Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σε κατάσταση συναγερμού η Φλόριντα, ενώ η τροπική καταιγίδα θα πλήξει Τζόρτζια και Ν. Καρολίνα

Reuters: Σε κατάσταση συναγερμού η Φλόριντα, ενώ η τροπική καταιγίδα θα πλήξει Τζόρτζια και  Ν. Καρολίνα
Συνολικά 20 εκ. άνθρωποι θα επηρεαστούν από τον τυφώνα Irma, που θα έχει ανέμους 210 χιλιομέτρων την ώρα και θα ανεβάσει κατά 4,6 μέτρα τη στάθμη της θάλασσας
Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καταφύγια ή, ταμπουρωμένοι στα σπίτια τους στη Φλόριντα, καθώς ο τυφώνας Irma πλησιάζει με ανέμους 130 μιλίων την ώρα (210 χλμ./ώρα) και πολύ μεγάλη φουσκοθαλασσιά, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων από τις έντονες καταιγίδες το επίπεδο της θάλασσας αναμένεται να ανέβει κατά 4,6 μέτρα, ενώ εξαιτίας των βροχών και των ανέμων εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μείνουν χωρίς ρεύμα στην ενδοχώρα.
"Προσευχηθείτε για εμάς" είπε στην τηλεόραση ο κυβερνήτης της Φλόριντα Rick Scott, καθώς η Irma που οδήγησε στις μεγαλύτερες εκκενώσεις περιοχών στην ιστορία των ΗΠΑ υποβαθμίστηκε σε κατηγορία 4 και βρισκόταν στις 14:00 Ελλάδας περίπου 30 χιλιόμετρα από το Key West στη Φλόριντα.
Μία μέρα μετά το πέρασμά της από τη Βόρεια Κούβα, χτύπησε κοντά στην Τάμπα και τον St. Petersbourg, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε καταφύγια.
Οι άνεμοι που θα πλήξουν την Κυριακή τη Φλόριντα θα έχουν ταχύτητα 129 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ θα υπάρχουν και ανεμοστρόβιλοι και οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους στα Key West να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, διότι απειλείται η ζωή τους.
Συνολικά 6,3 εκατ. άνθρωποι, το 1/3 του πληθυσμού της πολιτείας, απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους και συνωστισμό στα καταφύγια.
Από τον τυφώνα Irma έχουν χάσει τη ζωή τους 22 άνθρωποι στην Καραϊβική, ενώ οι ζημιές υπολογίζονται σε δισ. δολ. και 600 χιλιάδες σπίτια και μαγαζιά έμειναν χωρίς ρεύμα το Σάββατο.
Οι ριπές των ανέμων άρχισαν να σφυροκοπούν τα νησάκια Florida Keys στα ανοιχτά του Μαϊάμι με 89 μίλια την ώρα, ενώ η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε κατά 61 εκατοστά.
Εκδόθηκε επίσης προειδοποίηση για τροπική καταιγίδα που θα πλήξει όλη τη Φλόριντα, την Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα, μία περιοχή όπου ζουν συνολικά 20 εκατ. άνθρωποι.
Η Ιrma έρχεται λίγες μέρες μετά τον τυφώνα Harvey που στοίχισε τη ζωή σε 60 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές 180 δισ. δολ.
Τα μετεωρολογικά μοντέλα προβλέπουν ότι η Irma θα χτυπήσει πρώτα τα Florida Keys και μετά την τουριστική περιοχή της Φλόριντα που συνεισφέρει το 5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Μετά από προειδοποιήσεις που έγιναν, το Μαϊάμι θυμίζει έρημη πόλη από το Σάββατο 9/9.
Στη βόρεια και κεντρική ακτή της Κούβας η καταστροφή ήταν παρόμοια με αυτή που υπέστησαν άλλα νησιά της Καραϊβικής.
Ήταν επίσης ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 5 που έπληξε την Κούβα από το 1932 και εκκενώθηκαν περιοχές από 1 εκ. κόσμο στο πέρασμά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης