Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το χρέος των ΗΠΑ θα αυξηθεί πάνω από τα 19,8 τρισ. δολ. - Σε αντίθετη περίπτωση η Lehman θα ωχριά για 5 λόγους

Το χρέος των ΗΠΑ θα αυξηθεί πάνω από τα 19,8 τρισ. δολ. - Σε αντίθετη περίπτωση η Lehman θα ωχριά για 5 λόγους
Σε περίπτωση που το όριο του αμερικανικού χρέους δεν αυξηθεί, το αποτέλεσμα θα είναι η χρεοκοπία (default), κάτι που θα στείλει κύματα σοκ στις αγορές παγκοσμίως
Αν και όπως όλα δείχνουν το Κογκρέσο θα συμφωνήσει για την αύξηση του ανώτατου όριο του αμερικανικού χρέους, αναλυτές και οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν και να προειδοποιούν τους επενδυτές ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουάσιγκτον είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί είναι απόλυτα διχασμένοι και ο Donald Trump απόλυτα… απρόβλεπτος.
Στο πλαίσιο αυτό, το χειρότερο σενάριο, αυτό δηλ. όπου δεν θα υπάρξει συμφωνία στο deadline του Οκτωβρίου (2017), δεν θα μπορεί να αποφευχθεί.
Μάλιστα, εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν αρχίσει να χτυπούν συναγερμό και να προετοιμάζουν το έδαφος για ενδεχόμενη υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας.
Επισημαίνεται ότι το ανώτατο όριο του χρέους είναι ένα νομικό «καπέλο» στο πόσα χρήματα μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της και να είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις.
Έτσι σε περίπτωση που το όριο αυτό δεν αυξηθεί από τα τρέχοντα επίπεδα των 19,8 τρισ. δολ. το αποτέλεσμα θα είναι η χρεοκοπία (default), κάτι που θα στείλει κύματα σοκ στις αγορές παγκοσμίως.

S&P: Η αποτυχία αύξησης στο όριο χρέους θα είναι πιο καταστροφική και από την κατάρρευση της Lehman Brothers

Η αποτυχία αύξησης του ορίου στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα είναι πιο καταστροφική και από την κατάρρευση της Lehman Brothers, προειδοποιούν οι αναλυτές της Standrad & Poor's.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, ενδεχόμενη αποτυχία αύξησης του ορίου θα συρρικνώσει το ΑΕΠ κατά 0,2% στο δ΄τρίμηνο του 2017, με τις απώλειες να ανέρχονται στα 6,5 δισ. εβδομάδα για κάθε εβδομάδα που παραμένει το αδιέξοδο.
«Η αδυναμία αύξησης του χρέους θα ήταν πιο καταστροφική για την οικονομία από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 και θα διαγράψει πολλά από τα κέρδη της επακόλουθης ανάκαμψης», προειδοποιεί ο Beth Ann Bovino, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Rating, με την ανάλυσή του να φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Με το ''shutdown'', θα χυθεί αίμα».

Goldman Sachs: Στο 35% η πιθανότητα να μην αυξηθεί το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ

Εξάλλου, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs έχει εκτιμήσει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέους, οι δαπάνες της κυβέρνησης θα πρέπει να μειωθούν κατά 3% με 4% επί του ΑΕΠ, κάτι που θα έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες.
Μάλιστα, οι οικονομολόγοι της τράπεζας υπολογίζουν στο 35% τις πιθανότητες να μην εγκριθεί από το Κογκρέσο η αύξηση του αμερικανικού χρέους.
Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι το ποσοστό είναι σημαντικά μειωμένο από την αντίστοιχη εκτίμηση του 50% λίγες ημέρες νωρίτερα, κάτι που οφείλεται στον καταστροφικό τυφώνα «Harvey», καθώς θα χρειαστούν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση και τις αποζημιώσεις των πληγέντων πολιτών, με αποτέλεσμα να επείγει η άντληση νέων κεφαλαίων.

Εl-Erian: Πολιτικό δράμα υψηλού επιπέδου

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Mohamed El-Erian, επισημαίνει ότι παρ' όλο που έχει συμβεί 74 φορές τα τελευταία 55 χρόνια, η αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους έχει αποδειχτεί πολλές φορές πολιτικό δράμα υψηλού επιπέδου.
Εκτός από το ότι αναδεικνύει χρόνιες ασυμφωνίες απόψεων σχετικά με το μέγεθος του δημόσιου τομέα και τους κινδύνους του χρέους, η διαδικασία περιπλέκεται αυτή τη φορά λόγω της σύνδεσής της με τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του αμφισβητούμενου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό που επιδιώκει ο Πρόεδρος.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαφορές που μπορεί να προκύψουν σχετικά με το εάν, το πώς και το πότε θα το εγκρίνει το Κογκρέσο παίζουν τώρα ρόλο στην επιδείνωση της πολιτικής στάσης, στα "παιχνίδια κατηγοριών" και ακόμα πιο περίπλοκα και απρόβλεπτα στο "Παιχνίδι της Κότας".
Πάντως, τονίζει ότι αν και ένα πολιτικό ατύχημα δεν μπορεί να αποκλειστεί, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση και το Κογκρέσο θα συμφωνήσουν σε μία αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους πριν η κυβέρνηση εξαντλήσει τις πρακτικές ευέλικτης χρηματοδότησης στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι διαβεβαιώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έχει διαβεβαιώσει ότι το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους θα αυξηθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου και ότι η χώρα δεν θα προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών.
Όπως εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, μετά τις συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων στο Κογκρέσο, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος για το θέμα.
«Το πιο σημαντικό από όλα είναι πως θα έχουμε αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους τον Σεπτέμβριο» τόνισε ο Mnuchin, αποτυπώνοντας τη βούληση όλων των πολιτικών παραγόντων να δοθεί λύση στο θέμα που έχει ανακύψει.
«Έχω συζητήσει με τους ηγέτες και των δύο κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία και έχουμε συμφωνήσει» σημείωσε.
«Η κυβέρνηση σκοπεύει να πληρώσει τα χρέη της και το ανώτατο όριο του χρέους θα αυξηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Πανικός παγκοσμίως για 5 λόγους

Σύμφωνα πάντως, με πρόσφατο δημοσίευμα της Washington Post, το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να γίνει ένας λάθος υπολογισμός και να μην υπάρξει συμφωνία για το χρέος, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Και σε αυτή την περίπτωση θα προκληθεί πανικός παγκοσμίως για τους εξής πέντε λόγους:
1. Θα δοθεί το έναυσμα για μια άγρια κούρσα σε χρηματιστήρια και ομόλογα: Στη Wall Street δεν αρέσουν οι κακές εκπλήξεις.
Κι αυτή δεν είναι μια μεγάλη κακή έκπληξη.
Πιθανότατα λοιπόν, θα υπάρξει μια άμεση, αρνητική αντίδραση στις αγορές, ειδικά για τις μετοχές και τα ομόλογα των ΗΠΑ.
2. Η φθηνή πηγή χρηματοδότηση των ΗΠΑ θα τελειώσει: Οι ΗΠΑ μπορούν να δανείζονται με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, διότι επικρατεί η άποψη ότι η Αμερική πάντα πληρώνει τα χρέη της στην ώρα της.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αμερική έχει την αξιολόγηση ΑΑΑ.
Μόλις οι ΗΠΑ χρεοκοπήσουν ουσιαστικά, οι επενδυτές θα αντιδράσουν και θα ζητούν υψηλότερα επιτόκια δανεισμού στο μέλλον.
3. Οι «κανονικοί» άνθρωποι δεν θα πληρωθούν: Η κυβέρνηση του Trump είτε θα πρέπει να σταματήσει τις πληρωμές είτε να διαλέξει ποιοι θα πληρωθούν και ποιοι όχι.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ ομολογιούχων, δικαιούχων κοινωνικής ασφάλισης, δικαιούχων κοινωνικής πρόνοιας, εταιρειών που παρέχουν εξοπλισμό στους στρατιωτικούς κλπ.
Κάποιος δηλ. δεν θα πάρει τα χρήματά του.
4. Η ισχύς των ΗΠΑ παγκοσμίως θα περιοριστεί: Μια χρεοκοπία (default) θα ήταν ένα μεγάλο χτύπημα για την «μαλακή δύναμη» της Αμερικής.
Το δολάριο ΗΠΑ είναι το αποθεματικό νόμισμα του κόσμου.
Οι άνθρωποι έχουν δολάρια και κρατούν τα ομόλογα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο επειδή πιστεύουν ότι η Αμερική είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη επένδυση τους.
Το default ενδέχεται να προκαλέσει πτώση της αξίας του δολαρίου και οι επενδυτές να μεταφέρουν κάποια χρήματα εκτός των αμερικανικών assets.
5. Μια ύφεση είναι πιθανή: Ναι, αυτό είναι ένα τρομερό σενάριο.
Δεν θα συμβεί στις 2 Οκτωβρίου.
Αλλά εάν ξεπεραστεί το όριο χρέους θα μπορούσε να προκληθεί μια απότομη πτώση στις αγορές και στο κλίμα σε όλο τον κόσμο, καθώς όλοι θα ανησυχούν για το ποιος θα είναι ο επόμενος.
Οι επενδυτές ενδέχεται να ξεκινήσουν να πανικοβάλλουν και να ξεφορτώνονται ομόλογα άλλων χωρών στην Ευρώπη και την Ασία.
Όπως μάθαμε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, από τη στιγμή που ο φόβος κυριεύσει, είναι δύσκολο να σταματήσει η καθοδική πορεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης