Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας: Στόχος της κυβέρνησης η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018

Στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας: Στόχος της κυβέρνησης η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018
Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 θα είναι έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας
Στη θετική πορεία της οικονομίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, στο Γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.
Ο στόχος για τον οποίο εργάζεται η κυβέρνηση είναι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, τόνισε ο Α. Τσίπρας στη συνάντηση, η οποία έγινε ενόψει της ομιλίας του στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προοπτικές της χώρας και ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και στη θετική συγκυρία της ελληνικής οικονομίας, την επιτυχή έξοδο στις αγορές, την αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, τη βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, καθώς και των μακροοικονομικών δεικτών, βελτίωση,  η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2017.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμη την τρέχουσα χρονιά, ενώ αναφέρθηκε και στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, μετά την έξοδο από την αυστηρή επιτροπεία.
Χαρακτήρισε σημαντική τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, την υγεία, την παιδεία, τις αγορές και τις υπηρεσίες, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προσέλκυση κεφαλαίων και την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και οι δημόσιες στον τομέα των υποδομών.
Ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων περιλαμβάνεται στα αντίμετρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, μετά το 2019, θα είναι σημαντικός και θα χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω μείωση των συντελεστών άμεσων και έμμεσων φόρων.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στα μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος με το άνοιγμα αγορών και υπηρεσιών, την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τις ευεργετικές επιπτώσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Για το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τόσο την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας όσο και τα νέα εργαλεία για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό υποστηρίζοντας ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά και μάλιστα, μέχρι και τον Ιούλιο τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Απαντώντας σε σειρά θεμάτων που του έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα είναι το δεύτερο τρίμηνο του 2018 έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα, τις επόμενες ημέρες με την ψήφιση νόμου θα τεθεί σε ισχύ το "πάγωμα" των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ για το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα το θέσει στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση.
Για τα ζητήματα που αφορούν ειδικότερα τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πόλη, προχωρώντας σε έργα που είχαν καταντήσει ανέκδοτο, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης, η ολοκλήρωση της σήραγγας των Τεμπών, και η αλλαγή στον ΟΑΣΘ – και όχι με τη ρητορική της συμπρωτεύουσας, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει δρομολογηθεί και υλοποιείται η επίλυση των χρόνιων ζητημάτων, όπως η επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου, οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας και η ανάπτυξη του λιμανιού της πόλης.
Από την πλευρά τους, οι  φορείς της πόλης χαρακτήρισαν ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι προχωράνε τα ζητήματα των υποδομών (λιμάνι, μετρό, έργα στο αεροδρόμιο), χαρακτήρισαν ως μεγάλη ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί για την πόλη, την αλλαγή στον ΟΑΣΘ και έθεσαν στον Πρωθυπουργό τα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την οικονομία και την παραγωγή Βορείου Ελλάδας.

Τα ζητήματα που έθεσαν οι παραγωγικοί φορείς στον Α. Τσίπρα

Ζητήματα που απασχολούν την οικονομία και την παραγωγή Βορείου Ελλάδας έθεσαν οι φορείς στη Θεσσαλονίκη, κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα.
Οι φορείς της πόλης χαρακτήρισαν ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι προχωράνε τα ζητήματα των υποδομών (λιμάνι, μετρό, έργα στο αεροδρόμιο), ενώ χαρακτήρισαν ως μεγάλη ευκαιρία την αλλαγή στον ΟΑΣΘ.
Η ανάπτυξη και η  δημιουργία θέσεων εργασίας είναι το ζητούμενο, δήλωσε  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθ. Σαββάκης, μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού,  Α. Τσίπρα, με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.
Γι΄αυτό, δήλωσε ο κ. Σαββάκης, σύμφδωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «χρειάζεται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας συνεκτικής πολιτικής που θα δημιουργήσει ένα πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον και θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, ούτως ώστε να έρθει ξανά η βιομηχανία στο επίκεντρο της πολιτικής της χώρας».
Το θέμα των επόμενων ενεργειών στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έθεσε στον Α.Τσίπρα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος,  Κυρ. Λουφάκης, ώστε να γίνει, όπως σημείωσε "ατμομηχανή" για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της πόλης, έθεσε τα ζητήματα της υπερβολικής φορολόγησης και των μεγάλων εισφορών , ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έδωσε υποσχέσεις, διότι όπως παρατήρησε οι υποσχέσεις έχουν "κουράσει".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,  Π. Φιλιππίδης, τόνισε ότι «τα κόκκινα δάνεια είναι το θέμα που καίει όλο τον κόσμο και για τις επιχειρήσεις είναι το ζήτημα της ρευστότητας», και σημείωσε ότι "έδειξε κατανόηση" ο πρωθυπουργός στα αιτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.
Για «μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής» που «δίνεται με πάρα πολύ σκληρότητα καθημερινά και σε αυτή θέλουμε να έχουμε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό δίπλα μας, να μας θωρακίσει να μας προστατεύσει ώστε απρόσκοπτα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να κάνουμε τη δουλειά μας» έκανε λόγο ο πρόεδρος των  Εφοριακών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Μιχ. Κούπκας.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν τα Επιμελητήρια, οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων και η ΔΕΘ-Helexpo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης