Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσίπρας, η ΔΕΘ και η κόντρα ΔΝΤ - ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Ο Τσίπρας, η ΔΕΘ και η κόντρα ΔΝΤ - ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες
Η Ελλάδα κινδυνεύει για άλλη μια φορά να παγιδευτεί στις συμπληγάδες ΕΚΤ - ΔΝΤ
“Η Ελλάδα μπορεί με ή χωρίς το ΔΝΤ” δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ερωτώμενος σχετικά με τις απαιτήσεις και τυχόν εμπόδια τα οποία θα θέσει το ΔΝΤ στην τρίτη αξιολόγηση, ο Α. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ελληνική πλευρά είναι πλέον σε θέση να αποκρούσει τις παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά του Ταμείου.
Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην κλήθηκε να απαντήσει συγκεκριμένα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα αξιολόγηση του ενεργητικού των τραπεζών και μια νέα ανακεφαλαιοποίησή τους, ωστόσο αυτός είναι ο μεγαλύτερος σκόπελος με τον οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο το οικονομικό επιτελείο.
Ο πρωθυπουργός καλεί το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του, ενώ παράλληλα δηλώνει αισιόδοξος για την ταχύτατη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Ωστόσο η Ελλάδα κινδυνεύει για άλλη μια φορά να παγιδευτεί στις συμπληγάδες ΕΚΤ - ΔΝΤ.
Το Ταμείο επιμένει στην ανάγκη νέας αξιολόγησης στις ελληνικές τράπεζες, ύψους 10 δισ. ευρώ, επικαλούμενο την κακή ποιότητα των κεφαλαίων από την αναβαλλόμενη φορολογία και κυρίως το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο εκτιμά ότι αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Από την πλευρά της η ΕΚΤ απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός νέου stress test, διαμηνύοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, θέση την οποία στηρίζει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Σημειώνεται ότι έλη Σεπτεμβρίου του 2017 οι ελληνικές τράπεζες θα υποβάλλουν τους νέους αναθεωρημένους στόχους στην ΕΚΤ και τον SSM για τα NPLs και NPEs, στόχους τους οποίους ήδη το ΔΝΤ θεωρεί φιλόδοξους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ (Ιούνιος 2017)  ο δείκτης NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) βρίσκεται στο 50,6%, υψηλότερα από την πρόβλεψη του 50% για το εν λόγω τρίμηνο, ενώ ο δείκτης NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) στο 36,1% συγκριτικά με την πρόβλεψη του 35,0%.

Οριστικά εκτός προγράμματος το ΔΝΤ;

Δεν αποκλείεται αυτή η σφοδρή αντιπαράθεση να αποτελέσει την αφορμή για την οριστική αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο Ελλάδα και ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα χωρίς το ΔΝΤ.
Ανησυχία προκαλεί επίσης και η ζημιά που θα προκαλέσει στην οικονομία ένα νέο κύμα αβεβαιότητας σε περίπτωση καθυστέρησης της γ’ αξιολόγησης, αλλά και η αμφισβήτηση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών.
Οι παραπάνω πιθανές εξελίξεις θα στείλουν αρνητικό σήμα σε αγορές και ξένους επενδυτές.
Το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα στηρίζεται στο θετικό momentum για την ελληνική οικονομία ώστε η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων να οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη.
Η ισχυρή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των στόχων, θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από τα μνημόνια το 2018 και θα προσφέρει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αρχίσει τις “διορθωτικές παρεμβάσεις” υπέρ των πολιτών, όπως δήλωσε ο Α. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο για να φτάσει η Ελλάδα εκεί και να είναι σε θέση να αφήσει πίσω της τα προγράμματα στήριξης, ανακτώντας πλήρη πρόσβαση στις αγορές, θα πρέπει να περάσει τον σκόπελο της κόντρας κορυφής για τις ελληνικές τράπεζες.
Κλειδί για τις εξελίξεις θα αποτελέσει η επίσκεψη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Christine Lagarde, η οποία αναμένεται στην Αθήνα, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία, καθώς Αθήνα και Ουάσιγκτον αναζητούν τον κατάλληλο χρόνο, με φόντο τις διαπραγματεύσεις

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης