Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Φθάνει η ώρα του ΣτΕ στις 10/10 για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ - Στο… εδώλιο η αγορά ενέργειας

tags :
Φθάνει η ώρα του ΣτΕ στις 10/10 για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ - Στο… εδώλιο η αγορά ενέργειας
Ποια είναι τα βασικά επιχειρήματα της ΔΕΗ
Στις 10 Οκτωβρίου 2017 θα συζητηθεί στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της ΔΕΗ των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Η επικείμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κρίνει στην πράξη την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και θα καθορίσει το μέλλον των  δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι οποίες να σημειωθεί έχουν ημερομηνία λήξης καθώς δημιουργήθηκαν για να συμβάλλουν στη μείωση του μεριδίου αγοράς  της ΔΕΗ, το οποίο πρέπει να μειωθεί στο 50% μέχρι τα τέλη του 2019.  
Πάντως τα στελέχη της αγοράς ενέργειας κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που αφορούσε το νομοσχέδιο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη δημοπρασία ΝΟΜΕ στα μέσα Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά καθώς δεν πρόκειται για αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και δεν αφορά τη συγκεκριμένη δημοπρασία στην οποία θα διατεθούν προς πώληση 760 Mwh σε ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας  
Η αίτηση ακύρωσης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, περιλαμβάνει συνολικά 22 σελίδες και αναγράφονται όλα τα επιχειρήματα της ΔΕΗ με τα οποία ζητάει την κατάργηση τους.

Ποια είναι τα βασικά επιχειρήματα της ΔΕΗ

Πρόκειται για απαγορευμένη κρατική ενίσχυση οι οποίες απαγορεύονται από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Οι ενισχύσεις συνίσταται στην ουσιαστική επιδότηση εκείνων που θα αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ κατά το ύψος της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή την οποία θα καταβάλλουν και το πραγματικό κόστος της ενέργειας την οποία θα αποκτήσουν.
Στην αίτηση ακύρωσης αναφέρεται ότι πρόκειται για επιδότηση και συνιστά κρατική ενίσχυση που πηγάζει από νομοθετικές ρυθμίσεις.
Η οικονομική βλάβη  της ΔΕΗ συνίσταται  από την εφαρμογή του ενιαίου κανονιστικού  πλαισίου  που υποχρεώνουν την επιχείρηση να πωλεί  μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας με προσδιοριζόμενη  τιμή, η οποία είναι κατά πολύ μικρότερη από το κόστος της παραγωγής της  ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ επικαλείται το άρθρο 139  του Ν. 4389/2016 που  καθορίζει ότι η κατώτατη τιμή  βασίζεται στα μεταβλητά κόστη  των λιγνιτικών  και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το «αδύνατο»  σημείο της ΔΕΗ, σύμφωνα με νομικούς κύκλους είναι ότι κόστος παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων, ορίζεται με βάση τη συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και της Γενικής Διεύθυνσης Παραγωγής.
Αξίζει να  αναφερθεί ότι η αίτηση ακύρωσης δεν κάνει αναφορά σε αντίστοιχα κόστη άλλων χωρών.
Η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι το κόστος παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται κατά μέσο  όρο σε 75 ευρώ /Mwh και το πραγματικό μεταβλητό κόστος βάσει του άρθρου 44 του Κώδικα  Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 53 ευρώ/Mwh.
Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη, με βάση την αίτηση ακύρωσης των ΝΟΜΕ  στο  ΣτΕ να  διαθέτει  ηλεκτρική ενέργεια σε σχεδόν στη μισή τιμή από το πλήρες κόστος παραγωγής.
Η ανισορροπία αυτή δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας για την  εταιρεία καθώς πουλά  κάτω του κόστους.
Η ΔΕΗ ισχυρίζεται  ότι για αντικειμενικούς λόγους, πιθανό να μην είσαι σε θέση να δώσει τις ποσότητες ενέργειες μέσω των ΝΟΜΕ, διερωτάται , πρέπει να τις αγοράζει από το εξωτερικό για να τις διαθέτει;
Η αίτηση ακύρωσης των ΝΟΜΕ στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου οποίο εκπροσωπείται από τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας  στην  οποία περιλαμβάνει και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία εφαρμόζει το νομοθετικό πλαίσιο και υλοποιεί τις κανονιστικές διατάξεις της αγοράς ενέργειας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης