Εγκαίνια των Πληροφοριακών Κέντρων της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος στη ΔΕΘ από Τόσκα και Σκουρλέτη

Εγκαίνια των Πληροφοριακών Κέντρων της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος στη ΔΕΘ από Τόσκα και Σκουρλέτη
Τι ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας
Τα εγκαίνια των Πληροφοριακών Κέντρων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.
Παραβρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος.
Πληροφοριακό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων, επεσήμανε «επιχειρούμε να αναδείξουμε μέσω των δράσεων που παρουσιάζονται στο Πληροφοριακό μας Κέντρο:
-την πολύπλευρη, αδιάλειπτη και ουσιαστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται από την Ελληνική Αστυνομία, σ’ όλο το φάσμα της εθνικής και κοινωνικής της αποστολής,
-την αμείωτη προσπάθεια του προσωπικού του Σώματος, κάθε στιγμή, σε κάθε σημείο της Ελληνικής Επικράτειας,
-το σταθερό ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό του αστυνομικού Οργανισμού και τη σημασία της ισχυρής αμφίδρομης σχέσης Αστυνομίας-πολιτών, ως κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής κατεύθυνσης και του στρατηγικού μας σχεδιασμού,
-τη δυνατότητα της Ελληνικής Αστυνομίας να ανταποκρίνεται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις της Πολιτείας και των πολιτών (...)
-Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος αναδιοργάνωσης-αναδιάταξης των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας (...)».
Από την πλευρά του, ο  Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μεταξύ άλλων, σημείωσε για τον ανθρωποκεντρικό ρόλο που πρέπει να έχει η Ελληνική Αστυνομία πως «αυτό είναι ένα στοίχημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια χτίζεται και κερδίζεται καθημερινά.
Είναι κάτι που πρέπει να επιβεβαιώνεται καθημερινά.
Δεν είναι από αυτά που τα κατακτούμε μια φορά, είναι κάτι το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζει την συμπεριφορά όλων, σε όλες τις βαθμίδες».
Ο κ. Σκουρλέτης, επίσης, τόνισε: «γνωρίζουμε βέβαια ότι την ίδια στιγμή μας λείπουνε πολλά.
Θα χαλούσαμε αυτή την όμορφη ατμόσφαιρα εάν αναφερόμασταν σε πραγματικές ελλείψεις σε μέσα και σε ανταλλακτικά.
Πόσες φορές δεν τα έχουμε δει αυτά, αλλά είναι το αποτύπωμα δυστυχώς αυτών των πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών, που κάποια στιγμή όμως πρέπει να κάνεις τον λογαριασμό.
Όταν απομακρυνθείς από το ταμείο, λέει, δεν αναγνωρίζεται καμία ευθύνη.
Δεν ισχύει αυτό για την περίπτωση της χώρας μας, η οποία είναι καταδικασμένη, εντός εισαγωγικών, να ζει τα τελευταία χρόνια μέσα σε σκληρές συνθήκες δημοσιονομικής λιτότητας.
Νομίζω, ότι έχουμε κατορθώσει όμως και σταματήσαμε τον κατήφορο, έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση και είναι ορατά τα σημάδια της ανάκαμψης, της οικονομικής ανάκαμψης, που θα μας επιτρέψει με περισσότερο θάρρος, με περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις αυτού του λαού, αυτού του τόπου, να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους σημερινούς πολίτες και για τους αυριανούς πολίτες».
Ακόμη, ο κ. Σκουρλέτης, ακόμη, επισήμανε ότι  «οι σχέσεις της Αστυνομίας, όπως και των άλλων δημόσιων Υπηρεσιών μέσα στην κοινωνία είναι αμφίδρομες.
Οι πολίτες πληρώνουν για να στηρίζουν αυτό το Σώμα και οφείλει αυτό το Σώμα να ανταποδίδει με το παραπάνω, με τον καλύτερο τρόπο αυτό που παίρνει από τους πολίτες.
Οφείλει, νομίζω, ο σύγχρονος αστυνομικός να είναι με την παρουσία του εκείνος ο οποίος θα εγγυάται την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας, ο οποίος θα εξασφαλίζει με την παρουσία του την κατοχύρωση και την υπεράσπιση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Ίσως αυτό, σε άλλες εποχές να φαινόταν αντιφατικό. Νομίζω αυτές οι εποχές έχουν κλείσει οριστικά. Βαδίζουμε σε μια νέα φάση.
Μια νέα φάση που θέλει νέες ιδέες, νέους μηχανισμούς, νέα πρόσωπα».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στη γεφύρωση του χάσματος της Αστυνομίας με τον απλό πολίτη.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τόσκας τόνισε «βλέπετε την τεχνολογία μέσα στο περίπτερο, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλει σε καθημερινή βάση ο απλός αστυνομικός στο πεζοδρόμιο, στα σύνορα, όπου χρειαστεί, αλλά και στις φωτιές το τελευταίο διάστημα μαζί με τους πυροσβέστες, προκειμένου να αποτραπούν οι κίνδυνοι».
Ο κ. Τόσκας σημείωσε, επίσης, ότι στον προϋπολογισμό της Αστυνομίας εντάσσονται 10 εκατ. ευρώ για προμήθεια περιπολικών και άλλων οχημάτων, πλέον του διαγωνισμού ύψους 12 εκατ. ευρώ - μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων - που βρίσκεται σε εξέλιξη για προμήθεια οχημάτων.
«Γίνονται προσπάθειες με τα μέσα που έχουμε, με τον περιορισμένο προϋπολογισμό που έχουμε, αλλά με τον πολύ κόπο και με την εκμετάλλευση κάθε ευρώ», σημείωσε ώστε η χώρα να αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας.
Πληροφοριακό Κέντρο Πυροσβεστικού Σώματος
Κατά την έναρξη των εγκαινίων, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος,  Β. Καπέλιος, στην ομιλία του μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα συμμετέχει στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προκειμένου να προβάλλει την επιχειρησιακή και κοινωνική του δράση, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας, στοιχείο απαραίτητο για τη σύγχρονη κοινωνία και ειδικότερα για τον τομέα της οικονομίας.
Το Πληροφοριακό μας Κέντρο φέτος, εκθέτει ιστορικό εξοπλισμό και μέσα πυρόσβεσης, που χρησιμοποιήθηκαν στη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917, η οποία ξεκίνησε από ένα φτωχικό σπίτι στην οδό Ολυμπιάδος και εξαπλώθηκε ταχύτατα αφήνοντας άστεγους περίπου 70.000 ανθρώπους.
Μέσα από τα εκθέματα, θα έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο χρόνο και να γνωρίσουμε την εξέλιξη των μέσων πυρόσβεσης που οι σύγχρονες ανάγκες επιτάσσουν.
Το Πυροσβεστικό Σώμα, ως επιχειρησιακός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας, προσπαθεί ακατάπαυστα να βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών του, προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεχή αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την κατάρτιση του συνόλου του πυροσβεστικού προσωπικού, προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις.
Μάλιστα, ήδη χρησιμοποιείται το καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα συντονισμού πυροσβεστικών δυνάμεων και ενημέρωσης πολιτών engage.
Επιπλέον, έχουν δρομολογηθεί νέες αλλαγές στη διοικητική και επιχειρησιακή δομή του Σώματος, όπως η θεσμοθέτηση των ΔΙ.Π.Υ.Ν., - Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών, αποσκοπώντας αφενός σε μεγαλύτερη αυτονομία και αφετέρου σε αποκέντρωση ενεργειών.
Ταυτόχρονα στον τομέα εκπαίδευσης και στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του πυροσβεστικού προσωπικού, εντάσσονται νέα εκπαιδευτικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας, με νέες πρωτοποριακές τεχνικές κι ακόμη προβλέπεται συνεργασία με ξένους φορείς και ευρωπαϊκά ιδρύματα.
Αλλαγές επίκεινται και στην οργάνωση και λειτουργία των επιχειρησιακών τμημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί ακόμη πιο άμεση επιχειρησιακή κινητοποίηση οποτεδήποτε και οπουδήποτε απαιτηθεί».
Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, κάνοντας αναφορά στις φετινές πυρκαγιές ανέφερε πως  «ο απολογισμός αυτής της χρονιάς, πάρα τις πυρκαγιές που είχαμε, νομίζω πως δείχνει ό,τι δεν υπάρχει σύγκριση με αυτά που είχαμε υποστεί παλαιοτέρα.
Κι αυτό βασίζεται στον καλό σχεδιασμό, στην καλή και έγκαιρη αντιμετώπιση του κίνδυνου, στην αξιοποίηση των όποιων μέσων έχουμε».
Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι «έχουμε συνείδηση ότι μας λείπουν μέσα, θα θέλαμε περισσότερα, ποτέ τα μέσα δεν επαρκούν, αλλά προφανώς δεν θα μπορούσε το Π.Σ. όπως και άλλες υπηρεσίες και μηχανισμοί της Πολιτείας να μείνει αλώβητο από μια πολιτική η όποια καταδυναστεύει αυτόν τον τόπο τα τελευταία χρόνια. Και αναφέρομαι στη βαθιά οικονομική κρίση».
«Σήμερα μπορούμε με απτές αποδείξεις να ισχυριζόμαστε ότι δεν μπορούμε απλά και μόνο να αισιοδοξούμε, αλλά έχουμε αρχίσει τα βήματα για να μπούμε σε έναν καλύτερο δρόμο», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Αυτός ο τόπος έχει ιστορία, παράδοση, σίγουρα έχει και μέλλον αρκεί να το πιστέψουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Ένα είναι βέβαιο. Μια νέα φάση ανοίγεται μπροστά μας, γιατί βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, αυτή της κρίσης.
Η έκβαση της είναι αυτή που θα διαμορφώσει την νέα μας ταυτότητα.
Σε αυτή τη νέα φάση ένα πρέπει να έχουμε κατά νου: Δεν μπορεί να είναι πρωταγωνιστές αυτοί οι όποιοι δημιούργησαν την κρίση», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.
Κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του περιπτέρου του Πυροσβεστικού Σώματος, ο κ. Τόσκας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «πρέπει η εκπαίδευση να είναι συνεχής και προσαρμοσμένη στους συνεχώς διαμορφούμενους κινδύνους», ενώ αναφερόμενος στη φετινή αντιπυρική περίοδο σημείωσε ότι: «για την ώρα, ο αριθμός των καμένων εκτάσεων είναι μικρός, πολύ μικρότερος σε σχέση με άλλα χρόνια» για να συμπληρώσει: «Και αυτό οφείλεται στην αυτοθυσία των πυροσβεστών, οφείλεται στην αυτοθυσία των πιλότων των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων, στην αυτοθυσία και την προσπάθεια της ηγεσίας του Π.Σ., σε όλους τέλος πάντων αυτούς οι οποίοι ενεπλάκησαν, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους έδωσαν αυτό το αποτέλεσμα που φαίνεται ότι θα ‘ναι καλό».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS