Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, εν μέσω προσδοκιών για αύξηση επιτοκίων από Fed - Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, εν μέσω προσδοκιών για αύξηση επιτοκίων από Fed - Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones
Το 38ο ρεκόρ του 2017 κατέγραψε ο Dow Jones Industrial average, ανερχόμενος στις 22.204,10 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισε σήμερα (14/9/2017) η Wall Street, με τον Dow Jones να ανέρχεται σε νέα ιστορικά υψηλά, στον απόηχο των καλύτερων από ό,τι αναμενόταν στοιχείων για τον πληθωρισμό και τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μια νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) τον Δεκέμβριο του 2017.
Έτσι, ο Dow Jones Industrial average ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 22.204,10 μονάδες, καταγράφοντας το 38ο ρεκόρ του 2017.
Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,11% και έκλεισε στις 2.495,62 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,48% χαμηλότερα, στις 6.429,08 μονάδες.
Οι μετοχές των Boeing και United Technologies ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων του Dow Jones, σημειώνοντας άνοδο 1,4% και 2,6% αντίστοιχα.
Η Boeing ανακοίνωσε αργά χθες (13/9) ότι θα αυξήσει την παραγωγή του αεροσκάφους της 787 Dreamliner στα 14 τον μήνα το 2019.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Equifax άσκησε ισχυρές πιέσεις στον Nasdaq, υποχωρώντας κατά 2,4%, μετά τη χθεσινή «βουτιά» κατά 14,6%, στον απόηχο της είδησης πως η πολιτεία της Μασσαχουσέτης ετοιμάζει μήνυση για τη διαρροή προσωπικών στοιχείων 143 εκατομμυρίων Αμερικανών, την περασμένη εβδομάδα.






Σημερινά στοιχεία έδειξαν μια σημαντική άνοδο του πληθωρισμού, καθώς και μια μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση στις εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανήλθε στο 1,9% στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2017, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια άνοδο στο 1,8%.
Μάλιστα, τα νέα στοιχεία βρίσκονται πολύ κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το προσεχές διάστημα, δεδομένου ότι οι τιμές καυσίμων δε θα υποχωρήσουν άμεσα, εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας Harvey στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.
Σημειώνεται ότι ο χαμηλός ρυθμός πληθωρισμού, παρά τη σφιχτή αγορά εργασίας τα προηγούμενα χρόνια, έχει προκαλέσει σύγχυση στη Fed, η οποία δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις εντός του 2017.
Παράλληλα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 13 χιλ. την περασμένη εβδομάδα, στις 284.000, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 300.000 αιτήσεις.
Ωστόσο, σε ετήσια βάση, οι νέες αιτήσεις εμφάνισαν αύξηση 10%, λόγω των τυφώνων που έπληξαν τις αμερικανικές ακτές.
Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, οι προσδοκίες της αγοράς για μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν στο 52,9%, από 41,3%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολούθησαν με προσοχή και το γεωπολιτικό πεδίο, όπου η Βόρεια Κορέα «εκτόξευσε» σήμερα νέες απειλές κατά των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η Πιονγκγιάνγκ απείλησε ότι θα βυθίσει την Ιαπωνία και θα ρίξει τις ΗΠΑ στις στάχτες και στο σκοτάδι με τα πυρηνικά της όπλα, σε απάντηση στην τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει εις βάρος της έναν νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων για την τελευταία πυρηνική δοκιμή της.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, το πετρέλαιο έκλεισε σήμερα με κέρδη 1,2% και υψηλά άνω των έξι εβδομάδων, στα 49,89 δολ. ανά βαρέλι, εν μέσω της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, αλλά και των συνεχιζόμενων προσπαθειών του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την αγορά μέσω περικοπών στην παραγωγή του.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης