Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Όταν το να κάθεσαι πάνω σε χρυσορυχείο δεν είναι αρκετό - Τι συμβαίνει με την Eldorado

Bloomberg: Όταν το να κάθεσαι πάνω σε χρυσορυχείο δεν είναι αρκετό - Τι συμβαίνει με την Eldorado
Η Eldorado ανακοίνωσε σήμερα (11/9/2017) την αναστολή των επενδύσεων της στην Ελλάδα
«Η Eldorado Gold έφερε σε δύσκολη θέση την Ελλάδα.
Η απόφαση της καναδικής εταιρείας εξόρυξης να αναστείλει όλες τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην απόκτηση απλών αδειών, θέτει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη θέση.
Η Eldorado είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα και η απόφαση της έρχεται καθώς η χώρα, που εργάζεται για τη δημιουργία μιας βιώσιμης πορείας για την έξοδο της από το πρόγραμμα διάσωσης, προσπαθεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις».
Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα του Bloomberg σχετικά με την απόφαση της Eldorado να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado, George Burns, αλλά και εκτιμήσεις οικονομολόγων σχετικά με τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης στην εικόνα της Ελλάδας.
«Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στη συνέχεια, η ζημιά για την Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός έχει γίνει και είναι πολύ σημαντική» δήλωσε ο Wolfango Piccoli υψηλόβαθμο στέλεχος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο.
Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 25% μετά την έναρξη της κρίσης χρέους το 2008.
Μετά το 2010, η χώρα είναι ενταγμένη σε προγράμματα διάσωσης με σκληρές απαιτήσεις για περικοπές.
Η χώρα ασχολείται με την προσέλκυση επενδύσεων όπως της Eldorado για να ξεμπερδέψει με τα προγράμματα διάσωσης και να αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία.
Η απόφαση της Eldorado είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την ελληνική οικονομία, δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia προσθέτοντας ότι πλέον θα είναι «πιο δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα διάσωσης το επόμενος έτος (2018)».

Θυελλώδης σχέση

Από τότε που απέκτησε τα μεταλλεία Κασσάνδρα στην Ελλάδα για περίπου 2 δισ. δολάρια το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει στη χώρα επιπλέον 1 δισ. δολ., σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας George Burns.
Όπως ανέφερε ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί εάν η εταιρεία αναπτύξει πλήρως τα assets της Ολυμπιάδας, τις Σκουριές και τον Λόφο Περάματος, ενώ πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα ανασταλούν εάν δεν λάβουν τις σχετικές άδειες μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου.
«Είμαι με την Eldorado από τον Φεβρουάριο και διευθύνων σύμβουλος πέντε μήνες.
Δεν είδα κάποια εχθρότητα από την κυβέρνηση, αλλά δεν είδα και κάποια πρόοδο στις άδειες» δήλωσε στο Bloomberg.
«Ευελπιστώ ότι θα πάρουμε εποικοδομητικές απαντήσεις από την κυβέρνηση για την επένδυση μας και όχι απλά να μιλάμε για διαιτησία, καθώς η Eldorado μπορεί να γίνει ένας μεγάλος υποστηρικτής της στρατηγικής της κυβέρνησης για επενδύσεις» πρόσθεσε ο ίδιος.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η απόφαση της Eldorado για αναστολή των επενδύσεων της στην Ελλάδα είναι μόνο το πιο πρόσφατο επεισόδιο στην δύσκολη σχέση της με την Ελλάδα.
Η εταιρεία τροποποίησε τα επενδυτική της σχετικά τον Ιανουάριο του 2016 εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων αδειών, ενώ δημοσίως η μία πλευρά κατηγορούσε την άλλη για χειραγώγηση.

Οι επιπτώσεις στη μετοχή της Eldorado

Τα ερωτήματα σχετικά με την επένδυση της Eldorado στην Ελλάδα έχουν επιβαρύνει τις μετοχές της εταιρείας, δήλωσε από την Αθήνα, ο Burns.
Οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει κατά 52% το περασμένο έτος (2016).
Η Eldorado περιμένει επίσης λεπτομέρειες από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με εκκρεμούσα διαδικασία διαιτησίας.
Η εταιρεία δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι οποιαδήποτε πιθανή διαιτησία θα δείξει την τήρηση όλων των σχετικών νόμων και κανονισμών και δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τις επενδυτικές της επιλογές στην Ελλάδα αφού λάβει τις απαιτούμενες άδειες.
Μέχρι στιγμής το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει χορηγήσει άδεια για το 60% του project στις Σκουριές και το 100% του έργου στην Ολυμπία, δήλωσε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης «απαντώντας» στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Χιλιάδες θέσεις εργασίας

Η Eldorado απασχολεί σήμερα 2.400 άτομα και εάν η εταιρεία είναι σε θέση να ολοκληρώσει το επενδυτικό της σχέδιο, θα προσλάβει 1.200 επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Burns.
«Εάν η Eldorado αποφασίσει να φύγει, θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες», δήλωσε ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Βραχυπρόθεσμα, χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν με πολλαπλές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία» πρόσθεσε.
Μακροπρόθεσμα, οποιαδήποτε κίνηση για να αποχωρήσει από την Ελλάδα θα επηρέαζε αρνητικά το επενδυτικό κλίμα και πιθανόν θα εμπόδιζε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει ξένους επενδυτές, ανέφερε ο ίδιος.
Η κίνηση της Eldorado ενισχύει την αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν είναι ένας χώρος φιλικός προς τους επενδυτές «ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις διαδοχικές καθυστερήσεις στο έργο του Ελληνικού και άλλα επενδυτικά έργα», δήλωσε ο κ. Τσάκλογλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης