Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί πραγματοποιείται απεργία στην Εθνική Τράπεζα στις 21 Σεπτεμβρίου;

Γιατί πραγματοποιείται απεργία στην Εθνική Τράπεζα στις 21 Σεπτεμβρίου;
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι οργανώνουν συλλαλητήριο στην Αιόλου με μεταφορά συναδέλφων τους και από την επαρχία- Γιατί απεργούν
Σε εικοσιτετράωρη απεργία προχωρούν σύμφωνα με πληροφορίες στις 21 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας ως αντίδραση στην επικείμενη κατάργηση της χρηματοδότησης του Λογαριασμού Επικούρησης από την ΕΤΕ η οποία επηρεάζει και το Ταμείο Υγείας (ΤΥΠΕΤ).
Η απόφαση ελήφθη μετά από κοινή σύσκεψη  των Συλλόγων Εργαζομένων και Συνταξιούχων που πραγματοποιήθηκε στην ΟΤΟΕ ενώ ταυτόχρονα αποφασίστηκε  συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 11 το πρωί μπροστά στο Κεντρικό Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην αιόλου.
Ήδη οι σύλλογοι εργαζομένων στην Εθνική και ο σύλλογος των συνταξιούχων ετοιμάζονται για τη συγκέντρωση οργανώνοντας και τη μεταφορά υπαλλήλων και συνταξιούχων που διαμένουν στην επαρχία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 26 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται προσφυγή Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής για την προστασία του λογαριασμού επικούρησης.
Από την άλλη πλευρά η διοίκηση της ΕΤΕ σε επιστολή της προς το προσωπικό στα τέλη Ιουλίου έχει αναφέρει ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτεί το λογαριασμό Επικούρησης και μάλιστα παρέχει τρίμηνη προθεσμία (Οκτώβριο) προκειμένου να βρεθεί λύση .
Μάλιστα έχει προειδοποιήσει ότι οι 16.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν Επικούρηση θα πρέπει να καλύπτονται από το ΕΤΕΑΕΠ.
Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως αναφέρουν ότι η λύση δεν θα είναι η κατάργηση της χρηματοδότησης του λογαριασμού αλλά η περικοπή των συντάξεων κατά 40% γεγονός που επιτρέψει στην Εθνική να εξοικονομήσει πάνω από 50 εκ ευρώ το χρόνο λόγω της μείωσης των αναγκών χρηματοδότησης του ελλείματος.
Ωστόσο πρόβλημα βιωσιμότητας αναμένεται να αντιμετωπίσει από τη μείωση των Επικουρικών συντάξεων το Ταμείο Υγείας των εργαζομένων στην Τράπεζα, το ΤΥΠΑΤΕ, λόγω των μειωμένων εισφορών που θα εισπράττονται από τις Επικουρικές Συντάξεις.
Η λύση που έχει συζητηθεί στο παρελθόν για να υπάρχει εισφορά επί των Κυρίων Συντάξεων που καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ δεν έχει προχωρήσει και οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ εξαιρούνται από την καταβολή εισφοράς 6% που ισχύει για τους συνταξιούχους κύριας ασφάλισης που αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης