Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, καθώς ο τυφώνας Harvey έπληξε τις ενεργειακές μετοχές - Κέρδη 0,3% για Nasdaq

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, καθώς ο τυφώνας Harvey έπληξε τις ενεργειακές μετοχές - Κέρδη 0,3% για Nasdaq
Ο Harvey προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο Χιούστον, που φιλοξενεί πολλά από τα σημαντικότερα διυλιστήρια των ΗΠΑ
Με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισε σήμερα (28/8/2017) η Wall Street, καθώς τα κέρδη στους κλάδους υγείας και τεχνολογίας βοήθησαν να αντισταθμιστούν οι απώλειες στους κλάδους ενέργειας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Οι ενεργειακές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να εκτιμήσουν τον βαθμό της ζημιάς μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Harvey από το Τέξας.
Οι ενεργειακές μετοχές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες στον S&P 500, με 15 εισηγμένες του δείκτη να υποχωρούν άνω του 3%, καθώς ο Harvey - ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε το Τέξας σε διάστημα μεγαλύτερο των 50 ετών - που αργότερα υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο Χιούστον, που φιλοξενεί πολλά από τα σημαντικότερα διυλιστήρια των ΗΠΑ.
Έτσι, ο Dow Jones Industrial average υποχώρησε κατά 0,02%%, στις 21.808,40
μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,05% και έκλεισε στις 2.444,23 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,28% υψηλότερα, στις 6.283,02 μονάδες.
Η μετοχή της Chesapeake Energy Corporation «βούλιαξε» κατά 3,8%, η Denbury Resources κατέγραψε «βουτιά» 6,44%, ενώ οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών Exxon και Chevron έκλεισαν με απώλειες 0,35% και 0,44% αντίστοιχα.









Το πετρέλαιο έκλεισε με βαριές απώλειες, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό 1 μήνα, καθώς οι καταστροφές σε διυλιστήρια και μέρος της παραγωγής πυροδότησαν ανησυχίες περί αύξησης στις εγχώριες παραδόσεις.
Ειδικότερα, το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ τερμάτισε με απώλειες 1,30 δολ. ή 2,7%, στα 46,57 δολ. ανά βαρέλι - το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιουλίου 2017, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι τιμές της βενζίνης έως και 6,8%, ανερχόμενες μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών, μια κίνηση που αντανακλάστηκε στις μετοχές των διυλιστηρίων.
Οι μετοχές της Valero Energy, της Phillips 66 και της Marathon Petroleum όλες έκλεισαν με άνοδο.
Ώθηση στον Nasdaq προσέφερε και η άνοδος (+1%) στη μετοχή της Apple, στον απόηχο δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι ο τεχνολογικός κολοσσός θα παρουσιάσει τα νέα της προϊόντα σε μια εκδήλωση στις 12 Σεπτεμβρίου 2017, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι ο θα κυκλοφορήσει νέα iPhones και smartwatch πολύ νωρίτερα από την περίοδο των εορτών.
Αναλυτές είχαν αναφέρει τους τελευταίους μήνες ότι δυσλειτουργίες στην παραγωγή του νεότερου iPhone θα μπορούσαν να καθυστερήσουν το λανσάρισμά του.
Ωστόσο, εάν η εκδήλωση πραγματοποιηθεί όντως στις 12 Σεπτεμβρίου, η χρονική στιγμή θα είναι κατά προσέγγιση συνεπής με αντίστοιχες παρουσιάσεις iPhones τα προηγούμενα χρόνια, καθησυχάζοντας τους επενδυτές και τους πελάτες.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολούθησαν με προσοχή και τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, που τον Ιούλιο του 2017 διευρύνθηκε στα 65,1 δισ. δολ., έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων, που ανέμεναν να διαμορφωθεί στα 64,6 δισ.
Πάντως, παρά το διευρυμένο έλλειμμα, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το εμπόριο θα είναι θετικό για την ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2017.
Την ίδια ώρα, οι ομιλίες των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κατά το συμπόσιο του Jackson Hole την Παρασκευή (28/8), δεν προσέφεραν τίποτα καινούριο για τους επενδυτές.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Janet Yellen, προσέφερε ελάχιστες ενδείξεις σχετικά με το πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια νέα αύξηση των επιτοκίων, αποφεύγοντας - όπως αναμενόταν - να αναφερθεί στη νομισματική πολιτική.
Την ίδια στιγμή, ούτε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ, ECB), Mario Draghi, προσέφερε ενδείξεις σχετικά με το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
To μόνο που είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, σε σχόλια μετά την ομιλία του, ήταν ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ ήταν «ιδιαίτερα επιτυχημένο» και ένας σημαντικός βαθμός διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής κρίνεται ακόμη κατάλληλος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης