Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wells Fargo: Οι τυφώνες Harvey και Irma δεν θα αλλάξουν το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων της Fed

Wells Fargo: Οι τυφώνες Harvey και Irma δεν θα αλλάξουν το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων της Fed
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι οικονομικές εκθέσεις θα επηρεαστούν για πολλούς μήνες ή και περισσότερο, από αυτούς τους δύο καταστροφικούς τυφώνες
Οι πρόσφατες καταιγίδες που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές τόσο στο Τέξας όσο και στη Φλόριδα αναμένεται ότι θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ, τόσο καλές όσο και κακές, όμως είναι απίθανο να επηρεάσουν πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed, Federal Reserve) των ΗΠΑ, όπως υποστηρίζει ο Scott Wren, στρατηγικός επενδυτής μετοχών στη Wells Fargo.
Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα «εξαρτηθεί από τα δεδομένα» όταν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια, κάτι που σημαίνει ότι θα το κάνει, μόνο όταν θεωρεί ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει μια τέτοια κίνηση.
Ενώ οι επιπτώσεις των τυφώνων Harvey και Irma θα εμφανιστούν πιθανότατα στα οικονομικά δεδομένα, η Fed θα εξετάσει τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της διαμόρφωσης της πορείας της πολιτικής της, σύμφωνα με μία επενδυτική τράπεζα.
"Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι οικονομικές εκθέσεις θα επηρεαστούν για πολλούς μήνες ή και περισσότερο, από αυτούς τους δύο καταστροφικούς τυφώνες", γράφει ο Scott Wren, παγκόσμιος στρατηγικός επενδυτής μετοχών στο Wells Fargo Investment Institute.
"Η Fed πιθανότατα θα λάβει αυτό υπόψη, κατά τη λήψη των αποφάσεων για τη νομισματική πολιτική και δεν θα είναι τόσο εξαρτημένη από τα στοιχεία που θα μπορούσε να προτείνει η προηγούμενη ρητορική της".
Το AccuWeather εκτιμά πρόσφατα ότι οι ζημιές των τυφώνων Harvey και Irma μπορεί να φτάσουν συνολικά τα 290 δισ. δολάρια, οι οποίες μπορεί να ισοδυναμεί με το 1,5% το ΑΕΠ.
Ο αντίκτυπος μπορεί να είναι ευρέως διαδεδομένος, τόσο οικονομικά όσο και γεωγραφικά, δεδομένης των ζημιών σε πολλές βιομηχανίες.
Εκτός από τις διαρθρωτικές ζημιές των υποδομών και της στέγασης στις πληγείσες από τις θύελλες περιοχές, θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλαγές σε εθνικό επίπεδο, στις τιμές των τροφίμων, στον βαθμό που επηρεάστηκαν οι καλλιέργειες, καθώς και στις τιμές της ενέργειας.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 0,15 δολάρια ανά γαλόνι μετά τον Harvey, ο οποίος ήταν συγκεντρωμένος κοντά στον μεγαλύτερο κόμβο διύλισης του έθνους.
Ο Wren κρίνει ότι ενώ η Fed θα αναγνωρίσει τον οικονομικό αντίκτυπο των καταιγίδων όταν θα εκδόσει τη δήλωση την επόμενη εβδομάδα - μετά τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής - θα υπονοεί ότι οι μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων παραμένουν στο τραπέζι για αργότερα το 2017 και το 2018.
Επί του παρόντος, περίπου οι μισοί επενδυτές που ερωτήθηκαν αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων του Σικάγου.
Τα χαμηλότερα επιτόκια θεωρούνται θετικά για τις μετοχές, αν και πολλοί επενδυτές μπορεί να το θεωρήσουν αρνητικό, εάν η Fed αποφασίσει ότι η οικονομία είναι ακόμα πολύ αδύναμη για να δικαιολογήσει πιο επιθετική δράση στην ομαλοποίηση των πολιτικών της.
Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να σημαίνουν αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία θα επιβάρυνε τις τιμές των ομολόγων, καθώς οι δύο τιμές αντιστρέφονται μεταξύ τους.
Οι καταιγίδες μπορούν να έχουν θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Ενώ η ζημιά σε ακίνητα, για παράδειγμα, είναι ένα αρνητικό κόστος, μπορεί επίσης να υπάρξει θετικός αντίκτυπος που προκύπτει από τις προσπάθειες ανοικοδόμησης.
"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα επηρεαστεί αρνητικά βραχυπρόθεσμα λόγω της καταστροφής που προκάλεσε ο Harvey και ο Irma", γράφει ο Wren στους πελάτες.
"Αλλά η αγορά των μετοχών, γνωρίζει ότι μόλις ξεκινήσει η διαδικασία ανοικοδόμησης, πιθανότατα στις αρχές του 2018, εάν όχι νωρίτερα, το ΑΕΠ μπορεί να δει μια ώθηση καθώς τα σπίτια, οι επιχειρήσεις και οι υποδομές θα ανακατασκευάζονται.
Μεγάλες τυφώνες στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει μόνο προσωρινά εμπόδια για τη συνολική οικονομία των ΗΠΑ.
Αναμένουμε μια παρόμοια έκβαση αυτή τη φορά".
Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Federal Reserve της Νέας Υόρκης, William Dudley, δήλωσε ότι θεωρεί ότι «είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε το ακριβές χρονικό σημείο της επόμενης αύξησης του επιτοκίου», αν και οι τυφώνες είναι απίθανο να προκαλέσουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμά της.
"Το μονοπάτι είναι σαφές ότι τα επιτόκια πρόκειται να κινηθούν σταδιακά υψηλότερα με την πάροδο του χρόνου", καταλήγει ο Wren.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης