Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άτοκη επιστροφή εισφορών του ΕΦΚΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες - Τι προβλέπει το ν/σ Αχτσιόγλου

Άτοκη επιστροφή εισφορών του ΕΦΚΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες - Τι προβλέπει το ν/σ Αχτσιόγλου
Επαγγελματίες που κατέβαλλαν υψηλότερες εισφορές το 2017 με βάσει τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2015 αναμένουν συμψηφισμό μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2016
Το νομοσχέδιο που θα προωθήσει το υπουργείο εργασίας αυτην την εβδομάδα στη Βουλή περιλαμβάνει διατάξεις που δινουν ανάσα σε πολλές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.
Μη μισθωτοί: Προβλέπεται άτοκη επιστροφή για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, αφού προηγηθεί συμψηφισμός με οφειλές σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης .
Δηλαδή , επαγγελματίες που κατέβαλλαν υψηλότερες εισφορές το 2017 με βάσει τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2015 αναμένουν συμψηφισμό μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2016 στις περιπτώσεις που το δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο.
Με την προωθούμενη διάταξη τους παρέχονται δύο δυνατότητες.Να εισπράξουν τα τα επιστρεφόμενα ποσά ή να τα τα αφήσουν τα χρήματα στον λογαριασμό τους ως «πιστωτικό υπόλοιπο» το οποίο θα χρεισιμοποιείται για την πληρωμή μελλοντικών εισφορών.
-Δίνεται η δυνατότητα καταβολής αυξημένων εισφορών με αντίστοιχη αύξηση της σύνταξης στους ελεύθερους επαγγελματίες που το επιθυμούν.
Κι όμως η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε από τον κ.Πετρόπουλο να δοθεί η δυνατότητα σε μια μερίδα ασφαλισμένων που πλήρωναν για 25 χρόνια υψηλές εισφορές ( 6η και 7η κλάση) και βρίσκονται κοντά στη σύνταξη , να καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ ώστε να «περισώσουν» τις συντάξεις τους οι οποίες με το νόμο Κατρούγκαλου θα «κατρακυλήσουν» στα τάρταρα.
-Αποδεσμεύεται η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους μηχανικών και νομικών, ώστε να καταβάλλουν εισφορές μόνο κατά την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.
Δηλαδή οι συγκεκριμένοι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες δε θα καταβάλλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ αν δεν έχουν εισόδημα.
-θα προβλέπονται ευνοϊκότεροι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα . Το επίδομα θεωρητικά χορηγείται και σήμερα αλλά στην πράξη ελάχιστοι έχουν τη δυνατότητα να το λάβουν εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης