Διεθνή

Reuters: Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν την πολιτική τους στο Νότιο Σουδάν - Ίσως άρουν τη στήριξή τους στον πρόεδρο Kiir

Reuters: Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν την πολιτική τους στο Νότιο Σουδάν - Ίσως άρουν τη στήριξή τους στον πρόεδρο Kiir
Περίπου 200 χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς λόγω του πολέμου, ενώ έχουν σκοτωθεί και 80 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και η χώρα μαστίζεται από τον λιμό
Μετά από τέσσερα χρόνια εμφύλιου πολέμου που σημαδεύτηκε από βίαιες επιθέσεις σε βάρος πολιτών, οι ΗΠΑ επανεξετάζουν την υποστήριξή τους προς το Νότιο Σουδάν, με τον διοικητή της USAID Mark Green να ενημερώνει σχετικά τον πρόεδρο της αφρικανικής χώρας Salva Kiir, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Green που έκανε το πρώτο του ταξίδι στην πρωτεύουσα Τζούμπα, επί προεδρίας Trump, ζήτησε από τον Kiir να προχωρήσει σε έναν νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών και κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για 45 λεπτά την Παρασκευή 1/9 με τον Green να μεταφέρει στον Kiir τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τις βαρβαρότητες, την αυξανόμενη αστάθεια, την ανομία και τη μεταχείριση των ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Η συνάντηση αυτή σημαίνει ότι ο Trump επανεξετάζει τη στήριξη που ανήλθε στην εξουσία με την βοήθεια των ΗΠΑ, όταν το Νότιο Σουδάν κέρδισε το 2011 την ανεξαρτησία του από το Σουδάν, μετά από δεκαετίες συγκρούσεων.
Αλλά η νεότερη χώρα του πλανήτη εισήλθε το 2013 όταν ο Kiir απέλυσε τον αναπληρωτή του Riek Machar (ανήκουν σε διαφορετικές φυλές).
Η σύρραξη σημαδεύτηκε από εκτεταμένες σφαγές και βιασμούς και τουλάχιστον 4 εκ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, στη μεγαλύτερη μεταναστευτική έκρηξη μετά τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994.
Το 2016 οι μάχες εξαπλώθηκαν και στην περιοχή Equatoria και το 2017 πολλά κομμάτια της χώρας απειλούνται από λιμό.
"Αν και είναι αλήθεια ότι υποστηρίζουμε τον λαό του Νότιου Σουδάν, είναι επίσης αλήθεια ότι η κατάσταση επιδεινώνεται σε σημείο που σκεφτόμαστε αν η πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ είναι η κατάλληλη" ανέφερε ο Green σε μία συνέντευξή του που δεν μεταδόθηκε μέχρι να φύγει από τη χώρα για λόγους ασφαλείας.
"Του είπα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κάνουμε μία πλήρη αναθεώρηση της πολιτικής μας για το Νότιο Σουδάν" αποκάλυψε επίσης ο Green το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Kiir.
Oι ΗΠΑ συνεισφέρουν τα περισσότερα στην ανθρωπιστική βοήθεια προς το Νότιο Σουδάν, έχοντας δαπανήσει 518 εκ. δολ. το 2017 και 2,7 δισ. δολ. από το 2013.
Ο Green επισήμανε και την ανησυχία των ΗΠΑ για την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη μεταχείριση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς πάνω από 80 μέλη τους έχουν σκοτωθεί.
Ο Kiir διαφώνησε με τις θέσεις των ΗΠΑ, αρνήθηκε ότι κυβερνητικές δυνάμεις είναι πίσω από τη βία και είπε ότι μία μονομερής κατάπαυση του πυρός είναι σε ισχύ από τον Μάιο του 2017.
Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιέζουν εδώ και καιρό τις ΗΠΑ για να καταστείλουν τους ηγέτες του Νότιου Σουδάν και να επιβάλουν κυρώσεις προς όσους βάζουν στο στόχαστρο πολίτες.
Μία προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλει εμπάργκο μέσω του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν απέτυχε, ενώ η Κίνα ο μεγαλύτερος επενδυτής στις κατεστραμμένες πετρελαιοπηγές του Νότιου Σουδάν υποστήριξε ότι το εμπάργκο δεν θα βοηθούσε.
Η βία έχει μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και έχει προκαλέσει υπερπληθωρισμό με συνέπεια η κυβέρνηση να μην έχει χρήματα για να πληρώσει τον στρατό, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αύξηση των λεηλασιών σε αποθήκες τροφίμων.
Ο Green ταξίδεψε το Σάββατο 2/9 υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε έναν καταυλισμό του ΟΗΕ, δύο ώρες αεροπορικώς από την πρωτεύουσα Τζούμπα, όπου φιλοξενούνται 32.400 άνθρωποι.
Συνολικά 200 χιλιάδες άνθρωποι μένουν σε έξι καταυλισμούς του ΟΗΕ στη χώρα, ενώ όσοι βρίσκονται σε αυτόν που πήγε ο Green, έχουν και σπίτια στην περιοχή, αλλά φοβούνται να πάνε σε αυτά.
Ένας δάσκαλος που ήταν ανάμεσα σε 12 χιλιάδες ανθρώπους που έφτασαν στον καταυλισμό τον Απρίλιο του 2017, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πείσουν τον Kiir να σταματήσει τις μάχες.
Οι πολίτες φεύγουν από τους καταυλισμούς  την ημέρα, αλλά επιστρέφουν τη νύχτα, καθώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας, σύμφωνα με τον Green ο οποίος σημείωσε ότι η κατάσταση στον καταυλισμό διαψεύδει τους ισχυρισμούς του προέδρου Kiir ότι δεν υπάρχει θέμα με την ασφάλεια, ούτε κινδυνεύουν τα μέλη των ανθρωπιστικών αποστολών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης