Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει λύση – Η Attica Bank να ενσωματωθεί σε συστημική τράπεζα, η ΑΜΚ 200-250 εκατ δεν διασφαλίζει το μέλλον της…

tags :
Υπάρχει λύση – Η Attica Bank να ενσωματωθεί σε συστημική τράπεζα, η ΑΜΚ 200-250 εκατ δεν διασφαλίζει το μέλλον της…
Η αυτονομία όμως για να επιτυγχάνονται 8 ή 10 εκατ κέρδη τον χρόνο δεν έχει κανένα νόημα όταν έχουν επενδυθεί και χαθεί περίπου 1 δισεκ. σε επενδύσεις στην Attica bank.
Ακριβώς πριν ένα χρόνο όταν κυοφορούνταν τα σχέδια για την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων είχαμε αναφέρει ότι η λύση αυτή σε συνδυασμό με την κάλυψη των 70 εκατ του ομολογιακού δεν επαρκεί και ότι η Attica bank θα χρειαστεί πάλι κεφάλαια.
Η καλύτερη λύση ήταν και στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον η ενσωμάτωση της σε μια άλλη μεγάλη συστημική τράπεζα ώστε κυρίως τα Ταμεία να διασφαλίσουν ότι θα διατηρήσουν κάποιες από τις μετοχικές τους αξίες.
Η Attica bank είναι μια άκρως παθογενής τράπεζα με σωρευμένα προβλήματα και το κυριότερο σοβαρό πρόβλημα επίτευξης κερδών.
Η διοίκηση Πανταλάκη το έχουμε αναφέρει πολλές φορές προσπαθεί να βρει λύσεις που θα διασφαλίσουν την παρουσία της Attica bank στην αγορά και σίγουρα προσπαθεί να ενισχύσει την πολύπαθη τράπεζα.
Με αφορμή δημοσίευμα του bankingnews για ανάγκη 200 εκατ σε αύξηση κεφαλαίου και οι ακόλουθες αναφορές ότι η Rothschild θα διερευνήσει τυχόν δυνατότητες για αύξηση κεφαλαίου πρέπει να αναφερθούν ορισμένες παράμετροι που χρήζουν μεγάλης προσοχής.

1)Η Attica bank πρέπει να καλύψει τις προνομιούχες μετοχές.
Η Eurobank – γιατί η διοίκηση της Eurobank – ήταν αυτή που κίνησε τα νήματα για την έκδοση ομολογιακού Tier 2 ως λύση για τις προνομιούχες, τον Οκτώβριο θα εκδώσει ομολογιακό 950 εκατ με κουπόνι 6,40% και επιτόκιο περίπου 5% ή και οριακά χαμηλότερα.
Προνομιούχες μετοχές έχει και η Attica bank και θα χρειαστεί είτε αύξηση, είτε ομολογιακό.
Όμως το ομολογιακό  tier 2 περίπου 100 εκατ ευρώ τι επιτόκιο θα φέρει;
Κατά το πιθανότερο σενάριο το επιτόκιο σε ένα ομολογιακό της Attica bank μπορεί να είναι και πάνω από 10% ή εύρος 10% με 12% όσο το επιτόκιο των προνομιούχων που δεν πληρώνεται λόγω αρνητικών αποθεματικών.

2)Η λύση της αύξησης κεφαλαίου που δεν μπορεί να είναι μόνο 100 εκατ αλλά πάνω από 200 εκατ έχει τα εξής ρίσκα.
Ας υποθέσουμε ότι εμφανίζεται ένας στρατηγικός επενδυτής.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου προ νέου Reverse Split θα είναι κάτω από 0,05 ευρώ.
Προφανώς θα πρέπει να υπάρξει reverse split που αναμένεται 20 παλαιές προς 1 νέα μετοχή δηλαδή 1 ευρώ. 
Στην νέα αύξηση όμως πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι βασικοί παλαιοί μέτοχοι δηλαδή το ΤΣΜΕΔΕ, το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, η ΕΥΔΑΠ κ.α.
Ειδικά το ΤΣΜΕΔΕ – ΕΦΚΑ ως βασικός μέτοχος με 55% ενώ πρέπει να μειώσει το ποσοστό του – όπως θα ήθελε και η ΤτΕ – από την άλλη συμμετείχε σε μια αύξηση στα 0,30 ευρώ η μετοχή βρίσκεται στα 0,078 ευρώ και δεν θα συμμετάσχει;
Κινδυνεύει η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ να κατηγορηθεί ότι δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία;
Το ίδιο θα συμβεί και με το ΤΑΠΙΛΤΑΤ και βεβαίως με την ΕΥΔΑΠ.
Οι μέτοχοι αυτοί επένδυσαν 55 και 20 εκατ και υπέστησαν μεγάλες υποαξίες με αποκορύφωμα το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο δέχεται νέες σημαντικές πιέσεις πάλι λόγω Attica bank.
Προφανώς αύξηση σημαίνει dilution, νέο reverse split και πολλά άλλα που γνωρίζουν από τα χρηματιστηριακά δρώμενα.
Ως προς τα σενάρια ότι θα επενδύσει στην ΑΜΚ το Γαλλικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Caise d΄Epargne ή άλλοι διεθνείς επενδυτές έχουμε πολλές επιφυλάξεις για το είδος μιας τέτοιας επένδυσης.

Υπάρχουν και ορισμένα ερωτήματα που έχουμε θέσει πρόσφατα

3) Γιατί η Attica bank μια τράπεζα με πληθώρα προβλημάτων έχει χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας προσδιορισμένο από την εποπτική αρχή, την ΤτΕ;
Η Attica bank έχει 14,36% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, κατώτερο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 11% και 10,8% με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.
Η Πειραιώς έχει από την ΕΚΤ προσδιορισμένο κατώτερο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13% και η Εθνική 12,25%.

4)Στα ερωτήματα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και πόσο θα είναι η επιβάρυνση στην Attica bank από την εφαρμογή των IFRs 9.
Εκτιμάται ότι θα προκύψει μια ζημία λόγω νέων προβλέψεων από το IFRs 9 περίπου 35 με 45 εκατ ευρώ με βάση ανεπίσημη πηγή.

5)Επίσης οι συστημικές τράπεζες ελέγχονται με βάση την διαδικασία ανασκόπησης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων TAR από την ΕΚΤ και τον SSM.
Θα διεξαχθεί ανάλογος έλεγχος TAR και στην Attica bank από την Τράπεζα της Ελλάδος;

6)Στις 20 Οκτωβρίου 2017 η Attica bank λήγει το ομολογιακό 380 εκατ του πυλώνα ΙΙ για το οποίο πληρώνει επιτόκιο στο κράτος περίπου 12% ή 3,75 εκατ ευρώ.
Θα ανανεωθεί προφανώς γιατί η Attica bank έχει έκθεση στο ELA 1,145 εκατ ευρώ και το περιθώριο περαιτέρω χρήσης είναι μόλις 156 εκατ.
Στις υπόλοιπες τράπεζες το ELA μειώνεται η Παγκρήτια μηδένισε η Attica bank έχει πλάνο μείωσης;

7)Το Aldridge EDC τιτλοποίησε 1,331 δισεκ. προβληματικά δάνεια εκ των οποίων 525,2 εκατ με senior bond και 806,4 εκατ με junior.
Το junior ομόλογο έχει αξία μηδέν.
Το senior ομόλογο των 525,2 εκατ ποια είναι η αξία του ως προς την ονομαστική του αξία;
Εάν ξεπερνάει το 10% ή 15% θα είναι τεράστια επιτυχία.

8)Με βάση την δομή των εσόδων της Attica bank καθαρά έσοδα και προ προβλέψεων έσοδα η τράπεζα ακόμη και σε μια καλή περίοδο με σημαντικά μειωμένες προβλέψεις δεν μπορεί να βγάλει πάνω από 10 εκατ επαναλαμβανόμενα κέρδη.
Αυτό δείχνει ότι ακόμη και με εξυγίανση η απόδοση της Attica bank θα παραμείνει εκ των πραγμάτων χαμηλή.

Υπάρχει λύση για την Attica bank

Η διοίκηση Πανταλάκη έχει μια λύση που διασφαλίζει τους μετόχους της Attica bank και διασφαλίζει τους καταθέτες και τα χαρτοφυλάκια.
Η λύση αυτή είναι η ενσωμάτωση σε μια εκ των συστημικών τραπεζών.
Η Attica bank δεν έχει πρόβλημα κεφαλαιακό, παρ΄ ότι τώρα είναι φερέγγυα τράπεζα.
Έχει δομικό πρόβλημα ισολογισμού, δεν μπορεί να παράξει κέρδη.
Δυστυχώς το 2015 είχαμε προειδοποιήσει ότι η Attica bank έπρεπε να ενσωματωθεί σε άλλη συστημική τράπεζα.
Από την παλαιά διοίκηση της τράπεζας είχαμε δεχθεί την έντονη αντίδραση.
Η ουσία είναι ότι και αύξηση κεφαλαίου 250 εκατ να υλοποιηθεί η Attica bank θα συνεχίσει να έχει παθογενείς ισολογισμούς.
Ο Θ. Πανταλάκης αλλά και η ΤτΕ προφανώς θέλουν - όπως και όλοι - η Attica bank να παραμείνει αυτόνομη και να πετύχει ως εγχείρημα. 
Η αυτονομία όμως για να επιτυγχάνονται 8 ή 10 εκατ κέρδη τον χρόνο δεν έχει κανένα νόημα όταν έχουν επενδυθεί και χαθεί περίπου 1 δισεκ. σε επενδύσεις στην Attica bank.
Με βάση ένα απλό μαθηματικό υπολογισμό η Attica bank θα χρειαστεί 80 χρόνια για να αποσβέσει τις συνολικές επενδύσεις που έγιναν όλα τα τελευταία χρόνια σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης