Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mester (Fed): Δεν χρειάζεται να περιμένουμε άνοδο του πληθωρισμού για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων

Mester (Fed): Δεν χρειάζεται να περιμένουμε άνοδο του πληθωρισμού για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων
Η συρρίκνωση του ισολογισμού θα γίνει πολύ σταδιακά και θα διαρκέσει πολλά χρόνια, επεσήμανε η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) δεν πρέπει να περιμένει μέχρι να επιτύχει τους οικονομικούς της στόχους πριν αρχίσει να συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική, δήλωσε σήμερα (7/9/2017) η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester.
Όπως είπε η Mester κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας της στο Πίτσμπουργκ, η αναμονή καλύτερων στοιχείων θα μπορούσε να οδηγήσει στο λάθος να περιμένει πολύ η Fed, κάτι που με τη σειρά του θα έχει επίσης οικονομικές συνέπειες.
«Επειδή γνωρίζουμε ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος για να λειτουργήσει η νομισματική πολιτική μέσω της οικονομίας, δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρις ότου εκπληρωθούν πλήρως αυτοί οι στόχοι πολιτικής», ανέφερε η Mester σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις.
Ωστόσο, η ίδια επεσήμανε ότι δεν θα ήταν σοφό να αυξάνονται τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC).
«Πρέπει να αξιολογούμε τι μας λένε οι εισερχόμενες πληροφορίες σχετικά με το πού κατευθύνεται η οικονομία μεσοπρόθεσμα και τους κινδύνους γύρω από αυτές τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, και να ορίζουμε κατάλληλα την πολιτική», τόνισε η αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.
Η Mester εξήγησε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός είναι επίσης δαπανηρός καθώς «μπορεί να οδηγήσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να καθυστερήσουν αγορές και να αυξήσει το χρέος, κάτι που μπορεί να επιβραδύνει την οικονομία».
Η ίδια αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα παραμείνει κάτω από το 2% «για λίγο περισσότερο», αλλά θα φτάσει στον στόχο το 2018.
«Κατά την άποψή μου, αν οι οικονομικές συνθήκες εξελιχθούν όπως αναμένεται , πιστεύω ότι θα χρειαστεί περαιτέρω απομάκρυνση των μέτρων τόνωσης μέσω σταδιακών αυξήσεων των επιτοκίων, κάτι που θα συμβάλει στη διατήρηση της ανάπτυξης», ανέφερε.
Η Mester πρόσθεσε ότι η συνέχιση των σταδιακών αυξήσεων «απομακρύνει την ασάφεια πολιτικής σε μια εποχή που η αβεβαιότητα φαίνεται να αυξάνεται σε άλλα μέτωπα».
Υποστήριξε επίσης τις τρέχουσες προθέσεις της Fed να ξεκινήσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της, ύψους 4,5 τρισ. δολ. «στο εγγύς μέλλον».
Η ίδια διευκρίνισε ότι η συρρίκνωση του ισολογισμού θα γίνει πολύ σταδιακά και θα πάρει πολλά χρόνια.
Όπως τόνισε, το όριο χρέους, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και η πολιτική αβεβαιότητα είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα από ό,τι η μείωση του ισολογισμού της Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης