Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν οι γάλλοι συμμετάσχουν στην Αναπτυξιακή Τράπεζα …δυστυχώς σωθήκαμε....

Εάν οι γάλλοι συμμετάσχουν στην Αναπτυξιακή Τράπεζα …δυστυχώς σωθήκαμε....
Δυστυχώς έχοντας την κάκιστη εμπειρία της παρουσίας των γαλλικών τραπεζών στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια το συμπέρασμα που εξάγεται είναι….σωθήκαμε.
Ελλάδα και Γαλλία υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας για την Αναπτυξιακή Τράπεζα στην Ελλάδα.
Δυστυχώς έχοντας την κάκιστη εμπειρία της παρουσίας των γαλλικών τραπεζών στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια το συμπέρασμα που εξάγεται είναι….σωθήκαμε.
Η γαλλική επιχειρηματική αφρόκρεμα ήρθε στην Ελλάδα…στις χρυσές εποχές της Ελλάδος και έφυγε με ζημίες και λανθασμένες επενδύσεις 17,1 δισεκ. ευρώ.
 Θα θυμίσουμε ότι οι μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες είχαν προβεί σε σημαντικές εξαγορές τραπεζών στην Ελλάδα.
Είναι προφανές είναι ξεκάθαρο ότι το Γαλλικό πείραμα απέτυχε.
Τόσο η Emporiki όσο και η Geniki bank έχουν κοινές αιτίες για το ναυάγιο αλλά και ιδιαίτερα στοιχεία που κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία.
Να ληφθεί ότι η Credit Agricole υπέστη ζημίες και είχε επενδύσει σωρευτικά 11,8 δισ ευρώ + 3 δισεκ. που έδωσε στην Alpha bank συνολικά 14,8 δισεκ.  
Στην Geniki οι ζημίες της Societe Generale έφθασαν τα 1,8 δισ ευρώ + 500 εκατ που κατέβαλλε στην Πειραιώς 2,3 δισεκ. ευρώ δηλαδή οι δύο γαλλικές τράπεζες στην Ελλάδα είχαν μόνο από την παρουσία τους στην Ελλάδα τις χειρότερες αποδόσεις θυγατρικών στο σύνολο των τραπεζών στην Ευρώπη.
Μια συνολική ζημία και επενδύσεις 17,1 δισ ευρώ αντιστοιχούσε το 2011 ή 2012 στο 20% των κεφαλαίων των 2 μεγάλων Γαλλικών τραπεζών και ξεκάθαρα καταγράφονται ως αποτυχημένες επενδύσεις.
Η Credit Agricole καθυστέρησε να πάρει την απόφαση πώλησης.
Το πείραμα της Emporiki bank απέτυχε παταγωδώς.
Σε παρόμοια θέση και με τα ίδια αποτελέσματα και η Societe Generale απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί την Geniki bank.

Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από Αναπτυξιακή Τράπεζα αλλά από υγιείς και σταθερές τράπεζες

Η κυβέρνηση εξειδικεύοντας τις ενέργειες της,  μεταξύ άλλων τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια αναπτυξιακή τράπεζα ώστε να χρηματοδοτούνται έργα υποδομών.
Για την ιστορία όλα τα έργα υποδομών της Ελλάδος χρηματοδοτούνται και συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί το νέο αφήγημα της κυβέρνησης αλλά στηρίζεται σε παλαιές παραδοχές.
Δηλαδή την Μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε τράπεζα με την στήριξη κεφαλαίων διεθνών οργανισμών ή άλλων φορών που δεν έχουν γνώση περί της ανάπτυξης και της τραπεζικής.  
Όμως το σχέδιο αυτό – δυστυχώς – έχει εξεταστεί ακόμη 2 φορές και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνολικά 3 φορές τα τελευταία 5 χρόνια και το εγχείρημα πάντα κατέληγε σε αδιέξοδο.
Ποια είναι τα εμπόδια αυτού του εγχειρήματος και γιατί η Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί ένα υπερφίαλο σχέδιο χωρίς αντίκρισμα;
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα στηρίζεται στην μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε τράπεζα.
Πρωτίστως να δούμε ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Το ενεργητικό φθάνει στα 7,5 δισεκ. τα δάνεια κυρίως στεγαστικά σε δημοσίους υπαλλήλους – και όχι μόνο – είναι ύψους 4 δισεκ. οι καταθέσεις 4,8 δισεκ. οι παρακαταθήκες 2 δισεκ. και τα κεφάλαια 490 εκατ ευρώ.
Δηλαδή με βάση τα υφιστάμενα κεφάλαια τα 490 εκατ ευρώ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βρίσκεται στα όρια των δυνατοτήτων τους ως προς την χορήγηση δανείων αν και λόγω καταθετικής βάσης έχει καλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι πρωτίστως Ταμείο.
Το Ταμείο δεν μπορεί να εκχωρήσει την περιουσία στο 100% οπότε εάν υπάρξει μια απόσχιση δραστηριοτήτων ένα μέρος θα παραμείνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ένα άλλο θα ενσωματωθεί στην αναπτυξιακή τράπεζα.
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει το μέγεθος ίσως και μικρότερο της Attica bank οπότε είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο στην οικονομία.
Να ληφθεί υπόψη ότι το ελληνικό banking με 277 δισεκ. ενεργητικό και 34 δισεκ. κεφάλαια ή 28,8 δισεκ. tangible book έχει υποτυπώδη παρέμβαση στην οικονομία λόγω των σωρευμένων προβλημάτων που εμφανίζει λόγω των NPLs.
H Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι πολύ πιο πιθανό να αποτελέσει εργαλείο παρέμβασης του κράτους στο banking παρά να στηρίξει την εθνική οικονομία.
Μια αναπτυξιακή τράπεζα για να μπορέσει να είναι αναπτυξιακή πρέπει να έχει πάνω από 4-5 δισεκ. κεφάλαια και μεγάλη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη.
Οι καταθέσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων δεν είναι μόνο ιδιωτών αλλά και Ταμείων.
Με ποια κριτήρια θα χορηγεί δάνεια η Αναπτυξιακή Τράπεζα και πόσο ρίσκο θα έχουν αυτές οι επενδύσεις;
Είναι προφανές ότι ελλείψει καταθέσεων στο σύστημα η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους χρηματοδότησης και οι άλλοι τρόποι είναι πολύ συγκεκριμένοι.
Πως θα χρηματοδοτηθεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα ελλείψει ελάχιστων collaterals;
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα υπάγεται στον SSM ή θα είναι κρατική οντότητα που θα ελέγχεται από το ελληνικό κράτος το οποίο θα είναι ο βασικός μέτοχος;
Προφανώς τα προβλήματα είναι πολλά.
Η προσπάθεια σύστασης Αναπτυξιακής Τράπεζας επανέρχεται ως εναλλακτικό σενάριο, μπορεί να αποτελεί ένα καλό θεωρητικό αφήγημα αλλά πρακτικά είναι ανεφάρμοστη λύση.
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα ακόμη και εάν συσταθεί θα περιθωριοποιηθεί καθώς η δύναμη πυρός της θα είναι πολύ περιορισμένη….
Τα δε σενάρια ότι υπερεθνικοί επενδυτικοί οργανισμοί θα έρθουν να επενδύσουν κεφάλαια και ρευστότητα στην Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα….γιατί δεν κάνουν κάτι πιο απλό.
Να επενδύσουν στις υφιστάμενες τράπεζες στην Ελλάδα που έχουν δομές και συστήματα, εποπτεύονται από την ΕΚΤ και τον SSM και γενικώς είναι φερέγγυοι οργανισμοί.
Να ληφθεί υπό ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα για να λειτουργήσει με τα κριτήρια ενός τραπεζικού ιδρύματος με αξιοπιστία θα πρέπει να περάσουν 3 με 4 χρόνια τουλάχιστον.
Το πείραμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα έχει την τύχη και άλλων εγχειρημάτων του κράτους…

Τι μέτρα απαιτούνται ώστε οι ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν ξανά την εθνική οικονομία

Το μεγάλο στοίχημα στην Ελλάδα δεν είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Οι υφιστάμενες τράπεζες είναι αρκετές ώστε να συνδράμουν θετικά στην ανάπτυξη όπως το έκαναν π.χ. το 2007 που χορηγούσαν 25 με 27 δισεκ. δάνεια σε ετήσια βάση.
Τι χρειάζεται όμως ώστε οι ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν την εθνική οικονομία;
1)Χρειάζονται να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών αποδεικνύοντας ότι δεν κρύβουν προβλήματα στους ισολογισμούς τους και ότι τα NPLs κορύφωσαν.
Οι τράπεζες διαθέτουν 33-34 δισεκ. συνολικά κεφάλαια και 28,6 δισεκ. tangible book τα κεφάλαια θεωρητικά επαρκούν αλλά πρέπει οι τράπεζες να αποδείξουν ότι δεν κρύβουν προβλήματα στους ισολογισμούς τους.
Το γεγονός ότι χρηματιστηριακά δεν πείθουν οι τράπεζες αποδίδεται κατά βάση στην ανησυχία των διεθνών επενδυτών μήπως οι τράπεζες χρειαστούν 4η ανακεφαλαιοποίηση.
2)Εφόσον οι τράπεζες αποδείξουν ότι κεφαλαιακά είναι ΟΚ ότι έχουν επαρκέστατα κεφάλαια και όχι αντιμετωπίζουν τα NPLs θα πρέπει να λύσουν ένα άλλο πρόβλημα.
Οι τράπεζες χρειάζονται ρευστότητα και το χάσμα δανείων προς καταθέσεις είναι 70 δισεκ.
Όσο οι τράπεζες έχουν αυτό το χάσμα και δανείζονται από την ΕΚΤ και το ELA καμία τράπεζα δεν θα ρισκάρει την δανεική ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία.
Το μοναδικό σοβαρό εργαλείο ρευστότητας είναι η αύξηση των καταθέσεων και ξέρουμε όλοι τι συμβαίνει με τις καταθέσεις γιατί είναι στάσιμες 2 χρόνια.
3)Έχοντας επιλύσει κεφάλαια και ρευστότητα, οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν αξία στην συνείδηση των επενδυτών και θα αποκτήσουν ειδικό βάρος στην στήριξη της οικονομίας.
Αντί η κυβέρνηση να πειραματίζεται με αναπτυξιακές τράπεζες και άλλες τέτοιες σαχλαμάρες ας κοιτάξει να βοηθήσει τις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες, στα όρια που ορίζουν οι θεσμικές αρχές.
Μόνο οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν το εργαλείο ανάπτυξης της Ελλάδος.
Όλα τα άλλα είναι απλά πειράματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης