Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ABN AMRO, JP Morgan, Societe Generale: Οι επανεπενδύσεις από την ΕΚΤ θα ηρεμήσουν τις αγορές ομολόγων

ABN AMRO, JP Morgan, Societe Generale: Οι επανεπενδύσεις από την ΕΚΤ θα ηρεμήσουν τις αγορές ομολόγων
H EKT θα εξακολουθήσει να είναι βασικός αγοραστής στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης 
Καθώς οι αγορές ομολόγων φτάνουν προς το τέλος τους, η επανεπένδυση κεφαλαίων από τα ομόλογα που ωριμάζουν, θα μπορούσε να αποτρέψει τη σπασμωδική αντίδραση των αγορών λόγω του tapering (taper tantrum) που οδήγησε στα ύψη τις αποδόσεις ομολόγων το 2013 μετά το τέλος του αντίστοιχου προγράμματος της Fed.
Τα χρήματα που λαμβάνει η ΕΚΤ όταν λήγουν τα ομόλογα που έχει αγοράσει αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο έτος και να επιταχυνθούν το 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών.
Η ABN AMRO υπολογίζει ότι τα επόμενα τρία χρόνια, οι επανεπενδύσεις ομολόγων που λήγουν, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών, κρατικών και υπερεθνικών χρεών, θα μπορούσαν να φθάσουν τα 640 δισ. ευρώ.
Η επιστροφή αυτών των χρημάτων στις αγορές ομολόγων είναι σημαντικό επειδή είναι πιθανό να συμπέσει με τη μείωση του προγράμματος αγοράς assets από την ΕΚΤ ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Μέχρι στιγμής, οι ροές επανεπένδυσης επισκιάστηκαν από το γεγονός ότι οι επενδυτές εστίασαν στο tapering αλλά αναμένεται να συγκεντρώσουν πάλι το απαραίτητο επενδυτικό ενδιαφέρον.
«Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε ένα υψηλό επίπεδο διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής μέχρι το 2018 στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίζει η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Vincent Juvyns της JP Morgan Asset Management, αναφερόμενος στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις επανεπενδύσεις, αλλά έχει δηλώσει ότι αυτές θα γίνονται με «ευέλικτο» τρόπο και θα λειτουργούν για «όσο είναι απαραίτητο».
Πάντως, η Societe Generale υπολογίζει ότι οι επανεπενδύσεις ανέρχονται σε μόλις 1,23 δισ. ευρώ το μήνα μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, ενώ αναμένει ότι οι επανεπενδύσεις θα φτάσουν στα 8,2 δισ. ευρώ κατά μέσο το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Ο Ciaran O'Hagan της γαλλικής τράπεζας αναμένει από την ΕΚΤ να μειώσει τις αγορές assets κατά ένα τρίτο σε 40 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Ιανουάριο, υποδεικνύοντας ότι οι επανεπενδύσεις θα ισοδυναμούν περίπου με το ένα τέταρτο των καθαρών αγορών.

Η έξοδος από το QE

«Ένας ξεκάθαρος κίνδυνος για το taper από την ΕΚΤ, είναι ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να βγει από το πρόγραμμα υπερβολικά βιαστικά και ότι αυτό θα επιβραδύνει αδικαιολόγητα τις οικονομικές συνθήκες ή, ακόμη χειρότερα, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα taper tantrum», δήλωσε ο Kim Liu της ABN AMRO.
«Ωστόσο, οι αυξανόμενες ροές επανεπενδύσεων θα βοηθήσουν την ΕΚΤ.
Είναι σημαντικές και σημαίνουν ότι η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να είναι βασικός αγοραστής στην αγορά ομολόγων της ζώνης ευρώ για τα επόμενα χρόνια» επεσήμανε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης