Τελευταία Νέα
Διεθνή

Katainen (Κομισιόν): Η Βρετανία δεν βρίσκεται στο τέλος της ουράς στις διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία

Katainen (Κομισιόν): Η Βρετανία δεν βρίσκεται στο τέλος της ουράς στις διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία
«Μόλις γνωρίζουμε το πότε μπορούμε να ξεκινήσουμε να διαπραγματευόμαστε για μια μελλοντική συμφωνία, τότε θα ξεκινήσουν οι (εμπορικές) διαπραγματεύσεις»
Μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μετά το Brexit αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα χρειαστεί να περιμένει στην ουρά πίσω από άλλους για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, δήλωσε σήμερα (14/9/2017) ο Ευρωπαίος Επίτροπος Jyrki Katainen.
«Έχω διαβάσει εφημερίδες που κάποιες φορές λένε ότι κάποιοι από εμάς δήλωσαν πως η Βρετανία είναι ο τελευταίος πιθανός εταίρος με τον οποίο θέλουμε να διαπραγματευτούμε το εμπόριο.
Ξεχάστε αυτές τις ανοησίες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Katainen, που είναι αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα.
Η ΕΕ έχει επιμείνει ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές οικονομικές της σχέσεις με τη Βρετανία μόνο αφού έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για τα θέματα του διαζυγίου, δηλαδή τα δικαιώματα των πολιτών, τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας προς την ΕΕ και τα σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία.
«Μόλις γνωρίζουμε το πότε μπορούμε να ξεκινήσουμε να διαπραγματευόμαστε για μια μελλοντική συμφωνία, τότε θα ξεκινήσουν οι (εμπορικές) διαπραγματεύσεις.
Δεν υπάρχει πολιτική προτεραιότητα να θέλουμε να κρατήσουμε τη Βρετανία στο τέλος της ουράς», δήλωσε ο Katainen.
Η ΕΕ κατέληξε τον Ιούλιο σε μια αρχική εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία και στοχεύει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες με το Μεξικό και την ομάδα των χωρών της Νότιας Αμερικής Mercosur – Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη – έως τα τέλη του έτους.
Σε εξέλιξη βρίσκονται κι άλλες διαπραγματεύσεις με μια σειρά χωρών και περιοχών σε όλο τον κόσμο και η Ένωση ελπίζει να εκκινήσει και να ολοκληρώσει τις συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Katainen δήλωσε ότι η Κομισιόν έχει δείξει πως μπορεί να πραγματοποιεί ταυτόχρονα εμπορικές διαπραγματεύσεις με διάφορες πλευρές.
«Άρα δεν υπάρχει ανάγκη να προκαλούμε άλλο την κατάσταση.
Είναι ήδη αρκετά περίπλοκη», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης