Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση Reuters: Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μείωση του QE τον Οκτώβριο (2017)

tags :
Δημοσκόπηση Reuters: Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μείωση του QE τον Οκτώβριο (2017)
Η πλειοψηφία των οικονομολόγων εκτιμά ότι η κατάργηση του QE θα γίνει στο τέλος του 2018
Τον Οκτώβριο (2017) αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΚΤ τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων, σύμφωνα με την πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Μάλιστα, οι ίδιοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα βγει από το πρόγραμμα έως το τέλος του επόμενο έτους (2018).
Οι προσδοκίες περί απόσυρσης των μέτρων της ΕΚΤ βασίζονται στη σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης φέτος (2017), παρ' όλο που ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ.
Πιο αναλυτικά, λοιπόν, σχεδόν τα 3/4 εκ των 66 οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση (28-31/8/2017) αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει κάποια αλλαγή τον Οκτώβριο.
Μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα, λίγο πάνω από τους μισούς οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση επεσήμαναν ότι μια τέτοια ανακοίνωση θα γίνει τον Σεπτέμβριο.
Στην τελευταία όμως δημοσκόπηση, μόνο 15 οικονομολόγοι δήλωσαν ότι αναμένουν κάποια αλλαγή στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ενώ οι υπόλοιπο πέντε οικονομολόγοι είπαν ότι η κεντρική τράπεζα θα περιμένει έως τον Δεκέμβριο.
«Στην καλύτερη περίπτωση, η ΕΚΤ θα εξουσιοδοτήσει την αρμόδια επιτροπή να εξετάσει πώς μπορεί να προχωρήσει το QE τον Σεπτέμβριο και η συγκεκριμένη ανακοίνωση του tapering και του τρόπου με τον οποίο το QE θα προχωρήσει θα γίνει μόνο τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Peter Vanden Houte, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Financial Markets.
Όσον αφορά στο τι είναι πιθανό να κάνει η ΕΚΤ μετά τον Δεκέμβριο, όταν το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα ολοκληρωθεί, οι οικονομολόγοι δήλωσαν ομόφωνα ότι η κεντρική τράπεζα θα το επεκτείνει, αλλά θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές από το τρέχον επίπεδο των 60 δισ. ευρώ.
Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι οι μηνιαίες αγορές θα μειωθούν στα 40 δισ. ευρώ το μήνα για να ξεκινήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης