Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στη Wall Street, «κόντρα» στις ανησυχίες για Β. Κορέα - Στο +0,3% ο Nasdaq, με ώθηση από Apple

Κέρδη στη Wall Street, «κόντρα» στις ανησυχίες για Β. Κορέα - Στο +0,3% ο Nasdaq, με ώθηση από Apple
Οι επενδυτές έδειξαν ότι αξιολόγησαν με ψυχραιμία την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα 
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (29/8/2017) η Wall Street, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα, με τους επενδυτές να «αγνοούν» τις νέες γεωπολιτικές ανησυχίες που πυροδότησε η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε αργά χθες βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από τη Βόρεια Ιαπωνία - καλύπτοντας μεγάλο μέρος του εναέριου χώρου της χώρας - και τη νήσο Hokkaido, διανύοντας 2.700 χιλιόμετρα.
Σημειώνεται ότι η απόσταση Βορείου Κορέας με τη νήσο Guam, την αμερικανική βάση στον Ειρηνικό, είναι 3.356 χιλιόμετρα.
Οι εξελίξεις προκάλεσαν την κινητοποίηση της Ιαπωνίας, των νατοϊκών δυνάμεων στην κορεατική χερσόνησο αλλά και διεθνώς.
Οι επενδυτές αντέδρασαν αρχικά πιο σπασμωδικά στις εξελίξεις, σπεύδοντας προς τα ασφαλέστερα καταφύγια, όπως το ελβετικό φράγκο και ο χρυσός, ωστόσο αργότερα έδειξαν ότι αξιολόγησαν με ψυχραιμία την κατάσταση.
Έτσι, ο Dow Jones Industrial average ενισχύθηκε κατά 0,26%, στις 21.865,17 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,08% κι έκλεισε στις 2.446,30 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,30% υψηλότερα, στις 6.301,89 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τη μετοχή της Apple.



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε πως όλες οι επιλογές - προφανώς ακόμα και αυτής της στρατιωτικής δράσης - είναι στο τραπέζι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή που συνιστά η Βόρεια.
«Ο κόσμος έλαβε το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας με ηχηρό και ξεκάθαρο τρόπο.
Το καθεστώς έστειλε μήνυμα περιφρόνησης για τους γείτονες του, για όλα τα κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.
Οι νέες γεωπολιτικές ανησυχίες άσκησαν ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, όπως το ελβετικό φράγκο και το ιαπωνικό γιεν.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι πιέσεις στις αγορές ήταν ιδιαίτερα έντονες, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να κλείνει με απώλειες 0,87%, στις 7,337.43 μονάδες, τον DAX στη Φρανκφούρτη να καταγράφει πτώση 1,46% και να κλείνει στις 11.945,88 μονάδες και τον CAC 40 στο Παρίσι να κλείνει κατά 0,94% χαμηλότερα, στις 5.031,92 μονάδες.
Μάλιστα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,06%, στις 368,42 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου 2017.
O δείκτης Nasdaq βρήκε στήριξη στη μετοχή της Apple (+0,89%), η οποία ανήλθε σε νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ, «σκαρφαλώνοντας» στα 162,96 δολ., στον απόηχο του χθεσινού (28/8) δημοσιεύματος της «Wall Street Journal» ότι θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στις 12 Σεπτεμβρίου για την παρουσίαση του νέου iPhone.
Το σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 162,51 δολ. που είχε σημειωθεί στις 16 Αυγούστου.
Στήριξη στη Wall Street προσέφεραν γενικότερα μετοχές βιομηχανικών ονομάτων, με την Boeing να κλείνει κατά 1,4% υψηλότερα και την United Technologies να καταγράφει «άλμα» 2,9%.
Η Boeing καταγράφει πολύ ισχυρές επιδόσεις φέτος, σημειώνοντας άνοδο άνω του 50% μέχρι στιγμής.







Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αύξησαν την έκθεσή τους σε ασφαλή καταφύγια.
Ο χρυσός έκλεισε με κέρδη 0,3%, στα 1.318,9 δολ. ανά ουγγιά - το υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Σεπτεμβρίου 2016.
Στον αντίποδα, το πετρέλαιο έκλεισε με νέες απώλειες, καθώς πλημμύρες που έφερε η τροπική καταιγίδα Harvey προκάλεσαν και σήμερα μεγάλης κλίμακας διακοπές λειτουργίας αμερικανικών διυλιστηρίων.
Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ τερμάτισαν με απώλειες 13 σεντς ή 0,3%, στα 46,44 δολ. ανά βαρέλι - το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιουλίου 2017.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης