Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρλανδία: Προχωράει σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5,5 δισ. από ΔΝΤ, Σουηδία, Δανία

Ιρλανδία: Προχωράει σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5,5 δισ. από ΔΝΤ, Σουηδία, Δανία
Ενώ η Ελλάδα ψάχνει ακόμη εάν πως θα εξέλθει από το μνημόνιο - Αποπληρωμή και ενός δισ. ευρώ σε Δανία-Σουηδία
Την ώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε συμπληγάδες, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα την υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου, η Ιρλανδία προσφέρει ένα παράδειγμα προς μίμησης, καθώς προχωρά σε αποπληρωμή δανείου ύψους 5,5 δισ. ευρώ, το οποίο έχει λάβει από ΔΝΤ, Δανία και Σουηδία.
Άλλωστε η ιρλανδική οικονομία έχει αποδειχθεί ο πρωταθλητής της ευρωζώνης, έχοντας κατορθώσει να τρέψει με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ οι εισροή κεφαλαίων στον επιχειρηματικό τομέα της χώρας συνεχώς αυξάνουν.
Εκ του παραπάνω ποσού τα 4,5 δισ. αφορούν δάνειο που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ, ενώ η πρόωρη αποπληρωμή θα της παράσχει τη δυνατότητα να «γλιτώσει» τόκους ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Δημοσίων Δαπανών και Μεταρρυθμίσεων της χώρας, θα υπάρξει αποπληρωμή και των δανείων προς Σουηδία και Δανία.
Όπως μάλιστα τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Paschal Donohoe, η πρόωρη αποπληρωμή θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ιρλανδικού χρέους, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της κρατικής μηχανής και θα βοηθήσει την ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές ιρλανδικών, κρατικών ομολόγων.
«Αυτή η πρόωρη αποπληρωμή –κυρίως αυτή που αφορά το δάνειο του ΔΝΤ- θα αποτελέσει ένα ακόμη ορόσημο για την Ιρλανδία και το ότι προχωρά μπροστά. Σηματοδοτεί την ισχύ της οικονομίας μας και βελτιώνει σημαντικά τη δυνατότητά μας να χρηματοδοτηθούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ιρλανδός υπουργός.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Δουβλίνο, προκειμένου να προχωρήσει στην παραπάνω κίνηση, θα πρέπει να έχει την έγκριση και της ευρωζώνης, με τον Donohoe να τονίζει ότι «οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα ξεκινήσουν σύντομα», ενώ αποκάλυψε ότι έχει, ήδη, έρθει σε επαφή με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, η οποία στηρίζει απόλυτα την απόφαση της Ιρλανδίας για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία είχε λάβει συνολικό δάνειο 67,5 δισ. ευρώ από ευρωζώνη και ΔΝΤ το 2010. Περισσότερα από 18 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 81% αποτελούσε μέρος του δανείου από το ΔΝΤ) έχουν αποπληρωθεί, πρόωρα, μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Μαρτίου 2015.

Πρώτη ενημέρωση 13:12 - 7 Σεπτεμβρίου 2017

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης