κεφαλαιακό τους απόθεμα κοινώς να υλοποιήσουν νέα αύξηση κεφαλαίου.
Επίσης έχει αναλυθεί ότι το coverage ratio στα NPEs δηλαδή ο δείκτης κάλυψης προβληματικών ανοιγμάτων με προβλέψεις θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 52% με 55%.
Η Εθνική βρίσκεται στο 55%, στο 51,25% η Eurobank, στο 45% η Πειραιώς και 48,4% η Alpha bank.
Υπό αυτό το πρίσμα οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια στην λογική της υλοποίησης αναπτυξιακών αυξήσεων κεφαλαίου που θα έχουν διττό στόχο, κάθαρση στα προβληματικά δάνεια και κεφάλαια για επέκταση και ανάπτυξη.

Εάν αυτό το σενάριο το οποίο θεωρούμε πιθανότατο – όχι απλά πιθανό – επιβεβαιωθεί και οι τράπεζες προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και η 3η αξιολόγηση καθυστερήσει με στόχο Μάρτιο 2018….το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 700 με 680 μονάδες  από 790 μονάδες στις 14/9/2017 και οι μετοχές των τραπεζών να χάσουν έως και το 50% της χρηματιστηριακής τους αξίας.
Να δούμε την Alpha bank στο 1 ευρώ, την Εθνική στα 0,15 ευρώ, την Eurobank στα 0,40 ευρώ και την Πειραιώς στα 2 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης