Τελευταία Νέα
old

Gerry Rice (ΔΝΤ): Επιμένουμε στην ανάγκη ελέγχων στα δάνεια (AQRs) και stress tests για τις ελληνικές τράπεζες

Gerry Rice (ΔΝΤ): Επιμένουμε στην ανάγκη ελέγχων στα δάνεια (AQRs) και stress tests για τις ελληνικές τράπεζες
Καμία αλλαγή στις απόψεις του Ταμείου για τράπεζες και αναδιάρθρωση χρέους
Την αμετακίνητη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην ανάγκη για πραγματοποίηση AQRs (Asset Quality Reviews) στις ελληνικές τράπεζες, αλλά ακολούθως και stress tests προκειμένου να επιβεβαιωθεί η «υγεία» του συστήματος, επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπος του Ταμείου, Gerry Rice.
Στην καθιερωμένη ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, ο Rice, απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση, επανέλαβε την άποψη που έχουν εκφράσει οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ στην έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο.
«Εργαζόμαστε στενά με την ΕΚΤ για το ελληνικό πρόγραμμα όπως και με τους υπόλοιπους θεσμούς.
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να επιτευχθεί σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελλάδας.
Θα σας υπενθυμίσω αυτά τα οποία αναφέρονται στο review του ΔΝΤ, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, βάσει του οποίου το Ταμείο θεωρεί αναγκαία την πραγματοποίηση AQRs και ακολούθως stress tests για τις ελληνικές τράπεζες».
Σε ό,τι αφορά το τρέχον πρόγραμμα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν έχει «νέες απαιτήσεις» και προσέθεσε ότι «δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποια νέα πρόταση εκ μέρους του ΔΝΤ, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση».
Τα AQRs, επίσης, αποτελούν έναν από τα βασικά θέματα τα οποία εξετάζει το ΔΝΤ προκειμένου να συνεχίσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα έστω και ως «επιτηρητής», με το δεύτερο φυσικά να είναι το χρέος.
Επανέλαβε ότι το ΔΝΤ δεν… παρεμβαίνει μόνο του σε καμία χώρα, αλλά παρέχει τη βοήθειά του σε αυτήν κατόπιν πρόσκλησης από την κυβέρνησή της.
«Εργαζόμαστε στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις άλλες χώρες μετά από πρόσκληση από τις αρχές.
Στην περίπτωση της Ελλάδας σε πλήρη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές και αφού μας προσκάλεσαν οι ελληνικές αρχές.
Δεν παρεμβαίνουμε μόνοι μας σε κανένα κράτος».
Φρόντισε, για μία ακόμη φορά, να εξηγήσει –πάντα σύμφωνα με το σκεπτικό και τον τρόπο λειτουργίας του ίδιου του Ταμείου – τη στάση του ΔΝΤ έως σήμερα στα ελληνικά προγράμματα.
Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το ΔΝΤ εργάζεται με καλή θέληση για να στηρίξει την Ελλάδα να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μονοπάτι.
Το ΔΝΤ έχει προσφέρει ένα τεράστιο «πακέτο» στην Ελλάδα τόσο οικονομικό όσο και τεχνικής στήριξης.
Πρόσφατα εγκρίναμε κατ’ αρχήν μία νέα γραμμή στήριξης για την Ελλάδα.
Υπήρξαμε και παραμένουμε υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές, να υπάρξει ανάκαμψη της αγοράς εργασίας αλλά και της οικονομίας.
Εργαζόμαστε όσο πιο σκληρά και γρήγορα μπορούμε προκειμένου οι παραπάνω στόχοι να επιτευχθούν».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Rice υποστήριξε ότι δεν υπάρχει, ακόμη, συμφωνία για την ακριβή ημερομηνία στην οποία η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde θα επισκεφθεί την Ελλάδα.
Αναφορικά με τον διεθνή ρόλο του ΔΝΤ εάν δημιουργηθεί το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο Rice εκτίμησε ότι ο ESM έχει αυτή τη στιγμή έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη.
Εκτός Ευρώπης, όμως, το ΔΝΤ είναι ο οργανισμός ο οποίος μπορεί να προσφέρει βοήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης