Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δεν υποχωρούν, αν και απαιτητικές, οι αποτιμήσεις των μετοχών – Ποια blue chips επλήγησαν από την διόρθωση

Δεν υποχωρούν, αν και απαιτητικές, οι αποτιμήσεις των μετοχών – Ποια blue chips επλήγησαν από την διόρθωση
Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και διατηρούν τις θέσεις τους παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις πολλών μετοχών είναι κάτι παραπάνω από γεμάτες
Η αγορά αν και για ενάμιση μήνα «διορθώνει» και συσσωρεύει χαμηλότερα με χαμηλούς τζίρους, οι διαθέσεις των επιμέρους μετοχών για «φτιάξιμο» των αποτιμήσεων ώστε να  μην είναι τόσο «γεμάτες» είναι περιορισμένες.
Η αγορά από τις 17 Ιουλίου που έγραψε το υψηλό των 859 μονάδων, που ήταν και υψηλό 26 μηνών, έχει μόλις υποχωρήσει 3,8%.
Πολλά στελέχη της αγοράς έχουν αναφέρει πως οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι γεμάτες, ενώ κάποιες είναι εξαιρετικά υψηλές που τα θεμελιώδη δεν τις δικαιολογούν, όμως η διόρθωση της αγοράς δείχνει πως οι επενδυτές δεν έχουν στα άμεσα πλάνα τους «να ξεφορτωθούν τις ακριβές μετοχές».
Αν τις θεωρούσαν άλλωστε ακριβές θα είχαν ρευστοποιήσει μετά από το μεγάλο ράλι που έχουν καταγράψει οι περισσότερες.
Όμως ελάχιστες έχουν υποχωρήσει τον τελευταίο ενάμιση μήνα και αν κάποιος τις κοιτάξει προσεκτικά θα δει πως αυτές που υποχώρησαν δεν έχουν στην πλειονότητά τους καταγράψει άνοδο σημαντική.
Πιο αναλυτικά και σε επίπεδο μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Motor Oil που ξεκίνησε την κίνησή της κάτω από τα 10 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016 έχει διορθώσει μόλις κατά 2,2%.
Ο ΟΤΕ που την ίδια περίοδο ήταν κάτω από τα 8 ευρώ έχει υποχωρήσει μόλις κατά 1,8%, ενώ η ΓΕΚΤΕΡΝΑ από την άλλη, η οποία από τα 1,7 ευρώ πήγε στα 4 ευρώ έχει παραμείνει αμετάβλητη στη διάρκεια της διόρθωσης της αγοράς.
Η Μυτιληναίος με μυθικό ράλι, έχει υποχωρήσει 1,15%, η Jumbo 8,5% αλλά η μετοχή έχει άνοδο άνω του 100% σε διάστημα 2 ετών.
Η Σαράντης έχει καταγράψει μεγάλο ράλι και έχει υποχωρήσει 3,5%, ενώ η Coca Cola που έχει αποτίμηση άνω των 10 δισ. ευρώ και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φθηνή, στη διάρκεια της διόρθωσης έχει ενισχυθεί 13,3%.
Υποχωρούν οι μετοχές των τραπεζών, οι οποίες στο ράλι της αγοράς δεν έχουν να επιδείξουν κάτι σημαντικό και πολλοί επενδυτές είχαν στηρίξει σε αυτές τις ελπίδες για υπέρβαση των 900 μονάδων.
Η Τράπεζα Αττικής που πρόσφατα εντάχθηκε στην υψηλή κεφαλαιοποίηση έχει απώλειες 22,3%, αλλά ξεκίνησε τη χρονιά από τα 3 σεντς και βρέθηκε μέχρι τα 12 σεντς, η Eurobank χάνει 11% και η Alpha Bank 7%.
Απώλειες 7,8% καταγράφει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.
Τα ΕΛΠΕ υποχωρούν 7,8%, αλλά μέσα στη χρονιά έκαναν μεγάλο ράλι χωρίς να έχουν πάρει τις απαραίτητες ανάσες, ενώ 12,5% χάνει η ΕΧΑΕ, η οποία δεν έχει να επιδείξει κάποια ιδιαίτερη κίνηση τους προηγούμενους μήνες.
Ο ΑΔΜΗΕ υποχωρεί επίσης 5,5%, ο ΟΠΑΠ 8% και η Τιτάν 7% που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φθηνή και έχει στην «πλάτη» της και την σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου το τελευταίο διάστημα.
Σημαντική άνοδο έχει καταγράψει η Viohalco (13%) τον τελευταίο ενάμιση μήνα, ενώ και η Fourlis έχει ενισχυθεί κατά 5,3%.
Η ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων εξαμήνου θα δώσει μία καλή εικόνα συνολικά για την αγορά, προκειμένου να υπάρξουν τόσο οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων όσο και να φανεί αν οι αποτιμήσεις μπορούν να ξαναγίνουν ελκυστικές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης