Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συσπειρωθεί καθώς καταρρέει στις δημοσκοπήσεις

FT: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συσπειρωθεί καθώς καταρρέει στις δημοσκοπήσεις
Τα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, στοχεύουν τους παραδοσιακούς «εχθρούς» του κόμματος
Σε μια προσπάθεια αναβίωσης των ριζοσπαστικών, αριστερών του πολιτικών επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συσπειρώσει την κομματική βάση «υπό τον φόβο της πίεσης που έχει ασκήσει η λήψη των μέτρων κατόπιν απαίτησης των πιστωτών, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Τα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, στοχεύουν τους παραδοσιακούς «εχθρούς» του κόμματος:
Δικηγόρους και γιατρούς με υψηλά εισοδήματα, ακαδημαϊκούς και ιδιώτες επενδυτές που έχουν εκπαιδευτεί ή προέρχονται από το εξωτερικό.
Επίσης, η νέα νομοθεσία για τα πανεπιστήμια που παίρνει πίσω τις μεταρρυθμίσεις που στόχο είχαν την αύξηση των ακαδημαϊκών επιδόσεων.
Οι FT αναφέρονται και στην καθυστέρηση του επενδυτικού σχεδίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ της Eldorado Gold, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα
Επίσης, μεσολάβησε η παρέμβαση Βούτση για την απελευθέρωση των μελών του Ρουβίκωνα που είχαν συλληφθεί για την έφοδό τους στο προαύλιο της Βουλής.
Τότε ο πρόεδρος της Βουλής είχε δηλώσει ότι «όπου δεν εμπλέκεται βία (κατά προσώπων) τέτοια συμβάντα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανοχή».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια των Financial Times, «αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί με δεσμούς στην ακροαριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν επιθέσεις σε δημόσια κτήρια και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Η αστυνομία έχει κάνει μόνο λίγες συλλήψεις και καμία υπόθεση δεν έχει φτάσει στο δικαστήριο».
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ανακτήσει τα διαπιστευτήριά της αριστεράς,  αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δεύτερη αξιολόγηση, κερδίζοντας επαίνους από τους πιστωτές της, την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εξασφάλισε την εκταμίευση της απαραίτητης δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.
Σε μια κίνηση που υπογράμμισε την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελλάδας, η Αθήνα επέστρεψε στην αγορά ομολόγων τον Ιούλιο για πρώτη φορά σε τρία χρόνια με έκδοση ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ.
Η οικονομία πρόκειται να αναπτυχθεί το 2017 με ρυθμό κατά 1,5%, καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις από το 2007.
Στο πλαίσιο των όρων διάσωσης, η κυβέρνηση συμφώνησε επίσης να εφαρμόσει δραστική μείωση του κατώτατου ορίου του φόρου εισοδήματος το επόμενο έτος και να προβεί σε πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες έχουν συρρικνωθεί κατά 50% κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Αυτά τα μέτρα ενίσχυσαν τη στήριξη προς την αντιπολίτευση.
Όπως τονίζουν οι Financial Times, στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία καταγράφει διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ να θυμίσει στο εκλογικό του κοινό ότι έχει ακόμα μια ριζοσπαστική ακτιβιστική ατζέντα που δεν έχει μαλακώσει υπό την πίεση των πιστωτών» σημειώνει ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άρης Χατζής.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης