Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Αύξηση της φορολογίας για τους διαδικτυακούς κολοσσούς θα συζητήσει το Ecofin (15-16/9)

Reuters: Αύξηση της φορολογίας για τους διαδικτυακούς κολοσσούς θα συζητήσει το Ecofin (15-16/9)
Το ισχύον νομικό πλαίσιο στερεί τα κράτη από πολύτιμα φορολογικά έσοδα, αναφέρει η εσθονική προεδρία της Ε.Ε. 
Αλλαγές των κανόνων με στόχο την αύξηση των φόρων για τις διαδικτυακές πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Google και η Amazon, πρόκειται να συζητήσουν την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το «Reuters», επικαλούμενο έγγραφο.
Οι διαδικτυακοί κολοσσοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση στην Ευρώπη λόγω των χαμηλών φόρων που καταβάλλουν, αλλά τα κράτη συχνά δυσκολεύονται να αυξήσουν τη φορολογία τους, διότι οι υφιστάμενοι κανόνες περιορίζουν τα φορολογικά δικαιώματα στις χώρες όπου οι εταιρείες είναι φυσικά παρούσες.
Το ισχύον νομικό πλαίσιο ευνοεί τις διαδικτυακές εταιρείες έναντι των φυσικών προσώπων και στερεί τα κράτη από πολύτιμα φορολογικά έσοδα, αναφέρει η εσθονική προεδρία της Ε.Ε. σε έγγραφο που προετοιμάστηκε για την άτυπη σύνοδο του Ecofin στο Ταλίν, στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2017.
Το έγγραφο προτείνει μια μεταρρύθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων για την αλλαγή της έννοιας της «μόνιμης εγκατάστασης», έτσι ώστε οι διαδικτυακές πολυεθνικές να φορολογούνται όπου δημιουργούν αξία και όχι μόνο σε χώρες όπου έχουν εγκαταστήσει τη φορολογική τους έδρα.
Η πρόταση έρχεται καθώς αρκετές χώρες της Ε.Ε. διαπραγματεύονται με μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες την αναδρομική καταβολή φόρων, αλλά αντιμετωπίζουν νομικά εμπόδια για τη λήψη πληρωμών.
Τον Ιούλιο, ένα γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Google, της οποίας θυγατρική είναι η Alphabet, δεν ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει 1,1 δισ. ευρώ σε αναδρομικούς φόρους που ζητούσαν οι γαλλικές αρχές, επειδή δεν είχε «μόνιμη εγκατάσταση» στη Γαλλία και λειτουργούσε στη χώρα από την Ιρλανδία.
Σύμφωνα με την πρόταση της Εσθονίας, ακόμη και χωρίς φυσική παρουσία, οι μεγάλες διαδικτυακές επιχειρήσεις θα υπόκεινται στον εταιρικό φόρο των χωρών όπου πραγματοποιούν κέρδη.
Μία «εικονική» μόνιμη εγκατάσταση θα ήταν αρκετή για να δικαιολογήσει τη φορολογία.
Για να αποφευχθεί μια γρήγορη αντίδραση, η εσθονική Προεδρία πρότεινε να συζητηθεί το ζήτημα τους προσεχείς μήνες για να επιτευχθεί μια κοινή θέση τον Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης