Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό 11 μηνών ο χρυσός - «Άλμα» 1,3%, στα 1.315,30 δολ. ανά ουγγιά, για το πολύτιμο μέταλλο

Σε υψηλό 11 μηνών ο χρυσός - «Άλμα» 1,3%, στα 1.315,30 δολ. ανά ουγγιά, για το πολύτιμο μέταλλο
To μέταλλο ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 1.300 δολ. ανά ουγγιά για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Donald Trump
Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 έκλεισε σήμερα (28/8/2017) ο χρυσός, ξεπερνώντας μάλιστα το ψυχολογικό όριο των 1.300 δολ. ανά ουγγιά για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Donald Trump, την 8η Νοεμβρίου 2016, καθώς το μέταλλο βρήκε στήριξη στην πτώση του δολαρίου.
Να σημειωθεί ότι την 1η Αυγούστου 2017 το μέταλλο βρισκόταν στα 1.270 δολάρια.
Ειδικότερα, η τιμή του χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε με κέρδη 1,3% ή 17,40 δολ., στα 1.315,30 δολ. ανά ουγγιά.
Οι προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα «ηγηθεί» στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως, δεν βοήθησαν το δολάριο, με τον δείκτη ICE U.S. Dollar Index να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2015.
Οι κινήσεις για τον χρυσό και το δολάριο - που συχνά είναι αντιστρόφως ανάλογες, καθώς οι αλλαγές στην αξία του αμερικανικού νομίσματος μπορούν να επηρεάσουν την ελκυστικότητα του χρυσού στους κατόχους άλλων νομισμάτων - προέκυψαν μετά το τέλος της ομιλίας της προέδρου της Fed, Janet Yellen, την περασμένη Παρασκευή (25/8) στο Jackson Hole, καθώς η αξιωματούχος δεν προσέφερε στοιχεία σχετικά με τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη νομισματική πολιτική.
Οι αγορές εξακολουθούν να θεωρούν πιθανή μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2017.
Την ίδια ώρα, τα σχόλια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ, ECB), Mario Draghi, στο Jackson Hole, «έστειλαν» το ευρώ σε υψηλά 2,5 ετών έναντι του δολαρίου.
Ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε στη δυναμική συνέχιση της παγκόσμιας ανάκαμψης, προειδοποιώντας ότι η επιστροφή στον εμπορικό προστατευτισμό συνιστά έναν σοβαρό κίνδυνο.
Όπως τόνισε, στις ΗΠΑ η ανάκαμψη είναι εμφανής εδώ και χρόνια, ενώ στην Ευρώπη και την Ιαπωνία είναι σε πρώιμο στάδιο.
Παράλληλα, σε σχόλια που έκανε μετά το τέλος της ομιλίας του, δήλωσε ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ ήταν «ιδιαίτερα επιτυχημένο» και ένας σημαντικός βαθμός διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής κρίνεται ακόμη κατάλληλος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο (2%) της κεντρικής τράπεζας.
Την ίδια ώρα, θετικά για τον χρυσό επέδρασε και ο καταστροφικός τυφώνας Harvey σε Τέξας και Λουιζιάνα, που έστρεψε τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια, αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, λόγω της επικείμενης κρίσιμης ψηφοφορίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου για το αμερικανικό χρέος, τον Σεπτέμβριο 2017.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης