Τελευταία Νέα
Διεθνή

ABC: Ο Macron προτρέπει για περισσότερες επενδύσεις από την Ευρώπη, στην Ελλάδα

ABC: Ο Macron προτρέπει για περισσότερες επενδύσεις από την Ευρώπη, στην Ελλάδα
Η Ελλάδα "αναγκάστηκε" να επιλέξει μη ευρωπαϊκούς επενδυτές "γιατί οι Ευρωπαίοι δεν ήταν εκεί"
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron προέτρεψε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μειωθεί η αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας από τις μη ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως από την Κίνα.
Μιλώντας σε μια στρογγυλή τράπεζα με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017, ο Macron δήλωσε ότι η Ελλάδα "αναγκάστηκε" να επιλέξει μη ευρωπαϊκούς επενδυτές "γιατί οι Ευρωπαίοι δεν ήταν εκεί".
Οι γαλλικές επιχειρήσεις, ανέφερε με βεβαιότητα, θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, μια χώρα που έχει περάσει μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας από τη μία κρίση στην άλλη, βλέποντας την οικονομία της να συρρικνώνεται στο 1/4 και την ανεργία και τα επίπεδα φτώχειας να διογκώνονται ανησυχητικά.
"Θέλουμε επενδύσεις από την Κορέα, την Κίνα και την Αμερική, αυτές είναι πολύ σημαντικές", είπε.
"Αν όμως δεν υπάρχουν ευρωπαίοι επενδυτές, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε επενδυτές εκτός Ευρώπης".
Η αποτυχία είπε, θα δείξει ότι οι Ευρωπαίοι «δεν έχουν πίστη στην Ευρώπη».
Η Ελλάδα έχει βασιστεί στα διεθνή προγράμματα διάσωσης, αφού έχασε την πρόσβαση στην αγορά ομολόγων το 2010.
Μετά από χρόνια μεγάλων οικονομικών περικοπών που βελτίωσαν  τον ετήσιο προϋπολογισμό της χώρας, το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αναμένεται να λήξει το καλοκαίρι του 2018.
Σε αντάλλαγμα για τα χρήματα που εμπόδισαν την πτώχευση της χώρας, η Ελλάδα αναγκάστηκε να εφαρμόσει μια ευρεία σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης μιας σειράς κρατικών περιουσιακών στοιχείων, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομοι και ακίνητα.
Πολλά από αυτά κατέληξαν στα χέρια μη ευρωπαίων επενδυτών.
Σε δύο από τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις, η Cosco της Κίνας αύξησε το ποσοστό της στο βασικό λιμάνι του Πειραιά στο 67%, ενώ οι Κινέζοι και οι επενδυτές από τον Περσικό Κόλπο, συμμετέχουν σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 8 δισ. ευρώ στην έκταση του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας στο Ελληνικό, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Τα σχόλια του Macron έρχονται μια μέρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και παρουσίασε το όραμά του για την Ευρώπη, σε μια ομιλία στο χώρο της αρχαίας Αθηναϊκής συνέλευσης, που θεωρείται το μέρος που συμβολίζει τη δημοκρατία παγκοσμίως.
Μιλώντας με την αρχαία Ακρόπολη ως φόντο, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε εξαμηνιαίες εθνικές αναθεωρήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ πριν τις εφαρμόσει.
Αυτό μοιάζει με ένα μήνυμα, ότι ο νέος γάλλος πρόεδρος απομακρύνεται κάπως από τη γερμανική άποψη, που βασίζεται στη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη των 19 χωρών.
"Θα ήταν λάθος να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό ιδεώδες", δήλωσε ο Macron την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017.
"Πρέπει να ανακαλύψουμε εκ νέου τον ενθουσιασμό στον οποίο ΕΕ δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε, όχι με τεχνοκράτες και όχι με γραφειοκρατία".
Την Παρασκευή την δεύτερη και τελευταία ημέρα του στην Ελλάδα, ο Macron επισκέφθηκε γαλλικά πολιτιστικά ιδρύματα στην Αθήνα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης