Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Tα AQRs των τραπεζών έχουν γίνει από τον SSM και δείχνουν ότι έχουν κεφαλαιακή επάρκεια

Τζανακόπουλος: Tα AQRs των τραπεζών έχουν γίνει από τον SSM και δείχνουν ότι έχουν κεφαλαιακή επάρκεια
Για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα
Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Ε, σημειώνοντας πως εκείνο που ζητήθηκε από το χθεσινό EuroWorking Group ήταν να υποβληθούν ορισμένα επιπλέον στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα του ελληνικού δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι προς τα τέλη του μήνα θα ολοκληρωθεί η εκταμίευση.
Για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
«Όταν θα ξέρουμε την ημερομηνία έναρξης της τρίτης αξιολόγησης θα ξέρουμε και το πότε θα κλείσει.
Θέλουμε και εμείς και οι θεσμοί να κλείσει το συντομότερο δυνατό» είπε ο κ. Τζανακόπουλος επαναλαμβάνοντας το στόχο για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο 2018.
Ερωτηθείς για το πακέτο «Junker» ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε πως το υπουργείο Οικονομίας το έχει χειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στην πρώτη θέση από τις μεσαίες χώρες της ευρωζώνης στην απορρόφησή του.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα εμπεριέχει ανταγωνιστική διαδικασία , «δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο ποσό γα κάθε χώρα» και πρόσθεσε πως υποβάλλονται προτάσεις και μετά αποφασίζεται ποιο επιχειρηματικό σχέδιο θα επιλεχθεί και θα χρηματοδοτηθεί.
Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφορικά με την ανάπτυξη που καταγράφεται ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2017.
Ερωτηθείς για την στήριξη της επιχειρηματικότητας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση όπως αναπτυξιακός νόμος, το ΕΣΠΑ καθώς και τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και τις σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων.
«Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού σε επιχειρήσεις με υψηλούς μισθούς , που προάγουν την καινοτομία, δεν έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα , είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε για το νέο παραγωγικό μοντέλο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε «δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω την κατάσταση για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, υπάρχουν δομικά προβλήματα , αλλά έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις».
Ερωτηθείς για τις επιχειρήσεις που πιέζονται εν μέσω κρίσης και φορολογίας, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «ο πρωθυπουργός δεν επισκέφτηκε μόνο τον Παπαστράτο και την Apivita , επισκέφτηκε και το Impact Hub, που αφορά σε νεοφυείς επιχειρήσεις , οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, επίσης συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, με την ΕΣΕΕ ακριβώς για να ακούσει τα προβλήματά τους».
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό , στον οποίο μπορούν να ενταχθούν χιλιάδες επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια, οι οποίοι χρωστούν από 20.000 ευρώ και πάνω.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε πως ο αντίστοιχος νόμος Δένδια ήταν πολύ πιο σκληρός καθώς είχε περισσότερα κατώτατα όρια οπότε δυσκολεύονταν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις.
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει πιθανότητα για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών όπως εκτιμά το ΔΝΤ, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών έχει γίνει από τον ESM και δείχνει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, έχουν κεφαλαιακή επάρκεια», ωστόσο ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο ωστόσο έχει λήξει από την πρώτη αξιολόγηση.
Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε πως έχει εξασφαλιστεί η πρώτη κατοικία.
Ερωτηθείς για το άρθρο του πρωθυπουργού, και το κείμενο των «53» ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως δεν είδε κανένα κείμενο αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καλοδεχούμενο , πρόσθεσε πως πάντα στην Αριστερά υπήρχαν συζητήσεις και κρίσεις για πολιτικούς χώρους «το άρθρο του πρωθυπουργού εγγράφεται σε αυτή την παράδοση να κρίνουμε τις πολιτικές » είπε ο κ. Τζανακόπουλος κι πρόσθεσε « το ΠΑΣΟΚ του 81 εγγραφόταν σε μια παράδοση που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο αριστερό άκρο του φάσματος, ξεκίνησε με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα και σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές» είπε μεταξύ άλλων.
Για τις επικείμενες γερμανικές εκλογές ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως η κυβέρνηση δεν τοποθετείται υπέρ ή κατά κάποιου κόμματος, ωστόσο είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αδελφό κόμμα το Die Linke.

Τι έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr για το θέμα των AQRs των ελληνικών τραπεζών

Τις τελευταίες εβδομάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις τράπεζες, στους αξιωματούχους των Βρυξελλών και του ΔΝΤ βρίσκονται στο επίκεντρο η ανάγκη ή όχι υλοποίησης ελέγχων στοιχείων ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες τα γνωστά και ως AQRs asset quality review.
To ΔΝΤ υποστηρίζει ότι άπαξ και η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια θα πρέπει να υλοποιηθούν AQRs με στόχο να διασφαλιστεί ότι είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά.
Η ΕΚΤ αντέδρασε άμεσα όταν το είχε ζητήσει η Lagarde του ΔΝΤ και είχε τονίσει ότι είναι γνωστές οι διαδικασίες για τα stress tests κοινώς…δεν συμφωνούσε με τα AQRs.
Ο SSM δεν επιθυμεί AQRs, ο P. Moscovici ο ευρωπαίος επίτροπος επίσης δεν θέλει AQRs, οι ελληνικές τράπεζες δεν θέλουν AQRs, η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ελέγχους και βεβαίως οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών.
Πλην του ΔΝΤ κανείς δεν θέλει AQRs δηλαδή να ελεγχθούν τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών.
Πρωτίστως να τονιστεί ότι αυτή η κόντρα έχει κάνει ήδη μεγάλη ζημία.
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν βαλτώσει, υπάρχει περιορισμένη ορατότητα για τις τράπεζες και την οικονομία.
Όμως η πρόταση του ΔΝΤ να διεξαχθούν έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες για τα προβληματικά τους δάνεια είναι όχι απλά σωστή αλλά και αναγκαία.
Όπως αναγκαία είναι η ύπαρξη ενός 4ου μνημονίου ή ECCL πιστωτικής γραμμής.
Η Ελλάδα αποκλείεται και αυτό είναι απόλυτο να βγει από την επιτροπεία το 2018 αλλά θα υπάρξει νέο πρόγραμμα που θα πάει την Ελλάδα έως το Καλοκαίρι 2019 ή Καλοκαίρι 2020, αυτό είναι 10000% βέβαιο.

Κανείς δεν θέλει τα AQRs αλλά η ΕΚΤ και ο SSM ήδη ελέγχουν τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών

Παραδόξως όμως ενώ η ΕΚΤ αντέδρασε στην πρόταση για AQRs…ΕΚΤ και SSM ήδη ελέγχουν τις ελληνικές τράπεζες για τα προβληματικά τους δάνεια.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος της Alpha bank και Εθνικής τράπεζας και τον Νοέμβριο θα ελεγχθούν τα δάνεια των Πειραιώς και Eurobank.
Επί της ουσίας λοιπόν ένα άτυπο AQRs στις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε η συζήτηση για το αν πρέπει ή όχι να υλοποιηθούν AQRs είναι λανθασμένη.
Ήδη η ΕΚΤ ελέγχει τις ελληνικές τράπεζες και η διαδικασία αυτή είναι εν εξελίξει…
Οι ελληνικές τράπεζες ελέγχονται για τα προβληματικά τους δάνεια, για τις προβλέψεις και τις στοχοθεσίες μείωσης των προβληματικών δανείων.
Ακόμη και εάν υλοποιούνταν AQRs με τον κλασσικό τρόπο πάλι η ΕΚΤ και ο SSM τα ίδια πράγματα δεν θα έλεγχαν στις ελληνικές τράπεζες;
Το θέμα είναι εάν χαρακτηρίζονται έλεγχοι ή AQRs ή τι ελέγχει στις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών.
Ο έλεγχος αυτός έως το τέλος του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί.
Η ΕΚΤ και ο SSM θα έχουν συλλέξει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα ενσωματώσουν και στα stress tests που θα διεξαχθούν και ανακοινωθούν Ιούλιο 2018.
Οπότε είναι λάθος να συζητούμε εάν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν AQRs όταν οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη.
Συν τοις άλλοις η περίπτωση της τράπεζας Κύπρου που υποχρεώθηκε σε νέες προβλέψεις 500 εκατ για προβληματικά δάνεια αποτελεί μια σαφή ένδειξη για το τι μπορεί να κάνει η εποπτική αρχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης